Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rosol odvrátil blamáž. Češi udolali Maďary a zůstanou mezi nasazenými týmy

Trápení, které nakonec skončilo vítězstvím. Tak by se dal označit barážový souboj s Maďarskem, po kterém se český tým zachránil mezi nasazenými týmy před startem nového formátu Davis Cupu. Rozhodly o tom závěrečné dvouhry, ve kterých vyhráli Jiří Veselý a po něm i Lukáš Rosol. Svěřenci Jaroslava Navrátila nakonec zvítězili 3:2 na zápasy.

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Jiří Veselý nejprve zvládl svůj zápas proti Mátému Valkuszovi a po velkém boji a setech 6:7, 6:3, 6:2 a 6:4 srovnal stav na 2:2 na zápasy. Rozhodující, třetí bod přidal v závěrečném utkání Lukáš Rosol v duelu se Zsomborem Pirosem. Rosol vykročil za výhrou hned v úvodu, když první dva sety ovládl 6:4 a 7:6 (8:6). Ve třetím pak vedl už 5:1, nakonec ale vyhrál až po výsledku 6:3.

Čeští tenisté si výhrou v Maďarsku zajistili pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los kvalifikačního kola příštího ročníku Davis Cupu, který má zcela nový formát. V případě porážky by měli být na základě žebříčku mezi nenasazenými.

Soupeře pro únorové kvalifikační kolo, které odehrají doma, nebo venku, ale každý zápas jen na dva vítězné sety, se svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila dozvědí ve středu 26. září.

"Byl to velký obrat a velice těžký zápas. Chtěli jsme vyhrát a každé vítězství je velice důležité. Klukům pomůže, tady si hrábli na dno sil," řekl Navrátil. "Bylo to velké napětí pro hráče, kteří nastoupili v neděli. Jirka Veselý, a hlavně Lukáš Rosol tam nechali duši. Hráli za český tenis, Českou republiku a utkání dovedli do vítězného konce," děkoval Navrátil singlistům.

Rosol hrál potřetí v kariéře zápas za nerozhodného stavu 2:2 a duel takticky zvládl. Sice měl s Pirosem problém dohrávat sety, ale pokaždé nakonec uspěl. V prvním vedl 5:2 a vyhrál 6:4. Ve druhém ztrácel 1:3 a za stavu 5:4 sadu nedopodával, ale pak odvrátil setbol a tie-break získal po vítězném forhendu poměrem 8:6. Ve třetím setu na kurtu vládl. Rychle měl náskok 5:1, ale znovu v koncovce ještě musel bojovat. Ruce zvedl vítězně nad hlavu po využitém mečbolu na 6:4.

"Konec prvního setu zaskřípal, ale dohrál jsem to. Rozhodující pro vývoj zápasu byl druhý set, který jsem utrhl. Soustředil jsem se, abych hrál kvalitně a vytvářel tlak, který nedokázal akceptovat," řekl Rosol, který hrál třetí zápas ve třech dnech. "Nebylo na výběr, ale chtěl jsem hrát a povedlo se to," řekl třiatřicetiletý Rosol.

Veselý se set a dva gemy trápil i s Valkuszem. Na antuce v Budapešti hrál opatrně, úvodní sadu ztratil v tie-breaku 4:7 a ve druhé prohrával 0:2. Pomohl mu až soupeřův kiks při brejkbolu na 2:2, při kterém Maďar poslal do sítě nahraný volej. "Do té doby hrál neskutečně. Tahal jsem za kratší konec, ale od chvíle, kdy zkazil tenhle nahraný míč, šla jeho hra výrazně dolů," řekl Veselý.

Poté osmifinalista Wimbledonu vývoj utkání otočil díky zlepšené hře i tomu, že soupeře trápila zraněná noha. Chvílemi nedobíhal míče a zdálo se, že po třetí sadě zápas vzdá. Ještě ale zabojoval a zkomplikoval koncovku. Veselý ve čtvrtém setu vedl rychle 5:1, ale pak ztratil tři hry v řadě a nakonec vyhrál 6:4.

"Byl jsem pod tlakem, protože jsem věděl, že tenhle bod potřebujeme. V závěru hrály roli obrovské nervy a jsem šťastný, že se mi to povedlo," řekl Veselý. Rosol v pátek zdolal ve třech setech Valkusze, ale v sobotu s Romanem Jebavým nezvládli čtyřhru a podlehli dvojici Gábor Borsos, Peter Nagy.

Češi se výhrou rozloučili s tradičním systémem Davisova poháru. "Jsme rádi, že se to povedlo," oddechl si Veselý. Od příštího roku už budou hrát dle nového formátu, který schválila mezinárodní federace ITF v srpnu. "Uvidí se, co bude dál. Ten formát přinese plusy i minusy," řekl Veselý.

V kvalifikačním kole se utká 24 týmů a s Čechy jsou mezi nasazenou dvanáctkou letošní čtvrtfinalisté Belgie, Německo, Itálie a Kazachstán a vítězové barážových klání Argentina, Velká Británie, Rakousko, Japonsko, Srbsko, Švédsko a jako poslední vítěz utkání Kanady s Nizozemskem.

Letošní semifinalisté Francie, Španělsko, Chorvatsko a USA mají jistou účast ve finálovém turnaji, v kterém bude o "salátovou mísu" bojovat 18 týmů během týdne na jednom místě v dosud neoznámeném dějišti. Dva týmy obdrží volnou kartu. Všechny zápasy se budou hrát už jen na dva vítězné sety.

Barážové utkání tenisového Davisova poháru v Budapešti (antuka):

Maďarsko - ČR 2:3

Valkusz - Veselý 7:6 (7:4), 3:6, 2:6, 4:6, Piros - Rosol 4:6, 6:7 (6:8), 3:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články