Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych rozehraje semifinále s Gasquetem, Rosola čeká Tsonga

Paříž – Tomáš Berdych zkusí v pátek získat první bod českých tenistů v semifinále Davisova poháru. Jednička obhájců titulu se utká na antuce centrkurtu v Rolland Garros s Richardem Gasquetem. Ve druhém duelu se Lukáš Rosol, který dostal pro úvodní dvouhry přednost před Radkem Štěpánkem, pokusí zaskočit Jo-Wilfrieda Tsongu. Přímý přenos celého třídenního klání můžete sledovat na ČT sport a našem webu, v pátek již od 10:20.

Sport
zdroj: ČT4

Češi už vyhráli jedenáctkrát za sebou a usilují o třetí finále v řadě, což se naposledy povedlo Austrálii v letech 1999 až 2001. Naopak Francie touží po dalším úspěchu, Davis Cup sice vyhrála už devětkrát, ale ten poslední už před třinácti lety. "Favoritem jsou určitě oni. My máme zkušenosti a uděláme vše, aby se to povedlo," řekl šestý hráč světa Berdych. "Po prvním dnu potřebujeme stav 1:1 a být pak úspěšní ve čtyřhře," nastínil kapitán Jaroslav Navrátil scénář vedoucí k úspěchu.

Berdych má s Gasquetem, jednadvacátým hráčem žebříčku ATP, negativní bilanci 3:5. Loni se spolu střetli dvakrát a každý jednou vyhrál. I na antuce proti sobě nastoupili dvakrát a jednou vyhrál jasně Berdych a podruhé po boji prohrál.

Kapitán Navrátil se na pozici dvojky rozhodoval mezi Rosolem a Štěpánkem a poprvé se odvážil upřednostnit Rosola. Pětatřicetiletého Štěpánka bude na antuce šetřit na čtyřhru a na případnou rozhodující závěrečnou nedělní dvouhru.

"Těžké rozhodnutí to bylo, jak jsem avizoval. Zvážil jsem to proto, abychom rozložili síly na antuce. Je to pro tým nejlepší a doufám, že to vyjde," řekl Navrátil k nominaci. "Byl jsem v té situaci, takže bych z toho nedělal nějakou velkou kovbojku. Jsme tady proto, abychom uhráli tři body. Je to, jak to je, a bude důležité, abychom body sbírali v jakémkoli složení," řekl Štěpánek, který první den v Davisově poháru, když byl v nominaci, nehrál jen proti Argentině v roce 2009 a loni v Kazachstánu.

Devětadvacetiletý Rosol v létě vyhrál turnaj ATP ve Winston-Salemu a na antuce, jeho oblíbeném povrchu, došel ve Stuttgartu do finále. S dvanáctým hráčem světa Tsongou se střetl zatím jednou a v Dubaji předloni prohrál. "Tsonga je velmi agresivní hráč s výborným servisem a forhendem," přiblížil Navrátil, co Rosola čeká.

"Jsem rád, že jsem ji dostal a můžu jít hned na první den. Dozvěděl jsem se nominaci ve středu pozdě večer a potěšila mě," řekl sedmadvacátý hráč světa Rosol. "Tsonga je favorit, já nemám co ztratit a můžu do toho jít s čistou hlavou."

I nominace Gasqueta je trochu překvapivá, spíše se očekávalo, že bude hrát Gaël Monfils. "Já nejsem překvapen. Jenom to ukazuje, jak jsou Francouzi silní a kolik možností mají. Gasquetovou obrovskou zbraní je bekhend. Chce to ho držet přes forhend a dostat do pohybu. Dá se přes jeho servis tvořit hru," řekl Berdych.

Francouzi přikládají utkání velkou váhu, proto se poprvé po 12 letech hraje v dějišti French Open Roland Garros a na hlavním kurtu Philippa Chatriera pro 15 tisíc diváků. "Je to výjimečné místo a bude to velký svátek tenisu," řekl Štěpánek.

Do čtyřhry Navrátil nahlásil zbylé členy týmu Štěpánka a Jiřího Veselého, ale hrát by měli Štěpánek s Berdychem, kteří mají v Davis Cupu skvělou bilanci 15 výher a jedné prohry. "Tady je čeká asi nejtěžší debl, který dosud odehráli," řekl Navrátil.

Češi se s Francií střetnou popatnácté, bilance je vyrovnaná 7:7. Naposledy v roce 2009 v prvním kole v Ostravě zvítězila dvojice Berdych, Štěpánek poměrem 3:2. V posledních pěti zápasech každý tým využil výhody domácího prostředí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články