Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Djoker je zpátky. Ve finále nedal šanci Andersonovi a počtvrté opanoval Wimbledon

Srbský tenista Novak Djokovič vybojoval na trávě All England Clubu čtvrtý titul. Někdejší první hráč světa ve finále Wimbledonu porazil Jihoafričana Kevina Andersona 6:2, 6:2 a 7:6 za dvě a čtvrt hodiny. Jednatřicetiletý Djokovič navázal v Londýně na triumfy z let 2011, 2014 a 2015. Rodák z Bělehradu do sbírky přidal třináctý grandslamový vavřín.

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Rodák z Bělehradu ziskem titulu ukázal, že je po zdravotních problémech a pomalém rozjezdu sezony opět ve vrcholné formě. "Věřil jsem cestě, věřil jsem sobě a dlužím za podporu poděkování mému týmu," řekl tenista, který loni vynechal druhou půlku sezony a letos po Roland Garros uvažoval, že nebude hrát turnaje na trávě.

"Častokrát jsem pochyboval, zdali se vrátím na nejvyšší úroveň, a není lepšího místa na světě než Wimbledon, kde návrat dokončit," řekl Djokovič. "Tohle je tenisový chrám a tráva mi vždycky chutná. Tenhle moment si užívám," dodal.

Djokovič využil nejistoty premianta ve wimbledonském finále Andersona, který se nemohl trefit do prvního podání. Jihoafričan měl za dva sety jen tři esa a srbský mág na returnu dostával míče do výměn. V těch bodoval a spěchal za výhrou.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič je počtvrté vládcem wimbledonské trávy

V prvním i druhém setu získal Djokovič brejk hned v prvním gamu. V úvodní hře utkání i díky Andersonově dvojchybě a v každém setu pak přidal po zisku podání. Jediný Andersonův brejkbol v úvodních dvou sadách bez problémů odvrátil.

Nejdramatičtější bitvu nabídla třetí sada. Andersonův servírovací stroj se rozjel a za stavu 4:3 měl druhý brejkbol v utkání, ale jeho bekhend letěl do autu.

Za stavu 5:4 nabídl Djokovič po dvojchybách dva setboly a oba bravurně odvrátil. O dvě hry později čelil třetímu, čtvrtému i pátému setbolu, dokázal ale vydřít tie-break.

V něm v úvodu skvěle reagoval na Andersonovy náběhy k síti a rychle vedl 5:1. Výhru už si nenechal uniknout. Při druhém mečbolu trefil Jihoafričan síť a Djokovič cestou k síti krátce poklekl, pak podal soupeři ruku a klaněl se fanouškům.

"V prvních dvou setech jsem neměl šanci, i když jsem se snažil a dělal, co mohl. Byl jsem míč od čtvrté sady, ale Novak je šampion," řekl Anderson. "Nebyl jsem nejčerstvější, ale klidně bych hrál ještě jednadvacet hodin," dodal Jihoafričan, který v pátek vyhrál až po rekordně dlouhém semifinále trvajícím 6:36 hodiny.

Svěřenec Slováka Mariána Vajdy vyhrál Wimbledon z pozice 21. hráče světa jako nejníže postavený hráč žebříčku od roku 2001. Tehdy kraloval esový král Chorvat Goran Ivaniševič, který byl 125. hráčem dvouhry ATP.

Ve světovém žebříčku se Srb, který za titul získal 2,25 milionu liber, vrátí do světové desítky, kterou bude uzavírat. Anderson si vylepší maximum a bude pátý.

Melicharová s Peyou ovládli ve Wimbledonu smíšenou čtyřhru

Americká tenistka českého původu Nicole Melicharová získala s Rakušanem Alexanderem Peyou titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále porazili 7:6 a 6:3 domácího Jamieho Murrayho s Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Čtyřiadvacetiletá Melicharová i osmatřicetiletý Peya získali první grandslamový titul v kariéře. Brněnská rodačka si tak zlepšila náladu po sobotním prohraném finále čtyřhry, ve kterém s Češkou Květou Peschkeovou podlehly české dvojici Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články