Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Český tým má po prvním dni dva body, Berdych i Štěpánek svá utkání zvládli

Praha - Tomáš Berdych měl ve svém večerním utkání složitější situaci, než se zprvu očekávalo. Leonard Mayer českou jedničku ničil především tvrdými podáními, Berdychovi dokonce sebral druhý set. Přesto nakonec Berdych přidal druhý bod pro český tým po vítězství 6:4, 4:6, 6:3 a 6:4. O ten první se postaral Radek Štěpánek, který přehrál Juana Mónaca ve třech setech - 7:6, 6:3 a 6:2. Český tým bude do sobotní čtyřhry vstupovat za stavu 2:0.

Český tým slaví
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Tomáš Berdych nevstoupil do utkání s Leonardem Mayerem zcela ideálně, kazil a nedařily se mu ani vítězné údery. Naopak sebevědomý Mayer, jakkoli nezkušený v zápasech Davis Cupu, nekupil chyby a svou hrou dostával českého tenistu pod tlak. Ten vyústil při Berdychově čtvrtém podání, při němž došlo k brejkbolu. Argentinec však v dalším gamu sám svůj servis ztratil a brejk byl vymazán. Za stavu 4:4 šel na podání Berdych, nezaváhal a vedl 5:4. Český tenista následně zakončil set čistou hrou a vyhrál první set 6:4.

Začátek druhé sady znovu Berdychovi nevyšel – jeho druhé podání si vzal soupeř a i hra českého tenisty znovu trpěla nevyrovnaností. Berdych byl schopen zahrát fantastický úder, který posléze popřel zbytečnou dvojchybou. Argentinec naproti tomu nic sofistikovaného nevymýšlel a hrál co možná nejjednodušeji. Berdych se do tempa dostal až za stavu 3:4, kdy poprvé v této sadě prolomil Mayerovo podání a srovnal stav. Euforie však nevydržela dlouho - Argentinec kontroval brejkem a podával na vítězství v druhém setu. Vypracoval si dokonce tři mečboly, proměnil ten první a srovnal stav na 1:1 na sety.

Berdych tentokrát nezaspal začátek a zabodoval hned při prvním soupeřově podání. Brzký brejk přispěl k jeho herní pohodě, Mayer se nedokázal dostat do hry. Český tenista si držel svá podání a za stavu 5:2 mohl set ukončit. Argentinský hráč však ještě konec nepřipustil a Berdych se musel k setbolu propodávat. To se nakonec stalo a Berdych se dostal znovu do vedení - po vítězství 6:3 vedl na sety 2:1.

Tomáš Berdych: "Byl jsme zdravě nabuzený, nahecovaný a těšil jsem se. (První dva sety) jsem chytal rytmus, ale od začátku třetí sady si to sedlo a pak už to bylo pod mojí taktovkou." 

Čtvrtý set už měl pro Berdycha snadnější průběh. Mayer jako by nalomen předchozím nezdarem nestíhal příliš reagovat na údery českého tenisty, kazil a navíc hned v počátku sady přišel o servis. Kvalitativní rozdíl indikovaný již rozdílem v postavení obou tenistů na světovém žebříčku byl čím dál více zřetelný, Argentinec se však stále rozhodně nechtěl vzdát a držel se takříkajíc "na dostřel". Berdych však v samém závěru zápasu i prvního hracího dne podával za stavu 5:4 - dopracoval se až k mečbolu, který proměnil, a po více než třech hodinách hry slaví udřené vítězství.

ČR - Argentina 2:0 po úvodních dvouhrách

Berdych - Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4, Štěpánek - Mónaco 7:6 (7:3), 6:3, 6:2.

Štěpánek zařídil pro český tým první bod

Navrátilův tým si před semifinále přál co nejrychlejší povrch, který není Argentincům tradičně po chuti. Štěpánek však zprvu této výhody nedokázal využít, ba naopak – Mónaco mu brzy sebral servis a v první sadě vedl 3:1. Hned v následujícím gamu však Štěpánek využil brejkbol, který poté ještě při svém podání potvrdil a srovnal stav na 3:3. Český tenista měl namále za stavu 4:5, kdy se s Mónacem přetahoval o každý míček – Argentinec nakonec na setbol nedosáhl. Oba hráči pak ztratili svá podání a o vítězi první sady rozhodla až zkrácená hra. V ní měl Štěpánek odpočátku navrch, vyhrál hladce 7:3 a ujal se vedení 1:0 na sety.

Radek Štěpánek:

"Čím déle jsem byl na kurtu, tím byl můj výkon lepší."

Euforie z vítězného tie-breaku první sady jako by se přelila i do setu druhého. Štěpánek do něho vstoupil bezproblémovým ziskem úvodního gamu, na což navázal brejkbolem a jeho potvrzením při svém servisu. Na kurtu však nebylo stále tak veselo – Mónaco se vrátil do hry třemi vyhranými gamy v řadě a stav byl najednou srovnaný 3:3. Situace se nicméně záhy přelila znovu na jeho stranu a Štěpánek podával na vítězství v druhé sadě za stavu 5:3. Setbol proměnil a vedl už 2:0 na sety.

Rovněž úvod druhé sady se českému tenistovi povedl – svému soupeři sebral dvě podání, naopak svá si vytrvale držel a za stavu 5:1 byl již pouhý krůček od vítězství. Mónaco sice tentokrát svůj servis, i když po boji, uhájil, hned následující gam však už opanoval český tenista. Po výsledku 7:6, 6:3 a 6:2 tak Radek Štěpánek získal pro český tým první bod.

"Začal jsem být trpělivější, hrál jsme s ním výměny, což jsem původně nechtěl, ale viděl jsem, že ho v nich přehrávám," řekl Štěpánek. "Hrál jsem jenom rovné údery bez liftu a začal chodit na síť po líp připraveném útoku. Začalo to fungovat a s přibývajícím časem jsem měl lepší a lepší rytmus," dodal po utkání. Výkon Štěpánka ocenil i třicátý hráč světa Mónaco. "Zapůsobil na mě. Věděl jsem, že umí na takovém povrchu hrát, ale on předvedl výborný výkon," řekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články