Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kvitová i Plíšková prohrály, do semifinále může postoupit jen jedna z nich

Tenistka Karolína Plíšková prohrála ve druhém utkání na Turnaji mistryň s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou 3:6, 6:2 a 3:6. V Singapuru je tak teoreticky ve hře o postup do semifinále stále i Petra Kvitová. Zároveň je jasné, že po čtvrtečním českém souboji může projít z Bílé skupiny dál jen jedna z nich, nebo také žádná.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters autor: Edgar Su

Osmadvacetiletá Kvitová podlehla obhájkyni titulu Dánce Caroline Wozniacké 5:7, 6:3 a 2:6 a má na kontě dvě porážky. Plíšková si výhrou nad Elinou Svitolinovou mohla zajistit prvenství v Bílé skupině, ale s výtečně hrající Ukrajinkou prohrála 3:6, 6:2 a 3:6 a její zápasová bilance je vyrovnaná 1:1.

Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 Kvitová postoupí do semifinále jen v případě, že porazí Plíškovou ve dvou setech a Svitolinová zdolá Wozniackou. Výhry Kvitové a Wozniacké by znamenaly konec obou českých tenistek v turnaji.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová v Singapuru nestačila na Wozniackou

Plíšková má větší naději, může s Kvitovou i prohrát ve třech setech a v případě vítězství Svitolinové postoupí. Pokud Plíšková jakkoliv Kvitovou poprvé v kariéře na okruhu WTA porazí, zahraje si bez ohledu na duel Svitolinové s Wozniackou stejně jako loni semifinále Turnaje mistryň. Češky budou hrát ve čtvrtek jako první.

Kvitová na Wozniackou nestačila, přesto šance na postup žije

"Každopádně jsem hrála líp než první zápas. To je na jednu stranu dobrý, ale už je možná pozdě se zlepšovat. Bohužel," řekla Kvitová. Kvitová se pustila do Wozniacké zostra, ale ani jeden ze dvou brejkbolů v první hře nevyužila a podobně jako proti Svitolinové se jí nedařilo šance proměňovat. V utkání nakonec využila pět z 13 brejkbolů a sama ztratila servis šestkrát.

"Většinou jsem třeba hned zkazila return, což je samozřejmě škoda a já si to uvědomuju. Když se to kupí a kupí, není nic příjemného vědět, že se to nepovedlo už předtím," konstatovala Kvitová.

Tradičně střídala vítězné míče s chybami a nepřesné míče v prvním setu převážily. Sice za stavu 3:5 odvrátila setbol, ale o sadu přišla. Před druhým setem sundala čelenku a začala brejkem. I za pomoci jestřábího oka vedla 3:1, Dánka ji pak vyvedla z rytmu ošetřením kolena, ale od stavu 3:3 Kvitová druhý set dohrála.

Nadšení ovšem rychle vyprchalo a po nepovedeném startu prohrávala v rozhodujícím setu 0:2. Následně vybojovala vlastní servis na 1:2 a všechnu energii dala do dalšího gemu. Měla brejkbol na 2:2, neuspěla a ve zbytku duelu už nestačila. "Odehrály jsme strašně dlouhé výměny v prvních dvou gemech, ale byly na její stranu. To mi vzalo pár sil, i mentálních. Bylo to pak hrozně těžké," řekla Kvitová.

Kvitová hraje Turnaj mistryň pošesté v kariéře a potřetí může skončit ve skupině. Neuspěla v letech 2012, kdy odstoupila po prvním utkání, a o dva roky později. V roce 2011 při své premiéře Masters vyhrála a v roce 2015 došla do finále.

Plíšková v třísetové bitvě tahala za kratší konec

Plíšková proti Svitolinové měla ve třetím gemu šest brejkbolů. Ve čtvrthodinové hře ale neuspěla. Z nevyužité šance se prý dostávala celý set. "Byla jsem naštvaná, jak jsem při brejkbolech zahrála a měla i trochu smůlu," uvedla.

V prvním setu nevyužila ani jednu z osmi šancí na brejk. Ve druhé sadě se výrazně zlepšila, hrála odvážně a vývoj měla pod kontrolou. "To byl možná nejlepší set, jaký jsem letos odehrála. Takhle bych si to představovala," hodnotila Plíšková.

Podobně jako Kvitová ale špatně začala rozhodující set, prohrávala 0:4 a byť bojovala a snížila, už zápas neotočila. "Nepodávala jsem ve třetí sadě nejlépe a ona dobře returnovala," řekla Plíšková.

"Nevím, jestli je nějaká porážka dobrá. Ale tady to musím vzít trošku jinak, pořád šance je," sdělila Plíšková. "Letos jsem si říkala, že tady nebudu nešťastná, protože jsem se sem dostala na poslední chvíli. Nebudu se hroutit a ještě po dobrém zápasu. Jsem ve hře, je o co hrát. Budu bojovat. Smutná můžu být, až všechno prohraju," uvedla.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru:

Bílá skupina: 

Wozniacká (2-Dán.) - Kvitová (4-ČR) 7:5, 3:6, 6:2,

 Svitolinová (6-Ukr.) - Karolína Plíšková (7-ČR) 6:3, 2:6, 6:3

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články