Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Siniaková pomohla Kvitové k místence na Turnaj mistryň, Plíšková vypadla

Další dvě české tenistky se představí na prestižním Turnaji mistryň. Petře Kvitové pomohla k definitivní jistotě kolegyně z fedcupového týmu Kateřina Siniaková, která ve 3. kole porazila Nizozemku Kiki Bertensovou 6:4, 6:3. Dvojnásobná wimbledonská vítězka si zahraje na finále sezony WTA Tour po dvouleté pauze a celkově pošesté. V Singapuru nebude chybět ani deblistka Květa Peschkeová. Do čtvrtfinále v Pekingu naopak nepostoupila Karolína Plíšková, jež prohrála 4:6, 4:6 s domácí Číňankou Wang Čchiang.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Siniaková vítězstvím nad světovou jedenáctkou Bertensovou potvrdila výbornou aktuální formu, vyhrála desátý z jedenácti zápasů a v Pekingu v pěti duelech včetně kvalifikace ještě neztratila set. Díky postupu do čtvrtfinále má česká tenistka jistotu, že překoná své nejlepší umístění v žebříčku, jímž byla dosud 36. pozice.

Vyřazením favorizované Nizozemky pomohla dvaadvacetiletá rodačka z Hradce Králové vedle Kvitové také další fedcupové spoluhráčce Karolíně Plíškové, která s Bertensovou bojuje o jedno z míst na Turnaji mistryň. 

Pátá nasazená Plíšková si mohla vybudovat náskok na osmé pozici žebříčku sezony a případně si už v Pekingu zajistit účast, vypadla však stejně jako Bertensová ve 3. kole.

Plíšková opět po týdnu nestačila na Číňanku Wang Čchiang. Světová sedmička měla po prohraném prvním setu 4:6 dobrou šanci srovnat skóre, v druhé sadě vedla 4:1, ale domácí hráčka pěti gemy za sebou výsledek otočila. Plíšková tak zůstala na posledním místě zajišťujícím účast v Singapuru s desetibodovým náskokem před Bertensovou.

Jejich souboj teď bude pokračovat na dálku v příštím týdnu. Plíšková přijala divokou kartu na turnaj v čínském Tchien-ťinu, Bertensová nastoupí v Linci. Obě pak čeká podnik v Moskvě.

Siniaková porazila Bertensovou v prvním vzájemném měření sil v kariéře po sebevědomém výkonu. Na cestě za vítězstvím ji v závěru druhého setu nezastavila ani pauza, během které ji fyzioterapeutka ošetřovala několik minut přímo na kurtu. Bertensová předvedla devět dvojchyb a zápas při prvním mečbolu Siniakové zakončila forhendovým volejem do sítě.

Ve čtvrtfinále se Siniaková utká s vítězkou duelu mezi Caroline Wozniackou z Dánska a Anett Kontaveitovou z Estonska. Pokud Wozniacká uspěje, bude po Simoně Halepové, Angelique Kerberové, Naomi Ósakaové a Kvitové pátou jistou účastnicí Turnaje mistryň.

Mezi osmi deblovými páry budou na finále sezony WTA Tour kromě Peschkeové s Melicharovou také dvě ryze české dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Andrea Sestini Hlaváčková, Barbora Strýcová.

Definitivní podobu deblové sestavy pro Singapur dnes určilo vítězství kanadsko-čínského páru Gabrielle Dabrowská, Sü I-fan nad Polkou Alicjou Rosolskou a Američankou Abigail Spearsovou na turnaji v Pekingu.

Peschkeová debutovala na Turnaji mistryň v roce 2006 v Madridu a letos se na vyvrcholení sezony představí poosmé, s pátou partnerkou - tentokrát s Američankou českého původu Nicole Melicharovou. Loni v Singapuru hrála s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou. Největším úspěchem zkušené tenistky jsou tři postupy do finále.

Duo Melicharová - Peschkeová
zdroj: ČTK

Fedcupová vítězka z roku 2011 a o osmnáct let mladší Melicharová letos společně vyhrály turnaj v Praze. O titul neúspěšně bojovaly ve Stuttgartu a Wimbledonu, kde podlehly Krejčíkové se Siniakovou.

Turnaj mistryň se uskuteční od 21. do 29. října s dotací sedm milionů dolarů v Singapuru naposledy. Od příští sezony se přesune do čínského Šen-čenu, kde se má hrát do roku 2028 s rekordní dotací 14 milionů dolarů.

Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Pekingu

Muži:
Dvouhra - 2. kolo: Fucsovics (Maď.) - Cecchinato (8-It.) 6:4, 6:2, Basilašvili (Gruz.) - Verdasco (Šp.) 7:6 (7:3), 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo: Siniaková (ČR) - Bertensová (11-Niz.) 6:4, 6:3, Čang Šuaj (Čína) - Kerberová (3-Něm.) 6:1, 2:6, 6:0, Wang Čchiang (Čína) - Karolína Plíšková (7-ČR) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články