Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Veselý po boji postoupil do 3. kola, Kvitová na French Open končí

Paříž - Petra Kvitová se s French Open loučí už ve druhém kole. Proti Američance Bethanii Mattekové-Sandsové měla šestnáctá hráčka světa duel dobře rozehraný, ale v obou sadách prohrála v tie-breaku a celkově tak podlehla spoluhráčce Lucie Šafářové ve čtyřhře dvakrát 6:7. Pokračuje naopak Jiří Veselý, který po téměř třech hodinách zdolal Aljaže Bedena 3:1 na sety a zahraje si na turnaji 3. kolo. Veselý se nyní střetne se sedmnáctým nasazeným Robertem Bautistou ze Španělska.

Jiří Veselý na French Open
zdroj: ČTK/Lebeda Pavel

V duelu proti Bedenemu byl Veselý ve výměnách od základní čáry na začátku trpělivější, a když potřeboval, tak i důraznější. První brejk získal na 3:1, ale pak při svém podání prohrával 0:40. Všechny tři brejkboly díky zlepšenému servisu odvrátil a koncovku setu si pohlídal.

Bezpečně získával své podání i ve druhém setu, zatímco slovinskému rodákovi Bedenemu vzal servisy v první a poslední hře. Dostal se do vedení 2:0, ale po třetím setu se ještě z postupu neradoval. Udělal v něm totiž v sedmé hře dvojchybu při brejkbolu, poprvé přišel o servis a po dvou hodinách hry v horku se připravoval na čtvrté dějství.

V něm začal Veselý vypadat unaveněji a chyboval. S obtížemi bojoval o svůj servis, ale v první, třetí i páté hře Britovy brejkboly odvrátil. Na příležitost čekal do osmého gamu - první šanci vyhodil kraťasem a při druhé pomohl soupeř dvojchybou. Český tenista vedl 5:3.

I v poslední více než desetiminutové hře utkání se Veselý těžko prokousával k výhře. Odvrátil další tři brejkboly, což se mu dohromady v utkání podařilo ve 12 z 13 případů. Při prvním i druhém mečbolu poslal míč do autu a třetí už využil. Bedeneův prohoz skončil v autu, což potvrdila hlavní rozhodčí. Zápas tak skončil po dvou hodinách a 52 minutách.

"Jsem samozřejmě spokojený, velmi spokojený, protože je to moje první třetí kolo v Paříži. Ale těžko hovořit o nějakém uspokojení. Kdybych se teďka uspokojil, tak to do dalšího zápasu nepřinese nic pozitivního," řekl Veselý po utkání.

Petra Kvitová
zdroj: Reuters autor: PASCAL ROSSIGNOL

Dvojnásobná wimbledonská vítězka hrála první turnaj po prosincovém přepadení a operaci pořezaných prstů levé ruky, v které drží raketu. V prvním kole na dvorcích Rolanda Garrose přehrála Američanku Julii Boserupovou.

"Pohádka skončila. Vlastně jsem překvapená, jak jsem hrála, i když jsem prohrála. Chtěla jsem vyhrát, ale byl to boj a cítím se dobře. Neměla jsem tolik času na přípravu, jak bych chtěla, ale jsem ráda, že jsem zpátky," řekla Kvitová. "Bojovala jsem, vážně jo, ale necítila jsem se po prohře tak špatně jako obvykle. Po tom, co se stalo, se těším, až to bude zase celé o tenisu. Musím zlepšit spoustu věcí," řekla.

Do zápasu vstoupila vítězným bekhendovým returnem a brejkem, ale vzápětí o servis přišla. Po dalších dvou nechytatelných bekhendech podruhé vzala Američance podání a po esu zvýšila na nadějných 4:2. Při dalším podání soupeřky měla tři brejkboly, ale skvěle hrající 117. tenistka žebříčku dvouhry Matteková-Sandsová všechny odvrátila díky přesným kraťasům, na které Kvitová nedokázala reagovat.

Právě zkrácením hry Češku často trápila. "Změna rytmu mi nedělala dobře, jak nemám ruku ještě stoprocentní a úplně šikovnou. Byly tam věci, co bych snad do budoucna mohla zahrát i líp," řekla Kvitová.

Set dospěl do tie-breaku, který měl podobný průběh jako celá úvodní sada. Kvitová šla do vedení 3:0 a 4:2, ale po dvojchybě o náskok přišla a nadšeně a riskantně hrající světová deblová jednička po vítězných míčích vzala Kvitové set. Před druhou sadou si Američanka zavolala fyzioterapeuta, odešla na čtvrt hodiny z kurtu a nechala si zavázat levý stehenní sval. Na úvod druhého setu přišla Kvitová čistou hrou o servis, srovnala, ale pak podání prohrála bez zisku fiftýnu.

Dál ale bojovala, snažila se, vydřela brejk na 3:3 a naději na obrat. Nadechovala se k němu, ale za stavu 4:3 podobně jako v prvním setu nevyužila tři brejkboly. Zvláště při tom třetím chyběl bekhendovému úderu jen kousek k lajně. Na její podporu se arénou neslo skandování "Petra!" "Atmosféra byla neuvěřitelná. Potěšilo mě to a slyšet moje jméno od diváků bylo hezké," řekla Kvitová.

I druhý set tak rozhodla zkrácená hra a Kvitová v ní znovu neudržela náskok. Vedla už 4:1, ale po dvojchybě bylo srovnáno na 4:4 a svoji devátou dvojchybu pak udělala Kvitová při mečbolu. Poté co míč zastavila páska, hodila frustrovaně raketou. U sítě se pak objala s Mattekovou-Sandsovou, která k ní dlouze promlouvala.

"Přála mi hodně štěstí jako všichni tady a že je ráda, že jsem zpět," řekla Kvitová. "V prvním setu měla Petra hodně šancí a zápas vůbec nemusel být takhle dramatický," řekl kouč Kvitové Jiří Vaněk.

"Kdyby dohrála první set, tak by se uklidnila, ale pauza ji trošku vyvedla z míry a blbě chytala začátek druhého setu. Pak se do toho dostala, ale ukázalo se, že herní praxe tam trošku chybí. Musíme být trpěliví, chodit od turnaje k turnaji a sbírat herní praxi a bude to lepší," doplnil.

Kvitová se o startu v Paříži rozhodla na poslední chvíli. "V Paříži jsem neměla velká očekávání, hlavně jsem chtěla začít návrat. Tahle mise je splněná. Jsem za to ráda, že to skončilo, teď se budu soustředit na trávu," potvrdila, že její trénink směřuje k účasti ve Wimbledonu, který vyhrála v letech 2011 a 2014.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:

Muži: Veselý (ČR) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3

Ženy: Dvouhra - 2. kolo: Matteková-Sandsová (USA) - Kvitová (15-ČR) 7:6 (7:5), 7:6 (7:5)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články