Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kotyza: Snažím se Kvitovou přesvědčit, že antuka je její povrch

Paříž - Zatímco na Wimbledonu už Petra Kvitová získala dva tituly, na ostatních grandslamech dokázala dojít "pouze" do semifinále, a to ještě naposledy před třemi lety na French Open. Jenže právě Roland Garros může podle kouče Davida Kotyzy být dalším oblíbeným turnajem české tenistky, která je zatím v Paříži v osmifinále.

David Kotyza a Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Kvitová by mohla napodobit Marii Šarapovovou. Ruska kdysi říkala, že se na antuce pohybuje "jako kráva na ledě", nicméně Roland Garros už dvakrát vyhrála. V tom je určitá podobnost, jelikož Kvitová má z pohybu také respekt. "Zvrtla si tady kotník a bála se na antuce klouzat. Pořád je na ní opatrná," řekl Kotyza o Kvitové. "Snažím se ji přesvědčit, že to může být její povrch. Doufám, že přesvědčí sama sebe, že i na antuce může udělat velký výsledek."

Během roku hraje Kvitová jen čtyři turnaje na antuce. V hale ve Stuttgartu, ve vyšší nadmořské výšce v Madridu, kde letos zvítězila a porazila i světovou jedničku Serenu Williamsovou z USA, v Římě a nakonec pařížské French Open. "Všechny jsou podmínkami pro její hru dobré. Když to stiskne, letí to," řekl Kotyza.

Letos ale podmínky v Paříži Kvitové příliš nenahrávají. Míče jsou pomalejší než dřív. "Slyšíme to tady všude, ale nebylo by dobré, abychom se o tom s Petrou pořád bavili. Měla by to víc v hlavě," řekl Kotyza.

Jeho svěřenkyně jako ostatní povolila výplet, ale jen o kilo. Pro srovnání, Tomáš Berdych to udělal o čtyři kila. "Nám se nikdy neosvědčilo výrazně změkčit výplet. Když jsme to dřív zkusili, Petra začala spekulovat a do míčů, do kterých dřív šla, začala jenom strkat," řekl Kotyza.

I antuky je letos na kurtech víc. Dřív přitom na kurtech býval jen jemný poprašek. "Přijde mi, že má hrubší konzistenci a jinou barvu. Víc to klouže," řekl Kotyza. "Ale musíme se s tím porvat. Teď se ukáže, kdo to nejlíp zvládne."

Trenér doufá, že se v druhém týdnu turnaje může projevit duše šampionky, kterou v sobě Kvitová má. S přibývajícími koly a kvalitou soupeřek její výkon roste. Na druhou stranu bývá poměrně nevyzpytatelná, a to i pro Kotyzu, který ji zná. "Já jsem si zvykl na horskou dráhu. Každé ráno něco čekám, pak jsem překvapený a večer si říkám, že to zas takové překvapení nebylo, protože takhle je to pořád," usmál se Kotyza. "Blbě se mi s tím usíná, ale tak to je," pokrčil rameny.

V letošní sezoně si Kvitová na konci února vzala od tenisu nečekaně na měsíc úplně volno. Důvodem byla únava. "Jí se nenavalila celá sezona, ale celá předchozí kariéra. Takže nějaký výdech potřebovala," řekl Kotyza.

S odstupem času hodnotí rozhodnutí přerušit rok pozitivně. Přispívají k tomu i výkony Kvitové, která pomohla fedcupovému týmu do finále a ovládla turnaj v Madridu. "Doba po pauze je křehká. Nevěděla, co od sebe čekat. Byla spousta názorů, jestli udělala dobře. Výsledky nahrávají tomu, že to byl dobrý krok. Ale i kdyby nehrála výborně, názor bych neměnil."

V Paříži plní Kotyza vedle trenéra i roli kondičního kouče. Před Madridem se Kvitová totiž rozešla s kondičním trenérem Alexem Stoberem z Německa. "Už trochu dokážu odhadnout, co potřebuje," řekl Kotyza.

Náhradu začnou hledat po Roland Garros. "Pokud bychom nikoho nenašli, jsme schopní zvládnout období do Wimbledonu. Po něm už to ale fakt hoří," řekl Kotyza. Podle něj právě po Wimbledonu je potřeba před druhou částí sezony zapracovat na fyzičce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články