Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Azarenková obhájila v Melbourne titul a zůstane jedničkou

Melbourne - Běloruská tenistka Viktoria Azarenková obhájila titul na Australian Open. Ve finále v Melbourne porazila šestou nasazenou Li Na z Číny 4:6, 6:4 a 6:3 a udržela pozici světové jedničky, na kterou se mohla v případě její prohry dostat Američanka Serena Williamsová.

Viktoria Azarenková
zdroj: AP autor: Andy Wong

Azarenková získala druhý grandslamový titul v kariéře. Číňanku porazila popáté za sebou, vůbec poprvé ale na turnajích velké čtyřky. "Byly to dva dlouhé, ale krásné týdny. Chtěla bych toho říct hodně, ale nemám slov. Tohle místo, tahle aréna navždy zůstanou v mém srdci," řekla Azarenková, která ocenila, jak Li Na bojovala, i když dvakrát v zápase nepříjemně upadla a musela se nechat ošetřit.

"Doufám, že se spolu ještě potkáme v dalších finálových zápasech. A šťastný Den Austrálie," popřála s úsměvem domácímu publiku ke státnímu svátku. "Musím pogratulovat soupeřce, hrála skvěle. Sice jsem finále znovu prohrála, ale už se těším na příští ročník. Hraje se mi tu výborně," řekla Li Na. Při vyhlášení se chvílemi usmívala a chvílemi se jí v očích leskly slzy smutku z toho, že v Austrálii ani napodruhé ve finále neuspěla.

Li Na
zdroj: AP autor: Andrew Brownbill

Souboj obhájkyně titulu Azarenkové a finalistky z roku 2011 Li Na byl přehlídkou úchvatných výměn, ale také ztracených podání. Obě hráčky jen v prvním setu prohrály svůj servis dohromady sedmkrát; třiadvacetiletá Běloruska ho ztratila hned čtyřikrát a udržela pouze jednou. O sedm let starší Li Na dokázala stejně jako v semifinále z obrany skvěle přecházet do ofenzivy a smrtícími údery získávat body. Ztratila sice náskok 5:2, v desáté hře ale při soupeřčině servisu vybojovala setboly a Azarenková jí při čtvrtém darovala sadu dvojchybou.

Li Na ale na výkon z duelu proti Šarapovové navázala jen v prvním setu. Od druhého dějství světová jednička zpřesnila hru a po dvou brejcích odskočila do vedení 3:0. Divákům ve vyprodané Rod Laver Areně pak zatrnulo, když si Li Na podvrtla kotník. Po ošetření se ale s ovázanou nohou vrátila na dvorec a mohla srovnat na 3:3, kdyby proměnila jeden ze tří brejkbolů. Azarenková prohrála servis až po změně stran, ihned si ale připsala další brejk a Li Na vůbec poprvé na turnaji prohrála set.

Na startu třetí sady zápas na deset minut přerušil ohňostroj nad Melbourne, oslavující Den Austrálie. Hned při další výměně Li Na znovu nepříjemně upadla, uhodila se do hlavy a vyžádala si další ošetření. Od té doby začala Číňanka tahat za kratší konec. Azarenková získala výhodu brejku, za stavu 4:3 se štěstím zachránila své podání a další šanci na zvrat už soupeřce nedala. Proměnila hned první mečbol.

"Měla jsem trochu obavy, když jsem padala. Hlavou jsem se udeřila o zem. Asi dvě vteřiny jsem nic neviděla, bylo to totální zatmění," líčila Li Na. "Když pak přišla fyzioterapeutka, říkala, abych zaostřila pohled na její prst. Smála jsem se, říkala jsem si, že nejsem v nemocnici, ale na tenisovém kurtu," podotkla.

Výsledek Australian Open:

Dvouhra ženy - finále: Azarenková (1-Běl.) - Li Na (6-Čína) 4:6, 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články