Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Po Federerovi zlomil i Djokoviče. Zverev se stal novým králem Turnaje mistrů

Závěr sezony mu nemohl vyjít lépe. Němec Alexander Zverev z Turnaje mistrů odjede jako nový šampion a díky triumfu zaznamenal největší úspěch kariéry. Svěřenec Ivana Lendla ve finálovém zápase v Londýně porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče 6:4, 6:3. Srbská hvězda tak přišla o možnost vyrovnat rekord podniku.

Alexander Zverev s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

V jednadvaceti letech a šesti měsících je Zverev třetím nejmladším vítězem Masters. Dříve to stihli v roce 2008 o měsíc mladší Djokovič a nejmladším králem vrcholu sezony je Australan Lleyton Hewitt, kterému v roce 2001 bylo dvacet let a osm měsíců.

"Nedokážu popsat, co se ve mně odehrává. Je to můj největší titul v kariéře," řekl Zverev, který letos získal čtvrtý turnajový vavřín a celkově desátý. Pogratuloval Djokovičovi a vynášel do nebe svůj realizační tým. "Můj táta mě trénuje celý život a je nejlepší tenisový trenér. Možná bude plakat štěstím celý rok. A děkuji Ivanu Lendlovi, že se ke mně přidal. Funguje to dobře a doufám, že to tak zůstane."

Zverev kráčí ve šlépějích slavných krajanů a Turnaj mistrů ovládl jako třetí Němec v historii. Navázal na trojnásobného šampiona Borise Beckera, který naposledy zvítězil před 23 lety. Jednou trofej vybojoval Michael Stich.

Ve skupině vyhrál Djokovič jasně 6:4 a 6:1, ale v duelu o titul předvedl Zverev jedno z nejlepších představení v kariéře. Prakticky nekazil, ve výměnách měnil rytmus, nikam nespěchal a v ideálním okamžiku dokázal udeřit. Pevnou hrou od základní čáry prakticky porazil Djokoviče stylem, kterým jinak dominuje Srb.

Djokovič tak nedosáhl na šestý triumf z Turnaje mistrů a nevyrovnal se Švýcaru Rogeru Federerovi, kterého Zverev letos vyřadil v semifinále.

"Sascha hrál mnohem líp než ve skupině. Je ještě mladý, ale už prožívá skvělou kariéru a přeju mu vše nejlepší do budoucna," řekl jednatřicetiletý Djokovič a dodal: "A když už mluvíme o mládí, tak věřím, že mám před sebou ještě hodně let a uvidíme se tady v dalších sezonách. Přes prohru mám za sebou skvělý rok."

Djokovič letos sice začal sezonu s problémy, ale po vyřešení zdravotních potíží a obnovení spolupráce se slovenským trenérem Mariánem Vajdou ve druhé části roku vyhrál mimo jiné Wimbledon a US Open a znovu je jedničkou.

Čtyřhru popáté ovládl Mike Bryan, parťákem mu byl poprvé Sock

Jak chutná pocit vyhrát Turnaj mistrů ve čtyřhře zná velice dobře. Povedlo se mu to už popáté. Letošní výhra byla pro Američana Mikea Bryana v jedné věci unikátní. Poprvé získal titul bez dvojčete Boba, jehož nahradil jeho krajan Jack Sock. Ve finále v Londýně porazili 5:7, 6:1, 13:11 francouzskou dvojici Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert.

Čtyřicetiletý Mike Bryan a o čtrnáct let mladší Sock tak triumfem na Turnaji mistrů korunovali skvělý společný půlrok. Dohromady se dali teprve v červnu, poté co Bob Bryan musel na operaci s kyčlí, a společně vyhráli tři nejcennější tituly, jež byly k mání. Triumfovali ve Wimbledonu, na US Open a dnes i na finále sezony ATP Tour.

Londýnský triumf bude nejspíše jejich rozlučkou, neboť od příštího roku by se k sobě měla dvojčata Bryanova vrátit.

Jack Sock (vlevo) a Mike Bryan s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články