Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vyhrají Češky počtvrté za pět let? Bitvu zahájí Kvitová a Plíšková

Praha – Češky rozehrávají čtvrté finále Fed Cupu za posledních pět let. Třikrát uspěly. Souboj s Ruskem je reprízou finále z Moskvy 2011. Vítězstvím zahájily úspěšnou éru, kterou korunovaly dalšími triumfy v letech 2012 a 2014. Jako první na kurt vyprodané O2 areny nastoupí česká jednička Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka bude bojovat proti Anastasii Pavljučenkovové, poté si poprvé proti hvězdné Marii Šarapovové zahraje Karolína Plíšková. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 13:30.

Souboje s ruskými týmy ve všech sportech bývají pro Česko vzhledem k historii vždy sledovanější a vypjatější než proti jiným výběrům. Finále Fed Cupu by mohlo být další velkou kapitolou v historii česko-ruských duelů. "Věřme tomu," řekl kapitán českého týmu Petr Pála.

Domácí tým opět spoléhá na podporu vyprodaného třináctitisícového hlediště. "Čím budou (diváci) bouřlivější, tím to pro nás bude lepší," prohlásil Pála. "O diváky se nebojím. Víme, jak nás tady dokážou hnát, a určitě to předvedou i letos," dodala Kvitová.

Před rokem ve finále zdolaly české tenistky Němky, o dva roky dříve porazily Srbky. Celkově si můžou Češky připsat na konto už devátý vavřín. "Už jsme doma vyhrály dvakrát a jsme rády, že na druhé straně budou silné soupeřky. O to větší radost bude, když vyhrajeme," řekla Kvitová.

Kvitová – Pavljučenkovová 6:3, Plíšková – Šarapovová 0:0

Kvitová od sezony 2011 prohrála z 22 zápasů ve Fed Cupu jen dva, ve finálových bitvách má na kontě pět výher a jednu porážku. S Pavljučenkovovou má bilanci 6:3. Naposledy Rusku porazila letos cestou za titulem v Madridu. "Hraje rychle z lajny, chodí to toho, má i dobrý kraťas. Bude to těžké," řekla Kvitová.

Pavljučenkovová dostala podle očekávání přednost v ruském týmu před Jekatěrinou Makarovovou, která nehrála od US Open. "Kvitová je top hráčka a levačka, ale Fed Cup je jiný, je v něm více nervů a jiná atmosféra. Budu hrát na dvě stě procent," ujistila Pavljučenkovová. A těšila se i na bouřlivé prostředí. "Mám ráda, když je publikum rušné. Dodává mi to energii, nebudu s tím mít problém," dodala.

Plíšková se s bývalou světovou jedničkou a pětinásobnou grandslamovou šampionkou Šarapovovou ještě nestřetla. Do souboje s hvězdou světového tenisu půjde bez obav. "Budu vědět, že je to Šarapovová, ale respekt na kurt nepatří. Věřím, že se s atmosférou poperu a bude to dobrý zápas," řekla Plíšková. "Je trochu překvapivé, že jsme spolu ještě nehrály. Má letos dobré výsledky, bude to výzva a chci předvést co nejlepší výkon," uvedla Šarapovová obecně.

Světová čtyřka Šarapovová před finále opakovaně prohlásila, že ruský tým není v Praze favoritem. "Možná se ze sebe snaží sejmout tlak, ale já myslím, že to bude vyrovnané. Je to otevřené a fakt si myslím, že to bude těsné," uvažoval kapitán Pála.

Je možné, že v nedělních dvouhrách kapitán Pála pošle na dvorec Šafářovou. "Rozhodneme se podle soboty," řekl při oznámení nominace. Stejně tak není definitivní dvojice pro čtyřhru, kterou zatím tvoří Šafářová s Barborou Strýcovou. Na ruské straně jsou nahlášeny Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová.

Program finále:

Sobota (14:00): Kvitová (6. v pořadí dvouhry WTA) - Pavljučenkovová (28.), Karolína Plíšková (11.) - Šarapovová (4.).

Neděle (12:00): Kvitová - Šarapovová, Karolína Plíšková - Pavljučenkovová; Strýcová, Šafářová - Makarovová, Vesninová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články