Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Němky slyšely na Havaji hymnu z období nacismu. Ztělesněné ignorantství, reagovala Petkovicová

Havajské ostrovy (USA) - Američané si uřízli před fedcupovými zápasy mezi domácími Spojenými státy a Němkami pořádnou ostudu. Pořadatelé tenisového souboje prvního kola nechali zaznít nacistickou verzi německé hymny začínající slovy "Deutschland, Deutschland, über alles". Německé tenistky nepříjemná situace pobouřila.

Andrea Petkovicová z Německa
zdroj: Reuters autor: Susan Mullane

Slavnostní ceremoniál před startem zápasů prvního kola Fed Cupu mezi USA a Německem měl být klasickou formalitou s hymnami obou zúčastněných zemí. Jenže na Maui, druhém největším z Havajských ostrovů, zazněla slova německé hymny z období Třetí říše, která byla znakem nacistického režimu.

Americký učitel Will Kimble použil verzi, která byla po druhé světové válce zakázána společně s dalšími nacistickými symboly. Německé tenistky zůstaly celkem po právu v šoku.

Je nám líto, video expirovalo.
V Americe zazněla před zápasy Fed Cupu nacistická hymna

"Je to neomluvitelný skandál. Bylo mi do breku, protože chvíle, kdy vám ve Fed Cupu hrají hymnu, je něco posvátného," uvedla německá kapitánka Barbara Rittnerová. Je otázkou, zda nepříjemný incident měl přímý vliv na výsledek první dvouhry, kterou Andrea Petkovicová nezvládla a Američance Alison Riskeové podlehla 6:7 a 2:6.

"Nechápu, že se něco takového stane v Americe 21. století. Možná ještě někde v Timbuktu... Větší ohavnost se mi nestala. Nejdřív jsem si připadala jako ve skryté kameře, pak přišel šok," řekla Petkovicová.

"Jule Görgesová začala plakat hned, jakmile uslyšela první slova. Já zuřila a do očí se mi draly slzy," dodala poté Němka na tiskovce. Pochopení pro německou výpravu měl bývalý americký tenista Andy Roddick. "Mají pravdu. Je to trapné," uvedl v reakci na tweet Petkovicové, která celou událost označila za "ztělesněné ignorantství". Američané se nakonec za nepříjemnost omluvili.

Tenistky Spojených států se poté dostaly do vedení 2:0, když druhý bod pro USA získala CoCo Vandewegheová, jejíž německá soupeřka Julia Görgesová nenastoupila k dohrávce druhé dvouhry.

Utkání bylo nejprve přerušeno kvůli dešti za stavu 6:3, 3:1 pro semifinalistku Australian Open Vandewegheovou. Görgesová se už poté na kurtu neobjevila kvůli zranění kolena při podklouznutí.

České tenistky nakonec narazí v semifinále Fed Cupu právě na Američanky, které nakonec zdolaly Německo už po třetí dvouhře. Hrát se bude v dubnu v USA. Rozhodující bod pro domácí tým získala CoCo Vandewegheová po vítězství nad Andreou Petkovicovou, kterou zdolala 3:6, 6:4, 6:0.

Bělorusky se poprvé dostaly do semifinále Fed Cupu

Běloruské tenistky se poprvé v historii probojovaly do semifinále Fed Cupu. V Minsku vedou nad Nizozemskem už 3:1 i bez dvojnásobné grandslamové šampionky Viktorie Azarenkové, která v prosinci porodila syna.

Běloruskou hrdinkou v zápase prvního kola se stala Aljaksandra Sasnovičová, až 128. hráčka žebříčku, jež vyhrála obě dvouhry včetně dnešního souboje týmových jedniček nad Kiki Bertensovou. Světovou čtyřiadvacítku zdolala 6:3 a 6:4.

Třetí bod přidala osmnáctiletá Aryna Sabalenková v duelu s Michaellou Krajicekovou a výsledek domácí tenistky pečetily ve čtyřhře.

Bělorusky v dubnovém semifinále přivítají Švýcarky, jež v duelu týmů, které v minulém ročníku soutěže prohrály s českými šampionkami, porazily Francii. Po vyrovnaném prvním dnu vybojovala druhý bod Švýcarkám doma v Ženevě Timea Bacsinszká, když po tří a čtvrt hodině zdolala 7:6, 4:6, 7:5 Kristinu Mladenovicovou. Rozhodující třetí bod získala Belinda Bencicová po výhře 6:3, 6:4 nad Pauline Parmentierovou.

Na lavičce Francie tak nevyšla kapitánská premiéra Yannicku Noahovi, jenž po loňském prohraném finále s Češkami nahradil ve funkci těhotnou Amélii Mauresmovou.

Výsledky 1. kola tenisového Fed Cupu:

Minsk: Bělorusko - Nizozemsko 4:1

Sasnovičová - Bertensová 6:3, 6:4, Sabalenková - Krajiceková 7:6 (7:5), 6:4, Govorcovová, Lapková - Burgerová, Rusová 6:4, 6:2.

Ženeva: Švýcarsko - Francie 4:1

Bacsinszká - Mladenovicová 7:6 (7:4), 4:6, 7:5, Bencicová - Parmentierová 6:3, 6:4, Bacsinszká, Hingisová - Hesseová, Mladenovicová 6:4, 6:4.

Maui: USA - Německo 4:0 

Riskeová - Petkovicová 7:6 (12:10), 6:2, Vandewegheová - Görgesová 6:3, 3:1 skreč Görgesové, Vandewegheová - Petkovicová 3:6, 6:4, 6:0.

Zdroj
ČTK, idnes.cz, ČT sport

Hlavní zprávy