Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych i Hájek postoupili do semifinále challengeru v Prostějově

Prostějov - Čeští tenisté Tomáš Berdych a Jan Hájek postoupili v Prostějově do semifinále challengeru UniCredit Czech Open s dotací 127 500 eur. Berdych za 80 minut zdolal Slováka Martina Kližana 6:3 a 7:6, Hájek vyhrál nad nasazenou čtyřkou Ivanem Ljubičičem z Chorvatska nečekaně hladce dvakrát 6:3. V pátečním semifinále se Berdych střetne s Belgičanem Stevem Darcisem a Hájek s Italem Potitem Staracem.

Bývalý třetí hráč světa Ljubičič diktoval proti Hájkovi tempo pouze v úvodu zápasu, kdy vedl 3:2. "Začal jsem špatně. Byl jsem nervózní, udělal jsem pár chyb," uvedl po utkání Hájek, který obavy ze soupeře setřepal velmi rychle. Od stavu 2:3 vzal režii utkání do svých rukou. "Věděl jsem, že pokud Ljubičiče udržím u základní čáry, tak zápas vyhraji," dodal postupující z kvalifikace.

Hájek: Zápas mi nádherně vyšel 

Součástí jeho taktiky bylo vrátit co nejlépe výborný soupeřův servis. "Protože je větší postavy, tak jsem jej chtěl co nejvíce rozběhat, aby ztratil síly. Unavený a zadýchaný tenista i hůře servíruje," vysvětlil Hájek. V závěru prvního setu už hrál zcela bezchybně a v dobrém výkonu pokračoval i v úvodu druhé sady. 

Ljubičič postupně odpadal, jen za stavu 2:5 ještě získal jednu hru. Více už mu ale Hájek nedovolil. "V závěru Ljubičič riskoval, pokoušel se zkracovat hru. Nechtěl jsem ale ztratit svůj brejk, protože by se zápas mohl otočit. Proto jsem hrál každý míč velmi trpělivě. Zápas mi vyšel až nečekaně nádherně. Rozhodně ale nebyl jednoduchý," dodal Hájek.

Berdych byl proti Kližanovi jistější

Berdych působil proti dvacetiletému Slováku Kližanovi jistějším dojmem, tvrději podával a vynikal i větší úderovou jistotou. Poprvé prolomil Kližanův servis za stavu 4:3 a bez větších problémů získal první set. 

Hned v úvodu druhého ale propásl za stavu 40:0 šanci získat soupeřovo podání podruhé. "Tenis se nehraje na čas. Měl jsem sice tři brejkboly, ale nedostal jsem nejmenší šanci. Pětkrát Kližan výborně zaservíroval a mně se nepodařilo dostat míč takřka vůbec do hry," řekl Berdych.

Byl to druhý nejlepší zápas kariéry, tvrdí Kližan

Až do stavu 6:6 si pak oba soupeři hlídali své podání. "Na tie-break jsem si věřil," dodal Berdych, který na Kližana narazil poprvé v kariéře. "Nevěděl jsem, co od něj čekat. Hned od začátku to ale bylo z jeho strany jasné. Hrál hodně agresivní tenis. Což k němu také sedělo. Je mladý a výkonnostně jde nahoru. Chybí mu ještě zkušenosti. V nějakých chvílích byl zbrklý, což mohlo rozhodnout," poznamenal Berdych. 

Slovák Kližan považuje prostějovský výsledek za svůj druhý nejlepší v kariéře. "Pouze na challengeru v Chorvatsku se mi podařilo probojovat do semifinále. Dnes jsem zbytečně v některých momentech chyboval," posteskl si po zápase Kližan, který před třemi lety vyhrál juniorský turnaj na French Open.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články