Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Djokovič je poprvé světovou dvojkou, Nadal se propadl

Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič je poprvé v kariéře světovou dvojkou. Žebříčku dál vládne čerstvý vítěz Australian Open Roger Federer, naopak neúspěšný obhájce Rafael Nadal se propadl na čtvrté místo za Brita Andyho Murrayho. Po brzkém vypadnutí z úvodního grandslamu sezony si pohoršili i dva nejlepší čeští tenisté. Radku Štěpánkovi patří v nejnovějším vydání žebříčku 14. pozice, Tomáš Berdych je třiadvacátý. V elitní stovce figuruje už jen jednaosmdesátý Jan Hájek.

Federer vyrovnal Američana Jimmyho Connorse na třetím místě v pořadí podle týdnů strávených v čele dvouhry ATP - 268. týdnů. Jen dva týdny Švýcara dělí od Ivana Lendla (270) a osmnáct od rekordu Peta Samprase z USA (286).
Nadal neobhájil titul a vypadl už ve čtvrtfinále, ve kterém vzdal zápas s Murraym. Proto klesl na čtvrté místo, přičemž hůře na tom byl naposledy v květnu 2005. "Není zase tak důležité, že jsem v žebříčku klesl o pár míst, protože to je normální, když člověk nemůže pořádně s ostatními soupeřit," řekl rodák z Mallorky.

Ženskému pořadí dál vládne Serena Williamsová, která svou suverenitu potvrdila sobotní finálovou výhrou v Melbourne nad Justine Heninovou. Belgičanka ještě v žebříčku nefiguruje, jelikož ještě musí odehrát jeden turnaj okruhu WTA, aby mohla být zařazena. Již na třetí příčku se posunula Dánka Caroline Wozniacká. 

Poprvé v historii je v elitní desítce i zástupkyně nejlidnatější země světa. Číňanka Li Na je po semifinálové účasti v Melbourne desátá. Českou jedničkou je znovu Iveta Benešová, které patří 43. příčka. O tři místa za ni se propadla Lucie Šafářová.

Iveta Benešová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články