Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Federer vyhrál zbylý grandslam a vyrovnal Samprasův rekord

Paříž – Hned několik statistik upravil Roger Federer svým vítězstvím ve finále French Open nad Švédem Robinem Söderlingem poměrem 6:1, 7:6 a 6:4. Švýcarskému tenistovi se podařilo získat titul z jediného ze čtyř grandslamových turnajů, který ještě nevyhrál. Stal se šestým tenistou historie, kterému se tzv. "kariérní grandslam" podařilo získat, před ním to dokázali Fred Perry, Ron Budge, Rod Laver, Roy Emerson a Andre Agassi. Zároveň Federer vyrovnal výhrou čtrnáctého grandslamového turnaje dosavadní rekord Peta Samprase. 

Federer začal duel razantně. Přesně četl Söderlingovu hru a za čtrnáct minut vedl 4:0. Švéd, turnajový přemožitel Rafaela Nadala, si získal jednou servis, ale za chvilku už centrkurt bouřil radostí – Federer ovládl první set jasně 6:1.

Druhý set Švýcar odstartoval dvojchybou, ale byla to jedna z mála nepřesností aktuální světové dvojky. Skvěle podával, jeho forhend byl přesný, rychlý a opět z něj Federer dokázal účinně zkrátit hru za síť.

Za stavu 2:1 a 0:15 ve druhé sadě narušil utkání vetřelec s vlajkou FC Barcelona v ruce, který vběhl na kurt z ochozů. Pokusil se dát Federerovi na hlavu červenou čapku, chvilku unikal ochrance a přeskočil i síť směrem k Söderlingovi, než byl chycen. Evidentně lehce šokovaný Federer pak nekladl při podání Söderlinga velký odpor, ale žádné vážné stopy na jeho psychice atak nezanechal. Při svém podání opět působil jistě, koncentrovaně a hrál dobře. Ale i svěřenec Magnuse Normana se zlepšil. Především začal fungovat jeho účinný křížný forhend, na který často Federer sotva dosáhl.

V šesté hře druhého setu se spustil lehký deštík, obecenstvo si obléklo pláštěnky a roztáhlo deštníky, ale hra pokračovala. Druhý set nakonec rozhodl až tie-break a Federer si k jeho zisku pomohl čtyřmi esy. Nadšení diváci opakovaně skandovali: "Roger! Roger!"

Federer pak zamířil za jednoznačnou výhrou. Potřetí v utkání vzal Söderlingovi servis hned v prvním gamu třetího setu. Ve čtvrté sice nabídl soupeři lacinou chybou první brejkbol, ale ten odvrátil. Už mu stačilo držet si podání, v poslední hře příliš spěchal a Švéd měl brejkbol, ale pak už Federer dospěl k tenisové "nesmrtelnosti".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články