Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Londýnská premiéra Turnaje mistrů nemá jasného favorita

Londýn - Bez výrazného favorita na titul začíná dnes tenisový Turnaj mistrů. Minimálně šest z osmi účastníků premiéry vrcholu sezony v Londýně může být považováno za velké kandidáty na triumf ve dvouhře, ale o nikom se nedá říci, že by ostatní převyšoval. Češi budou v Londýně bojovat v dvojnásobném zastoupení ve čtyřhře. Lukáš Dlouhý má za partnera Inda Leandera Paese a novic na Masters František Čermák zkusí uspět se Slovákem Michalem Mertiňákem.

Jako jednička vstoupí do soutěže dvouhry Roger Federer, čtyřnásobný vítěz Turnaje mistrů. Švýcar letos vyhrál Roland Garros a Wimbledon a hrál finále US Open, ale také se mu v létě narodila dvojčata. Na turnaji v Paříži vypadal trochu bez energie a prohrál příliš brzy.

"Musím svoji hru v Londýně hodně zlepšit," řekl Federer po prohře s Francouzem Benneteauem. Vítěz rekordních 15 grandslamových titulů bude nad Temží bojovat rovněž o pozici jedničky, kterou by mu mohl sebrat jeho sok Rafael Nadal. "Hlavně se musím soustředit na svůj tenis, to je hlavní," řekl Švýcar.

Ve skupině má Federer za soupeře především domácí hvězdu Andyho Murrayho, naposledy vítěze z Valencie. Především kvůli němu pořadatelé prodali 260 tisíc vstupenek. "To je úžasné, bude skvělá atmosféra," poznamenal Brit, kterého s Federerem ve skupině doplní vítěz US Open Juan Martín del Potro z Argentiny a španělský daviscupový reprezentant Fernando Verdasco.

Nadal bude bojovat o pozici světové jedničky

Druhou skupinu vede Španěl Nadal, ale po zranění není tak dominantní, jak bývalo zvykem. Přesto v Paříži ukázal, že je bojovníkem a musí se s ním počítat. Pokud dokáže Španěl triumfovat bez jediné prohry a Federer zaváhá, stane se Nadal světovou jedničkou.

Mužem posledních týdnů je ale světová trojka Novak Djokovič, vítěz z Basileje a především z Paříže. Jenomže právě to může být důvod, proč neuspěje, jelikož by mohl být poměrně vyčerpán. Šanci na postup tak mohou dostat Rus Nikolaj Davyděnko a švédský finalista Roland Garros Robin Söderling, který nahradil zraněného Andyho Roddicka z USA.

Pro hráče je připravena nejen pětimilionová dotace, z které může neporažený vítěz získat 1,63 milionu dolarů, ale i netradiční cesta z hotelu do haly. Po problémech s dopravou v Šanghaji, kde se hrálo v minulých letech, budou pořadatelé vozit hráče ke kurtům lodí. Zvláštní je i tréninkový dvorec. Ten pořadatelé udělali ve foyer celé stavby a fanouškům tak nabídnou jedinečnou podívanou. Z okolních restaurací nebo cestou do kina uvidí, jak hráči trénují.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články