Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Djokovič dosáhl na osmý grandslam v kariéře, ve finále porazil Murrayho

Melbourne - Vítězem Australian Open se počtvrté za posledních pět let stal Novak Djokovič. Srbská světová jednička ve finále porazila Andyho Murrayho, přemožitele Tomáše Berdycha ze semifinále. Djokovič v prvních dvou setech se svým soupeřem vedl tuhou bitvu, obě dvě sady dospěly až do tie-breaku, třetí sadu však Srb získal v poměru 6:3 a v posledním setu dokonce nasadil svému skotskému soupeři kanára. Djokovič tak vyhrál svůj osmý grandslamový turnaj v kariéře.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Australian Open
zdroj: ČTK/AP/ autor: Vincent Thian

Sedmadvacetiletý Djokovič neprohrál ani své páté finále Australian Open a přiblížil se rekordmanovi turnaje Australanovi Royi Emersonovi, který v 60. letech minulého století ovládl první grandslam sezony šestkrát.

"Je úžasné získat tady pět titulů a být ve společnosti takových jmen jako Emerson. Je mi ctí hrát před zraky takových legend," řekl Djokovič při slavnostním vyhlášení poté, co mu rekordman turnaje Emerson předal pohár pro šampiona. "Andy předvedl hlavně v prvních dvou setech skvělý výkon. Hodně jsme bojovali a přeju mu vše nejlepší do zbytku sezony," uvedl Djokovič.

Naopak Murray ani ve čtvrtém finále v Melbourne na první titul nedosáhl, z toho potřetí za sebou podlehl Djokovičovi. Svou sbírku dvou grandslamových titulů tak o další nerozšířil. Srbský šampion potvrdil, že na Murrayho poslední dobou umí. V prvním setu vedl 4:1, pak 5:3, ale sadu nakonec vyhrál až v tie-breaku, který ovládl poměrem 7:5.

Djokovič si v průběhu prvního setu nechal po pádu ošetřit ruku, na startu druhého setu se ocitl na kurtu znovu a zdálo se, že má problémy s pohybem. Čtyřmi gamy po sobě sice otočil v druhé sadě z 0:2 na 4:2, ale pak si opět prohrál servis a v dalším tie-breaku byl tentokrát úspěšnější o týden starší Murray.

Ani krize Djokoviče nezastavila

"Na konci druhého a na začátku třetího setu jsem měl krizi a potřeboval jsem nějaký čas na to, abych přeskupil síly. Prostě jsem cítil slabost. Nemohl jsem se nechat ošetřit, protože jsem neměl žádný důvod," řekl Srb.

I ve třetím setu pokračovala přehlídka dlouhých výměn od základní čáry. Nabuzený Skot opět rychle získal vedení 2:0, ale unaveně působící Djokovič poté zabojoval. Srovnal na 2:2, v sedmém Tildenově gamu odvrátil brejkbol a pak mu Murray pomohl dvojchybou k brejku na 5:3.

To byl rozhodující moment utkání. Rodák z Bělehradu třetí sadu, která na rozdíl od předchozích dvou "maratonských" setů trvala jen 40 minut, v klidu dopodával a ve čtvrtém dějství už zcela dominoval.

"V prvních třech setech jsem měl šance. Na začátku třetí sady Novak vypadal, že bojuje sám se sebou, ale neuvěřitelně se vrátil. Možná jsem prohrál i kvůli vlastní hlavě, protože jsem na deset minut ztratil koncentraci a Novak toho využil. Ten třetí set byl frustrující," řekl Murray.

Druhá část zápasu byla oproti vyrovnané první polovině jednoznačně v režii Djokoviče, který na závěr utkání vyhrál devět her po sobě a zdecimovanému soupeři uštědřil potupného "kanára". Za vítězství získal 3,1 milionu australských dolarů (přes 59 milionů korun). "Byl to zápas mnoha obratů. Bez ohledu na bilanci jsme oba věděli, že máme stejnou šanci na vítězství. Cením si toho, jak jsem zvládl konec," pochvaloval si Djokovič.

"Novakova finálová bilance 5:0 je neuvěřitelná, není žádná ostuda s ním tady prohrát. Ale i já jsem spokojený. Odehrál jsem tu možná nejkonzistentnější grandslam kariéry. Nebyl jsem schopný ho celý vyhrát, tak věřím, že za rok finále dopadne jinak," uvedl Murray. "Po těžkém minulém roce jsme s týmem udělali velkou práci, abych se vrátil zpět. Tohle mi psychicky pomůže," dodal Murray, který se po finálové účasti posune na čtvrté místo žebříčku ATP.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů)

Muži

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Murray (6-Brit.) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články