Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Tenistky začaly oprýskávat kurt. Je rychlý a bude ještě rychlejší

Praha – První oťukávání kurtu v O2 areně a hned v bouřlivé atmosféře. Po tenisových úderech i po kopech při nohejbálku na závěr tréninku před víkendovým finále Fed Cupu slyšely české tenistky aplaus. Ještě před domácím týmem si zahrály Rusky, ale stále ještě bez Marie Šarapovové, která do české metropole přiletěla až odpoledne a poprvé trénovat by měla ve středu.

V momentě, kdy Petra Kvitová rozehrála první údery svého hodinového tréninku s Denisou Allertovou, se na jednu z tribun nahrnuly děti z vybraných pražských škol. "Teď už se mi fedcupový duch dostává do hlavy, a čím víc se to bude blížit, tím to bude silnější," řekla Kvitová.

Dvorec organizátoři dokončili teprve ráno a čerstvý nátěr byl ještě znát. "Viděla jsem písek, který z toho odpadává. Ještě to určitě není finální kurt, který budeme mít na víkend. Zrychlí se to samo, až se to oprýská," řekla Kvitová.

Její údery měla Allertová na druhé straně problém stíhat. "Sviští to hodně a je to připravené pro holky. Mělo by jim to vyhovovat. Vítězně, doufám," řekla Allertová.

Vyhoví rychlost regulím?

Pozorně si povrch prohlédl také kapitán Petr Pála. Prošel se dokola a zkoušel ho i rukou. "Bylo venku pár zrnek, tak jsme se dívali, jestli to není třeba vyluxovat, aby to neklouzalo. Povrch je v pohodě, teď není nijak rychlý, tak medium. Nejdůležitější je, jaký bude o víkendu. Myslím, že se zrychlí přijatelně pro nás," věřil Pála.

Loni po finále s Němkami hrozila mezinárodní federace ITF Česku pokutou, jelikož při měření přesáhly hodnoty povolenou hranici. Maximální hodnota tzv. Court Pace Rating je 50, dvorec tehdy měl 52. Nakonec vše skončilo napomenutím. "Je to těžké, protože oni nechtějí prozradit veličiny a nevíme, jak to měří. Je to zvláštní, ani nás nenechají si to zkontrolovat. Věřím, že to bude vyhovovat," řekl Pála.

Po Rusalce zkouška povrchu v O2 areně

Rusky zhlédly v pondělí večer v Národním divadle operu Rusalka a dnes dopoledne si poprvé vyzkoušely povrch v O2 areně. Při příchodu nejdříve šoupaly nohama po zeleném kurtu a zjišťovaly, jak hodně klouže a jak drží.

Na kurt si zvykaly Anastasia Pavljučenkovová, Jelena Vesninová a Jekatěrina Makarovová, která nehrála kvůli zranění zápas od US Open. Světová třiadvacítka Makarovová se v jednu chvíli na tréninku rozplakala, na několik minut si sedla na lavičku, ale na kurt se vrátila a bez omezení trénink dokončila.

Největší hvězda ruského týmu a světová čtyřka Šarapovová, která se letos vrátila do Fed Cupu po třech letech, bydlí v jiném hotelu než její kolegyně. "Maria bydlí jinde i na turnajích. Asi to potřebuje ke svému klidu. Je to o individuálním načasování na víkend. Tam bude profesionálka jako vždycky," řekla Kvitová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články