Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Štěpánek porazil Karloviče, Češi vedou v semifinále Davis Cupu

Poreč (Chorvatsko) - Radek Štěpánek získal v semifinále Davisova poháru po nervy drásajícím boji první bod českých tenistů v duelu s Chorvatskem. Česká jednička na antuce v Poreči odvrátila čtyři mečboly a porazila Iva Karloviče, který nastřílel rekordních 78 es, v pětisetovém maratonu 6:7, 7:6, 7:6, 6:7 a 16:14. Zápas trval bez jediné minuty šest hodin. Ke druhé dvouhře v hale Žatika nastoupila česká dvojka Tomáš Berdych a za domácí čtvrtfinalista nedávného US Open Marin Čilič. "Tlak je teď na druhé straně. Jsem moc rád, že teď Tomáš může nastupovat za dobrého stavu," řekl Štěpánek. Tomáš Berdych pak přidal druhý bod, když porazil chorvatskou jedničku po setech 6:3, 6:3, 3:6, 4:6 a 6:3.

Obávaný Karlovič dal eso hned třetím servisem, ale v hledišti převažovala trikolora nad červono-bílou kostkou. Čeští fanoušci se starali o pořádný rachot a bouřlivě hecovali Štěpánka, ale sedmnáctý hráč světa začal "zadrženě". Když Štěpánek prohrál servis na 0:2, aby hned vzápětí zase srovnal krok, nikdo netušil, že se na další brejk bude čekat až do konce utkání. První čtyři sety totiž rozhodl tie-break.


Štěpánek se zlobil na rozhodčí, ale marně

První zkrácenou hru vyhrál Karlovič, ale ve druhém a třetím se radoval Štěpánek. Když se ujal vedení 2:1 na sety, české osazenstvo haly vybuchlo nadšením a v oslavné vyvolávání: "Jóó, Štěpááánek." Jenomže ve čtvrté zkrácené hře nechytl Čech úvod a bylo to 2:2. Rozhodnout tak musela pátá sada, v které už se v Davisově poháru tie-break nehraje. Českým fanouškům zatrnulo v desáté hře, v které Štěpánek odvracel tři mečboly, ale game nakonec získal esem. Za stavu 9:9 se Štěpánek zlobil na rozhodčí. Ukazoval aut za základní čarou po úderu Karloviče, ale hlavní se na míč ani nešel podívat.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Radkem Štěpánkem


Bylo to 10:10, když měl Štěpánek výhodu při podání Karloviče, ale 208 cm vysoký hráč zahrál skvělý volej těsně za síť. A tak musel český hráč odvracet čtvrtý mečbol za stavu 11:12 a měl štěstí, když prohoz z rakety Karloviče mířil do sítě. Oba hráči už byli po více než pěti a půl hodinách na kurtu znavení. Ve 29. hře vyšel Štěpánkovi return a podruhé v utkání prorazil servis soupeře poté, co mu Karlovič pomohl pokaženým volejem. Při svém podání Štěpánek nevyužil dva mečboly, ale při třetím už skončil return Chorvata za lajnou. 

Karlovič překonal světový rekord v počtu es na utkání

Štěpánek se pak mohl radovat. Natáhl si triko na hlavu, zatínal pěsti, plácl si s celým českým týmem, skončil v objetí s rodiči a kondičním trenérem Markem Všetíčkem a pozdravil diváky. 

Štěpánkův zápas s Karlovičem patří k nejdelším v české historii. Podobně dlouhou dobu strávil na kurtu Tomáš Šmíd, který roku 1985 podlehl Němci Michaelu Westphalovi v páté sadě poměrem 15:17. Třicetiletý Karlovič překonal vlastní světový rekord v počtu es na utkání. Letos na Roland Garros jich dal v prvním kole Lleytonu Hewittovi 55, ale Štěpánkovi jich nasázel ještě o 23 více.

Nejdelší zápas...:

Za vůbec nejdelším zápas historie tenisu je označován kvalifikační souboj Chrise Eatona a Jamese Warda o místo v britské daviscupové reprezentaci. Souboj, který vyhrál Eaton 6:3, 6:7, 7:2, 2:6, 21:19, trval šest hodin a 40 minut.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články