Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kvitová postoupila do třetího kola, Rosol se však loučí

Paříž - Petra Kvitová porazila Číňanku Šuaj Pcheng i ve čtvrtém vzájemném souboji, tentokrát na pařížské antuce po setech 6:4 a 6:3. Poslední český zástupce v mužské dvouhře Lukáš Rosol naopak prohrál na Roland Garros s turnajovou sedmadvacítkou Fabiem Fogninim z Itálie a do bojů třetího kola tak nezasáhne. Italovi podlehl ve čtyřech setech 2:6, 6:7, 6:2 a 1:6. Úspěšné byly ve svém zápase deblistky - Hradecká s Hlaváčkovou deklasovaly své francouzské soupeřky hladce po hrách 6:0 a 6:3.

Loňská semifinalistka Kvitová v prvním setu prohrávala 3:4 a čelila brejkbolu. Hrozbu ztráty podání odvrátila a ve zbytku utkání dominovala. V prostřední části vyhrála 20 výměn z 24 a získala sedm her v řadě. Za stavu 4:0 ve druhé sadě si ještě situaci trochu zkomplikovala, ale po hodině a třinácti minutách proměnila druhý mečbol díky dvojchybě Číňanky.

V zápase o osmifinále bude třiadvacetiletá Kvitová hrát s Američankou Jamie Hamptonovou. Čtyřiapadesátá hráčka žebříčku v prvním kole vyřadila Lucii Šafářovou a poté si poradila se slovenskou hráčkou Annou Karolínou Schmiedlovou.

Petra Kvitová:

"Opravdu jsem se cítila po dlouhé době na kurtu dobře. I po zápase jsem si říkala, že to dnes nebylo zase tak špatné. Tak už jen ten pocit, že to bylo lepší, ten by mi mohl zůstat."

"Pokud chce být úspěšná, tak musí hrát svůj tenis a o to se pokoušet. To rozhodlo. Kdyby to jen 'nahazovala' jako s Rezaiovou, tak by to mohla jen posbírat a jet domů," řekl po zápase kouč Kvitové David Kotyza.

Rosol se v utkání s Fogninim prosadil jen ve třetím setu, jinak se mu nedařilo a často chyboval. Zápas byl za stavu 2:2 a 0:40 při podání Rosola v prvním setu kvůli dešti přerušen a po pauze ztratil český hráč čtyři hry v řadě. O druhý set přišel v tie-breaku, ve třetím sice dominoval, ale ve čtvrtém znovu příliš spěchal a prohrál.

"Zahrál jsem špatně. Věřím, že příště mu to vrátím," řekl zklamaně Rosol. "Chtěl jsem dát do zápasu vše. Dva sety jsem zahrál jakžtakž, ve třetím se trošku rozehrál, ale ve čtvrtém mě trochu přejel," popsal průběh. Chladno a déšť hrálo podle Rosola do karet Italovi. "Nebudu se vymlouvat. Já jsem to prostě nezvládl jako on, asi je zkušenější," uvažoval tenista. Přitom cítil šanci na postup. "To ano, ale čekal jsem, že předvedu víc," litoval.

Prohrou přišel o možnost zahrát si ve třetím kole nejspíše s Rafaelem Nadalem. Znovu by se tak střetl se Španělem, kterého loni nečekaně vyřadil ve druhém kole Wimbledonu. "Já se na další kolo vůbec nedíval," řekl. Rosol byl posledním českým zástupcem v dvouhře mužů, už v prvním kole skončili Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, ve druhém Jan Hájek.

Je nám líto, video expirovalo.
French Open 2013

Hradecká s Hlaváčkovou nezaváhaly, domácí soupeřky vyřadily ve dvou setech

Dobře vstoupily do čtyřhry stříbrné olympijské medailistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková. Ty již pařížský turnaj jednou vyhrály (2011) a v loňském roce se dostaly do semifinále. Nyní Češky v úvodním kole deklasovaly domácí pár Alizé Limová, Aravane Rezaiová ve dvou setech 6:0 a 6:3 a v Paříži tak jdou turnajem dále.

Chladné počasí už přineslo na Roland Garros dvě překvapení. Američanka Bethanie Matteková-Sandsová vyřadila předloňskou vítězku Li Na po nečekané výhře 5:7, 6:3 a 6:2 a skončila také Slovenka Dominika Cibulková. Nasazená šestnáctka nestačila na Marinu Erakovicovou a s Novozélanďankou prohrála 2:6, 6:2 a 4:6.

Novak Djokovič na French Open
zdroj: AP Photo autor: Petr David Josek

Bez problémů naopak prošel do třetího kola první hráč světa Novak Djokovič. Srbský tenista, kterému triumf z Paříže jako jediný chybí ke zkompletování kariérního grandslamu, porazil Argentince Guida Pellu hladce 6:2, 6:0, 6:2 a utká se s bulharským tenistou Grigorem Dimitrovem.

Výsledky:

Muži: Dvouhra - 2. kolo:

Fognini (27-It.) - Rosol (ČR) 6:2, 7:6 (7:3), 2:6, 6:1, Djokovič (1-Srb.) - Pella (Arg.) 6:2, 6:0, 6:2, Nišikori (13-Jap.) - Žemlja (Slovin.) 6:1, 5:7, 6:1, 6:4, Kohlschreiber (16-Něm.) - Yen-Hsun Lu (Tchaj-wan) bez boje, Paire (24-Fr.) - Kubot (Pol.) 7:6 (7:2), 6:2, 6:4, Dimitrov (26-Bulh.) - Puille (Fr.) 6:1, 7:6 (7:4), 6:1, Hanescu (Rum.) - Tursunov (Rus.) 6:4, 6:6 skreč.

Ženy: Dvouhra - 2. kolo:

Kvitová (7-ČR) - Šuaj Pcheng (Čína) 6:4, 6:3, Azarenková (3-Běl.) - Becková (Něm.) 6:4, 6:3, Matteková-Sandsová (USA) - Li Na (6-Čína) 5:7, 6:3, 6:2, Stosurová (9-Austr.) - Mladenovicová (Fr.) 6:4, 6:3, Erakovicová (N. Zél.) - Cibulková (16-SR) 6:2, 2:6, 6:4, Stephensová (17-USA) - Kingová (USA) 6:1, 6:3, Jankovičová (18-Srb.) - Muguruzaová (Šp.) 6:3, 6:0, Ormaecheaová (Arg.) - Švedovová (27-Kaz.) 6:4, 7:6 (8:6), Cornetová (31-Fr.) - Solerová Espinosaová (Šp.) 6:1, 6:3, Hamptonová (USA) - Schmiedlová (SR) 7:5, 6:2, Čeng Ťie (Čína) - Oudinová (USA) 6:3, 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:

Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Limová, Rezaiová (Fr.) 6:0, 6:3, Husárová, Lisická (SR/Něm.) - Hrdinová, Jovanovská (ČR/Srb.) 4:6, 6:1, 6:4, Castaňová, Marosiová (Kol./Maď.) - Zakopalová, Voráčová (ČR) 1:6, 6:3, 7:6 (7:5), Bratčikovová, Tanasugarnová (Rus/Thaj.) - Kar. Plíšková, Čepelová (ČR/SR) 6:4, 7:5.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články