Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Reforma Davis Cupu je skutečností. Prestižní soutěž vyvrcholí turnajem 18 týmů

Davis Cup, mužskou tenisovou soutěž týmů, čeká radikální změna herního systému. Na zasedání Mezinárodní tenisové federace (ITF) v Orlandu byla schválena reforma tradičního měření sil, které od roku 2019 vyvrcholí týdenním turnajem 18 týmů na jednom místě. Jednotlivé zápasy se budou nově hrát pouze na dva vítězné sety místo dosavadních tří.

Sport
zdroj: ČT4

Reformu 118 let staré soutěže výrazně prosazoval prezident ITF David Haggerty. Proti byly velké evropské federace včetně Británie, Německa nebo Česka a také například druhá nejúspěšnější země v historii DC Austrálie. Přesto revoluční návrh získal potřebnou dvoutřetinovou většinu od delegátů (71,4 procenta).

Zásadním argumentem pro souhlas se změnou mohlo být pro národní federace finanční oživení soutěže. Do Davisova poháru má v případě reformy vstoupit investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého, která do něj plánuje vložit během 25 let tři miliardy dolarů (68 miliard korun).

Na odměny hráčům ve finálovém turnaji půjde 20 milionů dolarů, čímž by se DC měl finančně blížit grandslamům.

Je nám líto, video expirovalo.
Štěpánek: Davis Cup pohřbili, už to nebude mít kouzlo

"Bude to festival tenisu a zábavy, bude atraktivnější pro hráče, fanoušky, sponzory i televizní společnosti," prohlásil Haggerty. Očekávané příjmy podle něj budou mít ve všech zemích pozitivní efekt na rozvoj tenisu. "Chceme zajistit, aby z tohoto historického rozhodnutí profitovaly příští generace," dodal.

Jiří Novák (bývalý tenista i reprezentant Česka v Davis Cupu): "Úplně to pozbývá smysl. Davis Cup byl o domácích zápasech s bouřlivými ovacemi. V tom to bylo krásný." 

Kritici argumentují často právě tím, že ITF upřednostnila finanční stránku projektu před tou sportovní. Jako například šéf německého svazu Ulrich Klaus. "Mluví se jen o penězích, ale ne o sportu. Tohle rozhodnutí například znamená, že celé roky nemusíme uspořádat žádný domácí zápas. Je to špatný a příliš radikální zásah," konstatoval Klaus.

Naopak mezi velké příznivce nového systému patří například Spojené státy americké, s 32 triumfy nejúspěšnější země v historii soutěže. "Tento formát posílá Davis Cup do 21. století a pozvedne nejvýznamnější týmovou tenisovou soutěž na úroveň, na jakou patří," uvedla Americká tenisová federace v prohlášení.

Miroslav Černošek (majitel marketingové agentury Česká sportovní, která zajišťuje pro tenisový svaz Davis Cup i Fed Cup): "Tradice by se měly pěstovat a ne inovovat. Je mi smutno, že už nikdy v O2 areně nezažijeme to, co při finále v roce 2012."

Místo dosavadního čtyřkolového formátu duelů na domácí půdě jednoho z týmů, rozloženého do celého roku, budou Davis Cup už od příští sezony tvořit pouze dvě fáze. Na přelomu ledna a února bude hrát 24 národních mužstev kvalifikaci podle tradičního systému doma/venku, přičemž vítězové postoupí do finále a poražení půjdou do nižších zónových skupin.

Finálový turnaj se bude v letech 2019 a 2020 hrát buď v Madridu, nebo v Lille.

Jan Kodeš (bývalý tenista, vítěz Davis Cupu v roce 1980): "Pro mě to je hrůza. Já toho nejsem příznivcem. Mrzí mě to, diváci neuvidí svoje hráče doma."

Čeští tenisté zatím nemají jistotu, že budou o finálovou skupinu příští rok usilovat. Pokud v zářijové baráži v Maďarsku zvítězí, budou mezi nasazenými pro kvalifikaci. V případě nezdaru se do kvalifikace dostanou za předpokladu, že se z poražených vejdou mezi šest nejlépe postavených celků Evropsko-africké zóny v daviscupovém žebříčku.

Na finálovém turnaji pak bude hrát 12 kvalifikovaných výběrů, čtyři semifinalisté z předchozího roku a dva týmy na pozvání. Mužstva budou rozdělena do šesti skupin po třech. Vítězové skupin a dva nejlepší z druhých míst postoupí do čtvrtfinále, od něhož se už bude hrát vyřazovacím způsobem.

Zápasy na finálovém turnaji budou tvořit dvě dvouhry a jedna čtyřhra, které se odehrají v jeden den. V kvalifikaci a zónových skupinách I a II se bude hrát na čtyři dvouhry a čtyřhru během dvou dnů.

Utkání na všech úrovních Davis Cupu ve dvouhře i čtyřhře se budou hrát jen na dva sety s tie-breakem v rozhodující sadě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články