Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Nadal i Istomin zvládli pětisetová martyria a jsou v osmifinále

Melbourne – Rafael Nadal si poradil v dramatické pětisetové bitvě s Němcem Alexanderem Zverevem a probojoval se tak do osmifinále Australian Open. I přemožitel Novaka Djokoviče, Uzbek Denis Istomin, měl namále, nakonec ale svého soupeře Španěla Pabla Carreňu porazil. Do osmifinále se dostal i třetí nasazený Kanaďan Milos Raonic, který zdolal Francouze Gillese Simona.

Rafael Nadal
zdroj: Reuters autor: THOMAS PETER

Vítěz Australian Open z roku 2009 Nadal strávil s talentovaným německým soupeřem na kurtu přes čtyři hodiny a musel otočit nepříznivý stav 1:2 na sety. Poslední sady ale získal třicetiletý Španěl jasně a zvítězil 4:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:3 a 6:2. Další překážkou Nadala ve snaze získat 15. grandslamový titul v kariéře bude Francouz Gaël Monfils.

"Opravdu jsem si moc tuto velkou bitvu užil. Posledních pár zápasů jsem v pátých setech ztratil, tak jsem si říkal, že dnes je ten den, kdy se to otočí," uvedl Nadal, jenž podlehl v osmi z posledních devíti duelů, ve kterých musel rozhodnout pátý set.

Istomin se ve druhém kole postaral zatím o největší překvapení úvodního grandslamu sezony, když zdolal po pěti setech šestinásobného vítěze turnaje Djokoviče. Třicetiletý tenista se i ve třetím kole zdržel na kurtu pět setů, svého španělského soka porazil po 210 minutách a může se radovat z první šňůry tří vítězných duelů na okruhu ATP od roku 2015.

Ve třetím kole naopak skončila nasazená šestka Dominika Cibulková. Slovenská vítězka loňského Turnaje mistryň nestačila na Rusku Jekatěrinu Makarovovou, které podlehla 2:6, 7:6 a 3:6. Po Polce Agnieszce Radwaňské, Rumunce Simoně Halepové a Španělce Carle Suárezové je čtvrtou hráčkou z elitní desítky nasazených, která už v Melbourne dohrála.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadal vydřel výhru nad Zverevem a je v osmifinále

Makarovovou neotřásl ani nevydařený druhý set, ve kterém už směřovala díky vedení 4:0 za vítězstvím v utkání, avšak nakonec ho ztratila v tie-breaku. "Byl to úžasný souboj. Po tom náskoku v druhém setu možná až moc těsný, ale jsem pořád tady," komentovala Ruska vítězství nad finalistkou Australian Open z roku 2014.

Pravděpodobně nejpozdější start v historii měl dnešní zápas mezi Bulharem Grigorem Dimitrovem a Francouzem Richardem Gasquetem. Duel kvůli předchozím utkáním na kurtu začal až ve 23:58 místního času. Dimitrov ho zvládl ve třech setech 6:3, 6:2 a 6:4, takže se duel ani nepřiblížil souboji Australana Lleytona Hewitta s Kypřanem Marcosem Baghdatisem, který v roce 2008 skončil v Melbourne po pěti setech až v rekordních 4:34 ráno.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články