Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Štěpánek: Stačí, abychom se na sebe s Berdychem podívali

Praha  Čeští tenisté cítí šanci na zlatý daviscupový hattrick. Cesta k němu samozřejmě nebude jednoduchá, reprezentace musí porazit Francii na její domácí půdě a velkou otázkou je, zdali u toho bude Tomáš Berdych. Radek Štěpánek však věří, že se hráč, který vynechal čtvrtfinále v Japonsku, do týmu vrátí.

Odraz Radka Štěpánka
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"To rozhodnutí je čistě na něm. Já bych na to netlačil, je spoustu času a nechal bych tomu volný průběh," řekl Štěpánek po návratu z Japonska. Spojení Štěpánka s Berdychem je klíčové a stojí za úspěchy v Davisově poháru v posledních letech. Především díky této dvojici už svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila vyhráli jedenáct zápasů za sebou, dvakrát soutěž ovládli a jsou potřetí v řadě v semifinále. Nyní se jim naskytla teoretická šance na ojedinělý hattrick v Davis Cupu.

"Teď je to rozehrané, že jsme znovu v semifinále, tak by bylo skvělé hrát znovu v plné sestavě a zakřičet si jako hokejisté zlatý hattrick," zasnil se Štěpánek. "Víme, že jestli chceme znovu uspět, musíme hrát v nejlepší a nejsilnější sestavě. Pevně věřím a doufám, že se (Berdych) do týmu vrátí a budeme se rvát o další finále," doplnil.

Na rozhodnutí o tom, zda Berdych v semifinále nastoupí, či ne, je podle něj dostatek času. "Mělo by přijít asi před US Open," uvažoval Štěpánek. Na otázku, zda daviscupové semifinále s Berdychem osobně probere, odvětil: "Po tom, co máme spolu za sebou v Davis Cupu, co jsme spolu zažili, tak si myslím, že nám stačí se na sebe jenom podívat a nemusíme ani moc mluvit, ale určitě se k tomu dostaneme."

Semifinále na Roland Garros? Velká čest, říká Štěpánek

Češi vyrovnali třetí nejdelší vítěznou sérii v Davisově poháru, porážku už nepoznali více než tři roky. "Je z nás cítit přirozený respekt. Soupeři jsou si vědomi síly našeho týmu a my se snažíme držet vítěznou auru co nejdéle," řekl Štěpánek.

Ve Francii se bude hrát po grandslamovém US Open a Štěpánek si myslí, že by domácí mohli zvolit antuku a jako dějiště Roland Garros. "Byla by čest si tam zahrát," řekl tenista a strach by neměl ani z francouzského publika. "Máme zkušenosti z celého světa, zažili jsme Argentinu, Srbsko a nemá nás co překvapit. A v moment zápasu půjde vše stranou a my tam pojedeme pro tři body," řekl Štěpánek.

Pokud by se hrálo na antuce, tři zápasy na tři sety ve třech dnech by byly extrémně fyzicky náročné. "Na antuce to jsou někdy jatka, ale jsme odhodlaní pro úspěch udělat cokoli. Padnout na hubu, být odření, ale odevzdat maximum," ujistil.

Trnitá cesta

Nyní se pětatřicetiletý Štěpánek vrhne na antuku, aby byl příští týden připraven na turnaj v Monte Carlu. Těší ho, že je fyzicky a zdravotně zcela v pořádku. "Snad to nezakřiknu, vydrží to co nejdéle a pak se můžu prát o mety nejvyšší," řekl hráč, který loni podstoupil operaci krční páteře, ale dokázal se rychle vrátit do formy.

Po více než roce je zpět i ve čtyřicítce žebříčku ATP. A rád by se před French Open a Wimbledonem posunul k třicítce. "Abych byl na grandslamech nasazený, to by byla velká pomoc. Na to mám antukovou část sezony," stanovil si a dodal: "Cesta nahoru je trnitá a zabere čas, ale já jsem byl vždy trpělivý a nikdy se nevzdával."

Je nám líto, video expirovalo.
Štěpánek chce, aby se do daviscupového týmu vrátil Berdych
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články