Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češi se radují z výhry ve čtyřhře, rozhodnou dnešní singly

Ostrava – Jiří Veselý s Adamem Pavláskem včera v deblu dokázali odvrátit hrozbu vyřazení v 1. kole Davisova poháru, když se v souboji s favorizovaným australským párem Samuel Groth - Lleyton Hewitt vzepřeli nepříznivému vývoji v pěti setech a vybojovali první český bod. Pokud chtějí Češi postoupit dál, musí další dva body přidat v dnešních dvouhrách. Přímý přenos z daviscupového utkání Česko – Austrálie sledujte od 13:30 na ČT2 a našem webu.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Sázel jsem na to, že jsou sehranější. Lukáš Rosol navíc v pátek v pěti setech prohrál. Nebyl nadšený, že dnes nehraje. Ti dva už spolu ale vyhráli Galeův pohár a hráli challengery, s Lukášem naopak nikdo nehrál," vysvětlil nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, proč ukázal na Veselého s Pavláskem.

Dvacetiletý Pavlásek odehrál v Davisově poháru premiéru jako hrom. Po dvou pátečních porážkách ve dvouhře se zdálo, že i čtyřhra směřuje k rychlému vítězství Australanů. Češi se ale za stavu 1:6 a 0:3 nevídaně zvedli a hlavně Pavlásek rostl s každou výměnou. "Bylo to opravdu výjimečné. Jsem rád, že jsem vůbec dostal šancí. Začátek nebyl dobrý, byl jsem trošku svázaný. Pak jsem se naštěstí odreagoval a s prvním brejkem to ze mě spadlo," řekl Pavlásek.

Podle papírových předpokladů neměli mít domácí hráči nárok. Zatímco Groth je 28. deblistou světa, Veselému patří v žebříčku 106. místo a Pavlásek uzavírá dokonce až třetí stovku. Čeští mladíci ale jako by oprášili vzpomínky na společný triumf v Galeově poháru v roce 2011. "Úvod vypadal beznadějně, oni byli daleko lepší. Teprve až jsme je brejkli ve druhém setu, začalo se to dostávat do správných kolejí. Druhá sada byla strašně důležitá," řekl Veselý.

Klíčem k úspěchu byl Groth, přes kterého pak Češi vedli většinu výměn. "Chtěli jsme to hrát více přes Grotha na síti. On byl horší a horší a začal dělat víc nevynucených chyb," řekl Veselý. Podle Navrátila už byl v závěru utkání Groth velice špatný. "Hewitt ho nestačil udržet ve hře. Pro kluky to byla neskutečná premiéra. Ani já jsem nečekal, že se udržíme ještě ve hře. Ale kluci to pořád zkoušeli, až se našel recept," řekl Navrátil.

Výkony obou protagonistů zamotaly hlavu i kapitánovi. Navrátil přes noc dumal nad správnou variantou pro nedělní dvouhry. "Ale spíše se zatím přikláním ke zkušenosti," naznačil, že zřejmě opět dá důvěru Rosolovi s Veselým. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články