Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvitová po postupu: Zvládla jsem to hlavou a ukázala zlepšený pohyb

Ostrava – Tenistka Petra Kvitová se necítí být hvězdou českého fedcupového týmu, přestože v národní barvách září. V Ostravě o víkendu opět vyhrála obě dvouhry, výrazně přispěla k vítězství nad obhájkyněmi titulu Italkami a k postupu do třetího finále za uplynulé čtyři roky.

Sport
zdroj: ČT4

Čtyřiadvacetiletá Kvitová poosmé v kariéře vyhrála ve Fed Cupu obě dvouhry a byla hlavní strůjkyní výhry českého týmu. Od února 2011 v soutěži ovládla 16 z 18 dvouher a hlavně díky ní tenistky Fed Cup vyhrály v letech 2011 a 2012.

"Já se hvězdou necítím, takže se nebudu do té role pasovat. Je to Fed Cup, není to o mně, ale o týmu," řekla Kvitová. Na druhou stranu se jako světová šestka nezříká role jedničky. "Tu přijímám a vím, že se ode mne čekají dva body. Jsem ráda, že jsem to splnila, ale i Lucka (Šafářová) hrála první den moc dobře," řekla Kvitová.

S jednadvaceti vítěznými dvouhrami je Kvitová čtvrtou nejlepší Češkou ve Fed Cupu a jedna výhra ji dělí od vyrovnání bilance Jany Novotné. Nejúspěšnější je Helena Suková s 45 vítěznými dvouhrami, druhá je Hana Mandlíková (34).

Kvitová si užívá už třetí finálovou účast. "Už to se mnou nedělá asi tolik, jako když jsme postoupily poprvé nebo podruhé," řekla wimbledonská vítězka z roku 2011. "Loni jsme finále nehrály a letos nás čeká doma s Německem. Čeká nás hodně silný tým, bude to hodně kvalitní zápas," řekla směrem k listopadovému finále.

Proti Němkám asi znovu tvrdý povrch

Němky si zahrají finále poprvé od triumfu před 22 lety. "Jejich žízeň po úspěchu bude veliká," řekla Kvitová a přemýšlela, na jakém povrchu by se mohlo hrát. "Mají tak kvalitní tým, že to je asi jedno. Každopádně to nebude antuka ani tráva, takže asi něco tvrdého jako tady a záležet bude na rychlosti," řekla.

V utkání s Italkami porazila Kvitová v sobotu rozjetou Camilu Giorgiovou a v neděli Robertu Vinciovou. "Zvládla jsem to hlavou, vydržela jsem hrát delší výměny, nechodila zbytečně do risku a hrála dobře takticky," okomentovala svůj výkon.

Sport
zdroj: ČT4

Duel s Vinciovou nabídl vyrovnaný zápas a první set rozhodla sedmá hra. V té Kvitová odvrátila šest brejkbolů. "To bylo zlomové v tom setu, ale byl to hrozný game, i když brejkboly jsem odvrátila docela slušně," řekla tenistka. Pochvalovala si i atmosféru v hale, která se přes velikonoční svátky poměrně hodně zaplnila.

Zlepšený pohyb díky Všetíčkovi

Před Fed Cupem Kvitová nehrála tři týdny a pracovala na fyzické kondici s Markem Všetíčkem, na psychice s Michalem Šafářem a s koučem Davidem Kotyzou na své hře na kurtu. "A jsem ráda, že jsem tady vše ukázala. Zlepšila jsem pohyb a doběhla hodně míčů, dobře podávala i měla kontrolu a zvládla to hlavou," usmála se.

O Fed Cupu se po loňském finále, v kterém Rusko nastoupilo se slabým týmem, říká, že trošku ztrácí na lesku. Faktem je, že pořadatel soutěže mezinárodní federace ITF a zástupci ženského okruhu WTA si úplně nevycházejí vstříc. Tento týden se dokonce hraje nezvykle turnaj v Kuala Lumpuru, což dříve nebylo.

"U nás na lesku úplně neztrácí, my to prostě hrajeme, ale překvapilo mě, že se v týdnu Fed Cupu hraje turnaj WTA. To si myslím, že není úplně fér," řekla Kvitová. Model soutěže by určitě neměnila, aby mohla hrát v domácím prostředí. "To by byla škoda, protože to je jedna z mála šancí se ukázat našim fanouškům."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články