Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Davis Cup: Ve dvouhře zvítězil i Štěpánek - Češi vedou nad Belgií 2:0

Ostrava - Čeští tenisté vedou v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru nad Belgií 2:0 a jediná výhra je dělí od postupu do čtvrtfinále, kde chyběli od roku 2002. Druhý bod domácího týmu dnes v Ostravě získal Radek Štěpánek, který porazil ve třech setech 6:4, 7:6 a 7:6 hostující jedničku Steva Darcise. O svém triumfu mohou Češi rozhodnout už v sobotní čtyřhře.

Radek Štěpánek
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Štěpánek dostál svému slibu o chystaném překvapení a vedle trička v barvách české trikolory, které oblékl už při zářijové baráži se výcarskem,
vstoupil na ostravský kurt také v županu, symbolizujícím příchod boxera do arény.

Už úvodní dva gamy naznačily další průběh zápasu. Zatímco Darcis musel v dlouhé hře, trvající přes pět minut, odvracet brejkbol, Štěpánek svůj premiérový servis vyšperkoval čistou hrou. Podobný scénář nabídl celý první set, české dvojce se ale nepodařilo prolomit soupeřovo podání ani v dlouhé páté hře, kdy nevyužil dokonce čtyři brejkboly.

Štěpánek tak získal Darcisův servis paradoxně ve chvíli, kdy to čekal jen málokdo. Za stavu 3:3 prohrával při Belgičanově podání už 0:40, nenápadně však srovnal na shodu, což soupeře znervóznělo a přimělo k dvěma laciným chybám do sítě. Štěpánek nabídnutým brejkem nepohrdl a aktivní hrou s častým přechodem na síť dotáhl set k triumfu 6:4.

Druhá sada nabídla vyrovnanou partii, v níž si náhradník za zraněnou
belgickou jedničku Oliviera Rochuse s českým tenistou v ničem nezadal.
Darcis výrazně zlepšil return a záhy se dočkal také prvního brejkbolu. V
tom okamžiku stálo při Štěpánkovi velké štěstí, protože při postupu vpřed uklouzl a mohl děkovat soupeři, že poslal nahraný míč do sítě.

Český hráč se na každý fiftýn pořádně nadřel, mnohokrát musel na síti ze svého rejstříku vytáhnout těžký volej a nakonec mohl být rád, že nervózní set dotáhl do tie-breaku. V něm si za stavu 2:2 výborným prohozem pod Belgičanovy nohy zajistil minibrejk, o který ale okamžitě přišel. Rozhodnutí tak přinesl až devátý bod zkrácené hry; Darcisův jednoručný bekhend těsně minul postranní lajnu a Štěpánek následně dvěma precizními zásahy na síti upravil vedení na 2:0.

Štěpánek si ale hned v úvodu třetí sady vývoj utkání zkomplikoval. Opět ho příliš nepodržel první servis, Darcis se díky tomu dostal k druhému brejkbolu, který využil přesným prohozem. Devětadvacetiletý Čech se ze ztráty podání brzy oklepal, ve čtvrtém gamu si vypracoval náskok 40:0 a podání si vzal zpět.

Oba tenisté si pak s přehledem drželi servis a vyrovnaný duel dospěl také ve třetím setu až k tie-breakovému vyvrcholení. I v něm nakonec slavily úspěch větší Štěpánkovy zkušenosti; za stavu 5:5 domácí hráč zabojoval, vymanil se z defenzivy a získal jediný minibrejk, který potvrdil vítězným volejem. V prvním vzájemném střetnutí tak Štěpánek Darcisovi nepovolil získat ani set a přiblížil Čechy nadosah čtvrtfinále.

Výsledek: 
Česká republika - Belgie 2:0 po prvním dnu 
Štěpánek - Darcis 6:4, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5). 

 Statistiky: Esa: 10:5. Dvojchyby: 5:1. Nevynucené chyby: 36:36. Vítězné míče: 29:27. Využité brejkboly: 2 ze 7/1 ze 2. Celkem získané míče: 121:108. Čas utkání: 2:45 hod.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články