Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berdych se Štěpánkem nezklamali a Češi vedou 2:1

Praha – Klíčový druhý bod ve čtyřhře vybojovali Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem a Češi tak po druhém dni vedou ve finále Davisova poháru 2:1. Do utkání sice vstoupili lépe čerství vítězové Turnaje mistrů Granollers s Lópezem a první sadu zaslouženě ovládli výsledkem 3:6, druhý i třetí set však v napínavých závěrech dokázali vyhrát Češi shodně 7:5. Ve čtvrté sadě už šli Češi od začátku za vítězstvím, získali ji v poměru 6:3 a celkově vyhráli 3:1. K celkovému triumfu tak Česku chybí před nedělními dvouhrami jediný bod. 

Štěpánek s Berdychem ve finále Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Zatímco Španělé nasadili odpočatý deblový pár Granollers – López, oba čeští tenisté měli v nohou včerejší náročná utkání. Pro Štěpánka s Berdychem to však není žádná novinka, v Davis Cupu už tradičně tato dvojice hraje všechna utkání a i tak se dopracovala k unikátní bilanci 11 výher a jediné porážky. Naopak Granollers s Lópezem v Davis Cupu nezáří, letos porazili pouze v prvním kole Kazachstán, ve zbylých utkáních proti Rakousku a USA odešli poraženi.

První set patřil Španělům

Jenže v O2 areně začali lépe Španělé. Získali hned první podání českého páru, k čemuž jim dvěma dvojchybami pomohl Radek Štěpánek. Granollers s Lópezem prakticky nekazili, na své konto přidávali jeden vítězný míč za druhým a za necelých 15 minut vedli 3:0. Pak sice Berdych při svém servisu získal první bod pro Česko, ale Španělé dál pokračovali v suverénním výkonu.

Poprvé se o jejich podání bojovalo až za stavu 4:2. Berdychovi se dařilo tlačit Lópeze do delších výměn od základní čáry, ve kterých malého Španěla s přehledem přehrával. Štěpánek ale svého kolegu na síti příliš nepodpořil, a tak Španělé i sedmou hru bez větších problémů nakonec získali. Granollers byl následně při svém podání neomylný a bez větších potíží si tak s Lópezem došli pro vítězství v první sadě.

Granollerse s Lópezem srazily chyby v závěru sruhé sady

Druhý set načal na podání Tomáš Berdych. Naštěstí se neopakovala situace z první sady a Češi si pohlídali na začátku vlastní podání. Hra Radka Štěpánka však i nadále měla k ideálu daleko, naproti tomu na druhé straně kurtu dominoval razantní Marcel Granollers. Přesto za stavu 2:1 přišla první brejková šance Česka, a tentokrát selhal právě dosud bezchybný Granollers. Zbytečně se pouštěl do riskantních volejů na síti, až míček poslal za základní čáru a na světě byl brejk českého páru.

Avšak při následném Berdychově podání dospěla hra do stavu 40:40 a postupně přišly i tři brejk bolly Španělska. Berdych nejdříve vyslal nedůrazné druhé podání, aby následně zkazil volej na síti a vývoj sady byl rázem opět vyrovnaný. Česká euforie byla za stavu 3:3 ta tam a na kurtu opět dominoval Marcel Granollers.

Oproti předpokladům i taktickým plánům hráli aktivněji na síti Španělé, Berdych se Štěpánkem ne a ne svého soupeře přitlačit k základní čáře. Berdychovi se navíc ani na returnu nedařilo zdaleka tolik, jak bývá obvyklé. Za stavu 6:5 pro Česko zápas směřoval k tie breaku, jenže dostavila se zřejmě nejslabší Granollersova chvilka v zápase, dvě obrovské chyby na síti a Štěpánek s Berdychem z ničeho nic disponovali třemi setboly. Ani jeden sice nedokázali využít a Španělé srovnali na 40:40, ale čtvrtý již ano. Štěpánkův křižný forhend zajistil Česku druhý set a vyrovnání stavu.

Klid před bouří

Třetí sada bez věších dramat postupně dospěla až do stavu 6:5 pro Česko. Českou dvojici v této fázi utkání táhl především Radek Štěpánek, Berdych se přeci jen trochu trápil. Zdaleka tolik už se ani nedařilo Granollersovi. Zatímco v prvních dvou sadách se o české podání poměrně často bojovalo, tentokrát si Berdych se Štěpánkem uhlídali svůj servis bez větších obtíží. Stejně jako ve druhém setu ale přišly za stavu 6:5 Granollersovy chyby a Češi měli k dispozici dva setboly. První sice nevyužili, ale při druhém si trpělivou hrou došli pro vítězný míč a ujali se vedení.

Radek Štěpánek: "My jsme cítili, že na Lópeze budeme mít větší šanci, jelikož ten jeho servis není tak rychlý, a tak jsme se skrz jeho podání chtěli tlačit a něco vymyslet. Ke konci setu, kdy se rozhoduje, kdy nervy jdou nahoru, tak tam jsme vždycky přidali a povedlo se nám ho brejknout."

Tomáš Berdych: "Oni hrají hodně odlišného debla, než na co jsem normálně zvyklý. Říkal jsem Radkovi, že mi asi bude chvíli trvat, než si na to zvyknu, ale naštěstí to netrvalo déle než set. Já jsem se k Radkovi přidal a už to bylo, jaké jsme potřebovali."

Čtvrtý set začal v duchu předchozí sady, oba páry si bez větších obtíží držely svá podání a žádný z hráčů na kurtu nad ostatními nevyčníval. Vzrušení tak přinesly pouze diskuze s rozhodčím a dlouhatánská výměna na síti ve čtvrté hře.

Granollers s Lópezem v daviscupové čtyřhře
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Za stavu 3:2 pro Čechy šel na podání Granollers a zdaleka už to nebyl ten suverénní výkon ze začátku utkání. Nejen že Španělovi nevycházelo první podání, nedařilo se mu ani v poli. Během chvíle měli Berdych se Štěpánkem tři brejkboly a hned první využili, když míč z nepříliš složité pozice poslal do sítě právě Granollers a vyprodaná hala začala bouřit. Nabuzený Štěpánek létal po kurtu a čerství španělští vítězové Turnaje mistrů se nestačili divit. Češi už šli jednoznačně za vítězstvím, soupeřům nedali šanci, a i když se mečbol kvůli chybě rozhodčího musel opakovat, set ovládli výsledkem 6:3.

Jediné vítězství chybí k triumfu

Celkově tak v utkání zvítězili Berdych se Štěpánkem 3:1 a před závěrečným dnem vedou Češi v jubilejním stém finále Davis Cupu 2:1. K celkovému triumfu chybí Česku jediné vítězství. První pokus bude mít zítra na raketě Tomáš Berdych proti Davidu Ferrerovi. V případném rozhodujícím duelu by proti sobě s největší pravděpodobností nastoupili týmové dvojky Radek Štěpánek a Nicolas Almagro.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články