Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pozor na antuku. Za stavu 2:2 bych favorizoval Češky, říká Svačina před semifinále Fed Cupu

České tenistky se ve Fed Cupu utkají s Německem poprvé od vítězného finále v Praze v roce 2014. Hrát se bude ve stuttgartské Porsche Areně na halové antuce, kterou kvůli nevypočitatelným odskokům nepovažují svěřenkyně Petra Pály za ideální. A stejně tak ani Marek Svačina, který bude semifinále na ČT sport a ČT2 v sobotu a v neděli komentovat. "Antukový tým nemáme. Ale povrch vybraly Němky," řekl Svačina.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters

Čtveřici Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková čeká ve Stuttgartu hodně náročný souboj. Domácí hráčky totiž nastoupí v nejsilnějším možném složení i s Julií Görgesovou a bývalou světovou jedničkou Angelique Kerberovou. V týmu budou mít i Tatjanu Mariaovou a deblistku Annu-Lenu Grönefeldovou. Hvězdný výběr.

Češky jsou už na místě a na problémový povrch si zvykají. Dnes by měly mít konečně k dispozici k okusení i centrální dvorec, zatím totiž trénovaly ve vedlejší hale a na dvorci číslo jedna. "Holky nejsou hráčky, které by vyhrávaly antukové zápasy a turnaje," upozornil Svačina.

První zápasy jsou na antuce obtížné. Ovšem pro všechny. "Antuková sezona je od dubna do půlky června, končí French Open. Pak se jde na trávu. Sezona je hrozně krátká, bez antuky jsou hráčky deset měsíců."

Antuka, to je zkrátka jiný tenis. Ale do ideálnosti má přece jen daleko. "Hlavně odskok, timing na údery je úplně rozdílný než na jiných kurtech. Úvodní utkání bývá ošidné, bývají tam překvapení," doplnil Svačina, podle něhož jsou lehčími favoritkami semifinále Němky.

Svačinu trochu mrzí, že se utkání nemůže zúčastnit Lucie Šafářová. "O Fed Cupu nemůže být řeč, i když antuka by pro ni mohla být dobrá. Vyhovovalo by jí to víc než Kvitové či Plíškové, ale kdyby ji tam Pála povolal na poslední chvíli, nebylo by to dobré," uvedl Svačina.

Šafářová totiž dva měsíce nehrála. "Zase má virové onemocnění, které měla loni. Snaží se vrátit, odletěla do Alicante, tam trénuje, snaží se běhat, dělat cviky," řekl Svačina.

Petra Kvitová se raduje z vítězství
zdroj: ČTK/Lebeda Pavel

Šafářová by podle něj mohla nastoupit v pražském turnaji ve Stromovce, který se bude hrát od 30. dubna a taktéž se na obrazovce České televize objeví v přímých přenosech. "I když si nejsem si jist, jestli to stihne," dodal Svačina.

Vzájemné zápasy hovoří jasně pro Češky, které vyhrály sedm z dosavadních osmi zápasů. Neuspěly jen jednou v semifinále v roce 1987, kdy měl soupeř v týmu Steffi Grafovou a nakonec celou soutěž vyhrál.

Zatím není jasné, kdo se z českých tenistek postaví do prvních dvouher, losovat se bude v pátek v poledne na stuttgartské radnici. "Nabízí se Plíšková jedna, Kvitová dvě. Ale Pála má pořád v rukávu i Strýcovou a Siniakovou," řekl Svačina.

A čtyřhra? "O té hovořme, až to bude 2:2. Je to jedna z variant, a pokud to tak bude, bude se hrát utkání, ve kterém půjde o klíčový bod."

Angelique Kerberová
zdroj: Reuters autor: TONY O\'BRIEN

V něm by už Svačina favorizoval spíše Češky. "Tam by to bylo trochu na naší straně. Plíšková–Strýcová několikrát dokázaly zahrát klíčový zápas. Ale Pála tam může namíchat Siniakovou, debly hraje výborně. Tam už by byla velká šance. Ale k tomu stavu je potřeba se prokousat. Třeba to ale ani nebude potřeba, Češky jsou strašně zkušené hráčky."

Češky si v případě vítězství zahrají v listopadu finále v domácím prostředí a útočily by na celkově jedenáctý titul. Naposledy se radovaly předloni.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články