Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Williamsová ostře kritizovala rasistické a sexistické poznámky Nastaseho

New York – "Jsem zvědavý, jakou to dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?" odstartoval legendární Ilie Nastase přestřelku se Serenou Williamsovou. Grandslamová rekordmanka rasistickou poznámku o jejím nenarozeném dítěti ostře odsoudila. Americká hvězda reagovala ještě před fedcupovým zápasem Rumunek s Britkami. Bývalá světová jednička Nastase se pak vulgárně choval i během utkání a byl vykázán z lavičky. Tenisová federace ITF jej dočasně suspendovala.

Ilie Nastase opouští kurt
zdroj: Reuters

Sedmdesátiletý Nastase, dvojnásobný grandslamový vítěz, se dostal do problémů nejprve reakcí na nedávné oznámení Williamsové o jejím těhotenství. Nevybíravým výrokem narážel na to, že Williamsová je černoška a její snoubenec Alexis Ohanian běloch.

"Jsem zklamaná, že žijeme ve společnosti, v níž mohou lidé jako Ilie Nastase činit takové rasistické poznámky na mou osobu i mé nenarozené dítě a navíc sexistické poznámky na adresu mých kolegyň," napsala Williamsová v pondělí na Instagram.

Nastase totiž o den později urážel během fedcupového utkání v Konstantě britskou tenistku Johannu Kontaovou i hostující kapitánku Anne Keothavongovou. Hráčka se dokonce po přívalu nadávek neubránila slzám. "Na rozdíl od tebe se nebojím. Víš, že nejsem zbabělá," napsala mimo jiné Williamsová, vítězka 23 grandslamů a dlouholetá světová jednička, jež aktuálně i během mateřské pauzy vede žebříček WTA.

Podívejte se, jak vyváděli Nastaseho z kurtu:

Na Nastaseho stranu se postavila gymnastická legenda Nadia Comaneciová. "Ilie je velký patriot a někdy řekne věci, které nemyslí vážně. To je prostě Ilie, pořád je mým kamarádem," uvedla pětinásobná olympijská vítězka.

Nastase byl po incidentu v ráži. "Nelituju toho a můžou mě poslat do vězení, jestli chtějí. Nezajímá mě to. Kašlu na to, jestli dostanu pokutu, nebo mě zbaví kapitánské židle," citoval sedmdesátiletého Rumuna deník Daily Mirror.

Suspendaci ITF, která jeho prohřešky vyšetřuje, považuje člen Mezinárodní tenisové síně slávy za směšnou. "Chci vědět, které slovo, co jsem řekl, bylo rasistické?" řekl Nastase a doplnil, že je přítelem Williamsové. Uznal nicméně, že při zápase Kontaové se choval nevhodně. "Ano, neovládl jsem se," přiznal vítěz 58 turnajů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články