Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Federer na Roland Garros končí, vyřadil ho Tsonga

Paříž - O čtvrtfinálové překvapení na French Open se postaral Jo-Wilfried Tsonga, který porazil Rogera Federera 3:0 na sety. Druhý nasazený Švýcar prohrál s francouzským tenistou a turnajovou šestkou 5:7, 3:6 a 3:6. Třetí hráč světa bude v semifinále pařížského grandslamu chybět teprve podruhé za posledních devět let.

Jo-Wilfried Tsonga
zdroj: EPA autor: YOAN VALAT

Tsonga, který loni v Paříži ve čtvrtfinále promarnil proti Novaku Djokovičovi ze Srbska čtyři mečboly, si s Federerem poradil za necelé dvě hodiny. Do semifinále, kde narazí na Španěla David Ferrera, prošel poprvé v kariéře a může dál pomýšlet na to, že bude prvním francouzským vítězem Roland Garros od triumfu Yannicka Noaha v roce 1983.

Právě Noah by mohl Tsongovi pomoci čekání na titul ukončit. "Tancuju podle toho, jak píská. Když mi radí, tak velmi pozorně poslouchám, co mi říká," citovala agentura Reuters osmého hráče světa, který dosud na okruhu vyhrál čtyři turnaje a grandslamovému triumfu byl nejblíže ve finále Australian Open před pěti lety.

Tsonga o spolupráci s trenérem Rasheedem (bývalým koučem Hewitta):

"Myslím, že v poslední době jsem udělal několik zásadních rozhodnutí. Rozhodl jsem se být sám a trénovat sám, protože to pro mě byla výzva jak zjistit, jestli tenis opravdu miluju. Ujistil jsem se, že tenis hraju kvůli sobě a nesnažím se jen plnit očekávání jiných lidí. Po chvíli mi došlo, že není snadné být úplně sám. Nejde jen o zápasy, ale také o trénink, stravu, správnou životosprávu. Začal jsem žít jako šampion a k tomu je občas dobré mít kolem sebe lidi, kteří vám s tím pomohou."

"Dneska jsem hrál proti šampionovi, který vyhrál úplně všechno, a prostě přišla moje chvíle," prohlásil Tsonga. "Rozhodně mě nenapadlo, že bych došel tak daleko bez ztráty setu. Ale Ferrer taky neztratil ani set, protože hraje skvěle," dodal.

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion Federer se sice v prvním setu ujal vedení 4:2, pak však podle agentury AP "začal hrát jako obyčejný smrtelník" a osmý hráč světa Tsonga toho využil. Jednatřicetiletý Švýcar prodloužil své čekání na první titul v sezoně, což je pro něj nejdelší série bez turnajového triumfu od roku 2000.

"První set jsem měl vyhrát. Je to zdrcující porážka," řekl Federer. "Trápil jsem se úplně ve všem a Tsonga mě naprosto přehrál. Ze svého výkonu jsem dost zklamaný," dodal.

Výsledky - muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: Tsonga (6-Fr.) - Federer (2-Švýc.) 7:5, 6:3, 6:3, Ferrer (4-Šp.) - Robredo (32-Šp.) 6:2, 6:1, 6:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr souboje Federer - Tsonga na French Open
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články