Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Ambice jsou ty nejvyšší, ale skupina je těžší, než se zdálo loni, říká Pála před Pohárem Billie Jean Kingové

Patří na piedestal mezi fedcupovými kapitány. Petr Pála vede českou ženskou reprezentaci už třináct let a získal s ní úctyhodných šest titulů ve Fed Cupu. Další útok na cennou týmovou trofej se svými svěřenkyněmi podnikne 1. listopadu v Praze už v soutěži s novým formátem i názvem – Pohár Billie Jean Kingové. Celý turnaj nabídne program ČT sport a web ctsport.cz.

Petr Pála
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

V nové podobě týmového klání se v O2 areně přestaví dvanáct týmů ve čtyřech skupinách po třech týmech. Vítězné země postoupí do semifinále. Češky se utkají v pondělí 1. listopadu s Němkami a následně ve čtvrtek se Švýcarkami.

"Oba soupeři jsou v plné sestavě, ale samozřejmě ambice vzhledem k postavení v žebříčku musí být u nás ty nejvyšší," řekl Pála, který se může spolehnout na vítězku letošního Roland Garros Barboru Krejčíkovou, její zlatou kolegyni z olympiády Kateřinu Siniakovou, stříbrnou medailistku Markétu Vondroušovou a Terezu Martincovou s Lucií Hradeckou.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Kapitán Pála o Poháru B. J. Kingové v Praze

Síla německého a švýcarského výběru se zdá ovšem vyšší, než by tomu bylo například loni, pokud by koronavirová pandemie chystaný projekt nestopla. "Angelique Kerberová hraje výborně, mnohem lépe než minulý rok. To samé Švýcarka Belinda Benčičová. V rámci toho jde o daleko těžší skupinu, než se zdálo loni. Jak v pondělí, tak ve čtvrtek ale věřím, že máme lepší čtyřhru, i přestože se hraje bez výhod a na super-tiebreak, což je větší výhoda spíš pro horší týmy," zmínil Pála.

Zápasy se tentokrát dělí na dvě dvouhry a jednu čtyřhru. Pokud existovala menší možnost na nápravu nepovedeného utkání, tak ta nyní mizí. Také výhoda domácího prostředí lehce oslabila. "Nejsme úplně domácí tým, je to soutěž dvanácti týmů. Dřív jsme vybírali povrch, vybrali jsme si šatnu, míče a teď to vlastně padá," připomněl pražský rodák.

Bouřlivou atmosféru ovšem jeho svěřenkyně pocítí. Do Prahy se totiž akce přesunula z Budapešti, kde se mělo původně hrát. "Abych pravdu řekl, vždy jsem byl zastánce toho staršího formátu (Fed Cupu). Viděl jsem, co pro holky znamená hrát před domácím publikem. Teď se nám to shodou okolností podařilo. Nevíme, kdy to tady zase bude, a jde o obrovskou příležitost pro hráčky i diváky. Doufám, že jich přijde co nejvíc," dodal ve Sportovních zprávách šestačtyřicetiletý Pála. 

Kanada bude hrát bez finalistky US Open

Finalistka letošního US Open Leylah Fernandezová nebude hrát na nadcházejícím Poháru Billie Jean Kingové v Praze. Devatenáctiletá tenistka, jež v úterý vypadla v osmifinále turnaje v Indian Wells, se omluvila z kanadské reprezentace, kterou na začátku listopadu ve skupině čekají zápasy s Francií a Ruskem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články