Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Záda pořád bolí. Berdych už letos hrát nebude a zaměří se na uzdravení

Tomáš Berdych si už v letošní sezoně další turnaj nezahraje. Českého tenistu nadále trápí problémy se zády a potíže chce kompletně vyřešit. Bývalý čtvrtý hráč světa plánuje návrat na kurty, pokud bude v pořádku, začátkem příštího roku v Austrálii.

Zklamaný Tomáš Berdych
zdroj: REUTERS autor: Pascal Rossignol

"Mám ideální plán, nástřel, jak bych si to představoval. Situace je taková, že bych začal v Austrálii, turnaje před Australian Open a potom Australian Open," nastínil Berdych den po svých třiatřicetinách v Praze.

"Pořád mám tenis strašně rád a baví mě. Ale jenom za předpokladu, že budu fit, bojovat se soupeřem, a ne sám se sebou. Cíl je jasný, být zdravý, vrátit se do tréninkového rytmu a pak bych se toho nebál. Náladu na to mám," řekl Berdych.

Několikrát zopakoval, že se vrátí jenom za předpokladu, že zvládne přípravu a nebude mít problémy. "Abych si zase po pěti dnech musel jít na tři dny lehnout. Pokud to půjde, tak jsem schopen jít s kůží na trh, jak se říká. Pevně doufám, že to bude dobrý, pak bych to chtěl zkusit. Ani bych se nebál, že se to nepovede," řekl.

Letos se mu dařilo na Australian Open, kde prohrál až ve čtvrtfinále s Rogerem Federerem. Pak se ale bolesti podepisovaly na jeho výkonech. V jarní antukové části sezony nevyhrál ani jeden zápas a na trávě uspěl v jednom ze tří utkání.

Kvůli potížím se zády hrál naposledy v červnu v Londýně na trávě v Queen's Clubu, kde podlehl v 1. kole Francouzi Julienu Benneteauovi. "To byl vrchol. Řekl jsem si: Ne. Jestli bych měl takhle pokračovat, to radši zavřít, odevzdat, prodat rakety. Cítil jsem se hrozně. Zvolil jsem variantu, že se ještě zkusím vrátit," uvedl Berdych.

Dlouho ale zvažoval, jestli se odhlásí z oblíbeného Wimbledonu. V All England Clubu, kde hrál jediné grandslamové finále v roce 2010, se mu vždycky dařilo. "Nebylo to vůbec jednoduché, ale jsem rád, že jsem to udělal. K ničemu by to nevedlo a konec bych si mohl urychlit, což jsem sám nechtěl. Tohle byla lepší varianta."

Myšlenky na konec kariéry se objevily

Měl i myšlenky, že by s tenisem skončil. To především v momentech, kdy nemohl kvůli zádům pořádně udeřit míč. "Byl jsem ve stavu, že mě to úplně nebavilo. Nebyl jsem fit a na kurtu jsem se trápil. Pár dnů to bylo dobrý a za tři dny zase špatný. To nebylo nic, co by mě bavilo," řekl. Brzy se ale dostal do dobré nálady. "Změna to je vítaná. I po psychické stránce si musím odpočinout. Nejsem v pozici, že bych z toho měl těžkou hlavu. Dostal jsem se do stavu, že je potřeba z toho něco udělat. Proto vzniklo rozhodnutí ukončit sezonu dřív a dávám se do pořádku," prohlásil.

Chvíli i plánoval, že by si zahrál nějaký turnaj na konci roku, ale záda se nelepší tak rychle, jak by si představoval. Cvičí každý den hodinu a půl, jednou týdně chodí za specialisty. "Problém je na jednom místě. Je potřeba tu část těla uvolňovat a svaly kolem zpevňovat. Jinak nemůžu plavat, běhat, golf není ideální. Jsem rád, že se alespoň můžu udržovat na kole."

Problém se zády je zaviněn především opotřebením. "Únava materiálu," konstatoval Berdych, který kvůli vleklým potížím se zády předčasně ukončil už minulou sezonu. "Celou kariéru jsem měl založenou na velkých objemech tréninku bez odpočinku. Hodin tenisu bylo tak moc, že se zranění ozvalo. Pak už jsem si natrhnul kyčelní pouzdro, což začaly kompenzovat jiné svaly. Z toho mě začala bolet záda. Sněhová koule se začala nabalovat, kupilo se to a pak to nešlo dál," doplnil.

Raketu nedržel dva a půl měsíce. Zahrát si šel na zkoušku na půl hodiny teprve nedávno a měl radost. "Zajímalo mě, jestli jsem to nezapomněl. A překvapení bylo, že jsem měl pocit, jako bych na kurtu stál jako každý druhý den. Pocit na kurtu byl fajn," usmíval se. Na tenisové kondici by chtěl začít pracovat v polovině října a začátkem listopadu by mohl zkusit pravidelně hrát. "Když to začalo, tak jsem si říkal, že by to mohlo jít rychleji, ale jak se čas vyvíjel, tak není kam spěchat. Nemusím nic honit," řekl.

V žebříčku ATP se od té doby propadl až na 73. místo, přesto je nadále českou jedničkou. Až se bude vracet, bude mít chráněný žebříček okolo světové dvacítky a turnajů se nechce jenom zúčastňovat. "Netuším ale, co se stane, i když budu fit a nachystaný. Těžko odhadovat. Musím stát nohama na zemi. Čistá radost z tenisu mě může dostat na vlnu k výsledku. Ale teď žádné tituly neplánuju," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články