Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Davis Cup i Fed Cup přivítá v roce 2019 Ostrava, muže čeká nový formát turnaje

Ostrava zažije na začátku příštího roku tenisový dvojboj. Mezinárodní federace ITF potvrdila Ostravar Arénu jako dějiště utkání Davisova poháru, v kterém muži přivítají v kvalifikačním kole Nizozemsko 1. a 2. února. O týden později se ve stejné hale představí úřadující šampionky Fed Cupu v zápase 1. kola proti Rumunkám.

Český tým slaví s mísou pro vítěze Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Kapitáni obou týmů Jaroslav Navrátil a Petr Pála se shodli na tvrdém povrchu, na kterém české tenistky o víkendu v O2 areně porazily ve finále Američanky. Kapacita Ostravar Arény bude pro obě utkání 6500 diváků.

"Diváky i organizátory čeká unikátní dvojboj, který jsme zatím v jednom místě nezažili. Těšíme se na návrat do Ostravy. Bude velkou ctí ukázat skvělým divákům pohár pro vítězky Fed Cupu," uvedl v tiskové zprávě Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která utkání Davis Cupu a Fed Cupu zajišťuje.

Předprodej vstupenek by měl být spuštěn ještě před Vánoci. "Jako dárek. A jsem přesvědčen, že oba týmy nastoupí v silných sestavách, se svými oporami, ale i s novými tvářemi," řekl Černošek. Poděkoval za vstřícnost hokejistům Vítkovic, kteří přijdou na čtrnáct dnů o domácí halu. Tenistky se vrátí do Ostravy po dvou letech, v únoru 2017 zde v 1. kole porazily Španělky s Garbiňe Muguruzaovou.

Rumunky mohou teoreticky přijet se světovou jedničkou Simonou Halepovou. Muži letos v Ostravě, ale v hale v Porubě, porazili Izrael v první divizi. V Ostravar Aréně hráli Světovou skupinu v roce 2015 a v 1. kole podlehli Austrálii. O rok dříve na stejném místě v 1. kole porazili Nizozemce.

Muže čeká v Davis Cupu nový formát. Zápasy se budou hrát pouze na dva vítězné sety a kvalifikační kolo se skládá ze dvou pátečních dvouher a sobotní čtyřhry se zbylými dvouhrami.

Vítězové kvalifikace postoupí do finálového turnaje, v kterém bude v Madridu usilovat o "salátovou mísu" 18 týmů během jediného týdne. V případě prohry budou tenisté hrát po zbytek roku evropsko-africkou zónu. Ženy, které vyhrály Fed Cup pošesté za osm let, hrají tradičním systémem. V případě výhry postoupí do semifinále, porážka znamená baráž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články