Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plíšková: Zkušenosti mám, budu hrát aktivně

Praha - České tenistky touží prodloužit vítěznou fedcupovou jízdu, ale ve víkendovém finále je čeká nejspíše nejtěžší překážka, s jakou se za poslední roky potkaly. V pražské O2 areně se proti obhájkyním titulu postaví na ruské straně i Maria Šarapovová, bývalá světová jednička, proslulá bojovností a hlasitým hekáním. Přímý přenos sobotních dvouher startuje na ČT sport a našem webu ve 13:30.

Karolína Plíšková a Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Podle výsledků v letošní sezoně by se dalo říci, že Češky na Šarapovovou umějí zahrát. Lucie Šafářová pětinásobnou grandslamovou vítězku porazila na Roland Garros, Petra Kvitová na Turnaji mistryň a Barboře Strýcové Ruska ve Wu-chanu vzdala. "S Šarapovovou jsou zápasy velmi náročné. Ona je velká bojovnice," řekla Šafářová, která se na Šarapovovou ve Fed Cupu těšila, ale kvůli zdravotním problémům ji pro sobotní zápas nahradila Karolína Plíšková. Ta se s Šarapovovou dosud nestřetla.

"Je třeba to na ni spustit a bojovat až do konce, protože Maruška se nevzdává do posledního míče. Je to o pár šancích," řekla Kvitová, která Rusku porazila také ve finále Wimbledonu 2011. Plíšková se letos s hráčkami ze světové desítky utkala devětkrát a třikrát dokázala vyhrát. Nejlépe nad světovou šestkou Annou Ivanovičovou. "Už nějaké zkušenosti mám. Musím hrát dobře a využít každou malou šanci, kterou dostanu. Budu hrát aktivně, protože nebude prostor čekat na chybu, ta nepřijde," tušila.

Kvitová v semifinále Turnaje mistryň ukázala, že i Šarapovová má slabé chvilky. V Singapuru ve druhém setu otočila stav z 1:5 na 7:6. "Má podání nahoru dolů, dá i nějaké debly a v takovém gamu přichází šance na brejk. To je klíč, jak se dostat nahoru a snažit se udržet servis. A vadí jí, když někdo hraje rychle," řekla Kvitová.

V utkání si Plíšková bude muset zvykat ještě na jednu netenisovou věc. Při každém úderu Šarapovové se z její strany kurtu ozve výkřik, který Ruska vydává. Hlasitost jejího hekání dokonce podle měření může dosáhnout více než sta decibelů. "Když hraju, tak mi to nepříjemné nepřijde. Soustředím se na svoji hru, ale všimla jsem si, že v Singapuru párkrát ani nehekla. Tak jsem si říkala, co se s ní děje," smála se Kvitová. V běžném tréninku Šarapovová neheká, to přichází v přípravě i v utkání až v momentu, kdy začne hrát na body. "Pro diváky to může být nepříjemné. Slyšela jsem, že vypínají zvuk. Ale jestli jí to pomáhá, proč ne," pokrčila rameny Kvitová.

Hlasité hekání tenistek bylo jednu dobu velkým tématem a organizace WTA slíbila, že se s nepříjemným nešvarem pokusí něco udělat. Šarapovovou či Bělorusku Victorii Azarenkovou už ale omezovat v jejich projevech nikdo nehodlá. "Řeší se to u malých hráček, aby se to nenaučily a už s tím na okruh nepřicházely," vysvětlila Šafářová, která je jednou ze zástupkyň hráček při jednáních s WTA Tour.

Je nám líto, video expirovalo.
Los rozhodl: Finále Fed Cupu načne Kvitová
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články