Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hráči jako Štěpánek tenisu chybí. Stává se z toho strojová a nudná hra, myslí si Berdych

Svým dynamickým a variabilním stylem na kurtech vždycky vynikal a způsob hry Radka Štěpánka modernímu tenisu chybí. Myslí si to alespoň jeho dlouholetý reprezentační parťák Tomáš Berdych, který se představí na Štěpánkově rozlučce jako rozhodčí. Dlouholetý nejlepší český hráč se domnívá, že současný tenis je strojový a občas i nudný. Show v pražské O2 areně začne v 18:30, přímým přenosem ji vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Musím říct, že podle mě z kariéry dostal maximum, co mohl. Přes zdravotní problémy, co ho kdy sužovaly, byl vždycky schopen se vrátit zpátky," řekl Berdych před akcí Český lev se loučí, jak Štěpánek pražskou exhibici nazval. "Dostal se do věku a stádia, kdy je rozumné říct dost a nelámat to přes koleno," doplnil.

Finalista Wimbledonu z roku 2010 si posteskl, že se Štěpánkovým odchodem přišel tenis o kreativní hru. "Dneska opravdu postrádá hráče jako on, dostává se do strašně strojové hry. Dá se říct, že je to pořád stejné a možná v očích diváka až docela nudné, protože není moc rozdílů mezi jednotlivými hráči. Radkova hra taková nebyla, dokázal hru ohromně variovat, to na něm bylo zajímavé," ocenil Berdych.

Naučit se hrát variabilně přitom není podle Berdycha snadné. "Pocitové věci a tak se složitě vštěpují. Jde o to, jak je malý kluk vedený, plus se přidávají další; můžete mu trochu víc vnucovat servis, síť, ale záleží hodně na povaze," uvedl.

Se Štěpánkem se zasloužili o úspěchy v Davisově poháru, v němž vytvořili silnou dvojici. Český tým dostali do finále v roce 2009, a především v letech 2012 a 2013 zvedli nad hlavu slavnou "salátovou mísu". "Žádnou historku si narychlo nevybavím, a co jsem neříkal, má zůstat nevyřčené," usmál se Berdych.

On sám s tenisem ještě nekončí, ale sezonu uzavřel kvůli vleklým potížím se zády předčasně. Naposledy hrál v červnu v Londýně na trávě v Queen's Clubu. Nyní se připravuje, aby se na turnaje vrátil v lednu v Austrálii.

"S raketou bych měl hrát během příštího týdne. Zatím to jde dobře, ale uvidíme, až se přidá zátěž a tělo zase dostane zabrat. To bude pravý test. Musím dělat postupné kroky. Ty první mám za sebou a docela dobře," zaklepal Berdych a zvesela dodal: "Až to teď Radek ukončí, já se do toho zase znovu pustím."

Tituly z Wimbledonu, Davis Cupu i Fed Cupu. V Praze se otevřela výstva úspěchů

Berdych se Štěpánkem před večerním vystoupení stihli i otevřít výstavu Deset let tenisové radosti. V pražské Galerii Harfa bude k vidění stříbrný talíř z wimbledonského finále nebo zmenšené poháry za triumfy v Davisově poháru i Fed Cupu a akce potrvá až do listopadového finále Fed Cupu.

Výstava připomíná cesty za ziskem daviscupové "salátové mísy" v letech 2012 a 2013 a pěti vavřínů ve Fed Cupu. Ve vitrínách nechybí dres se lvem Radka Štěpánka z prohraného finále ve Španělsku 2009, raketa Lucie Šafářové z finále 2012 proti Srbsku či oblečení Petry Kvitové z finále 2014 proti Německu.

"Asi se nedá říct, že bych na to myslel každý druhý den, to ne. Je to součást kariéry a výsledků, které jsem uhrál. Podobná příležitost je vždycky příjemná a jsem rád, že jsem tady s Radkem," řekl Berdych poté, co se Štěpánkem nepřestřihli při otevření pásku, ale v duchu tenisu odpálili na zahájení každý jeden tenisák.

"Když jsem aktivně hrával, vzpomínal jsem sporadicky, protože člověk jede, jak se říká, v rychlíku a moc času není. Jak jsem skončil, tak se mi momenty vrací čím dál víc," řekl Štěpánek pár hodin před svou rozlučkou s kariérou a dodal: "Když jsme si prošli tu stěnu a viděl jsem obrázky, tak mi vyběhly příběhy z jednotlivých utkání."

Jedná se vlastně o více než deset let. V případě Davisova poháru totiž začalo úspěšné spojení Berdycha se Štěpánkem vítěznou baráží nad Švýcarskem. "Byli jsme míč od vyřazení," připomněl Štěpánek mečbol, který s Berdychem odvrátili ve čtyřhře. "Tam to všechno začalo, bez toho by nic nebylo," přitakal Berdych.

Bývalý čtvrtý hráč světa Berdych věnoval stříbrný talíř za finále Wimbledonu 2010. "Tohle už jsou jen třešničky na dortu," ukázal na přehlídku úspěchů popsaných na stěnách a zaznamenaných na fotografiích. "Předcházela tomu dřina od malička, aby se člověk dostal a probojoval na tuhle úroveň. Bylo to neuvěřitelné období a jsem rád, že se to povedlo."

Návštěvníci výstavy uvidí jako perličku i krabice od tenisových míčů, některé dokonce ještě neotevřené, staré i několik desítek let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články