Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Strýcová porazila Muguruzaovou, v Birminghamu jde dál i Kvitová

Naděje Petry Kvitové na obhajobu titulu v Birminghamu trvá. Ve 2. kole nedala šanci Australance Darie Gavrilovové, kterou na trávě zdolala dvakrát 6:2 a postoupila do čtvrtfinále. Tam se dostala i Barbora Strýcová, jež zdolala 6:2, 6:4 turnajovou jedničku a úřadující wimbledonskou šampionku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska. Ve stejné fázi na Mallorce je Lucie Šafářová po triumfu 6:3, 6:4 nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Petra Kvitová
zdroj: REUTERS autor: Ed Sykes

"Pár her bylo velmi napínavých, ale tráva mi pomohla, protože to je můj povrch," řekla v rozhovoru na kurtu Kvitová. Aktuální 25. hráčku světa porazila po dvou prohrách, které předloni utržila na antuce a tvrdém povrchu.

Gavrilovové vzala levou rukou hrající světová osmička Kvitová pětkrát podání, nastřílela 24 vítězných míčů a udělala 18 chyb. "Musím zlepšit servis, ten je na trávě důležitý. Udělala jsem pár dvojchyb, ale podmínky byly složité," řekla svěřenkyně Jiřího Vaňka, která přišla o podání jednou a dvojchyb udělala pět.

Ve čtvrtfinále bude dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová hrát s Němkou Julií Görgesovou, která zdolala 7:6, 6:3 její loňskou finálovou soupeřku Ashleigh Bartyovou z Austrálie. Görgesovou už Kvitová letos porazila třikrát a celkově s ní má výrazně pozitivní bilanci 5:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Strýcová i Kvitová v Birminghamu postupují

Strýcová v úterním prvním kole bojovala tři sety s americkou kvalifikantkou Jennifer Bradyovou, ale na největší žebříčkovou favoritku turnaje jí stačily sady dvě. Po hladce vyhraném setu zkušená česká tenistka v druhé sadě dlouho ztrácela, prohrávala 0:2 a 2:4, pak ale zahájila obrat a čtyřmi získanými gamy za sebou světovou trojku porazila.

Muguruzaovou zdolala Strýcová potřetí za sebou a podruhé na trávě po loňském vítězství ve wimbledonské generálce v Eastbourne. V londýnském All England Clubu pak Španělka získala svůj druhý grandslamový titul.

"Jsem bojovnice na kurtu i mimo něj. A občas to dopadne tak, že jste za bojovnost odměněni. Hrála jsem dnes hodně dobře," uvedla Strýcová, jež se lépe vyrovnala s nepříjemným větrem. "V takových podmínkách musíte hrát chytře a to se mi dařilo. I když přiznávám, že v posledním gamu jsem byla hodně nervózní," řekla dvaatřicetiletá plzeňská rodačka, jež v závěrečné hře nevyužila vedení 40:0 a proměnila až čtvrtý mečbol.

"Barbora hraje na trávě hodně dobře, její herní styl tomuto povrchu sedí. Vůbec mě nepustila do zápasu," řekla Muguruzaová o výkonu Strýcové. "Samozřejmě bych tady raději odehrála více zápasů, ale netrápí mě to. Učím se, a až s ní budu hrát příště, budu ji chtít porazit. Teď budu ještě víc trénovat, abych se připravila na Wimbledon," dodala rodačka z Venezuely.

O semifinále bude Strýcová hrát s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, která v druhém kole porazila 1:6, 6:3, 6:3 šestou nasazenou Darju Kasatkinovou z Ruska.

Šafářová druhý zápas v řadě ovládla teprve podruhé v sezoně

Lucie Šafářová postoupila po vítězství 6:3, 6:4 nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou do čtvrtfinále turnaje na trávě na Mallorce. Dva zápasy na jednom turnaji vyhrála jednatřicetiletá Češka teprve podruhé v sezoně, kterou výrazně poznamenaly její zdravotní problémy.

Sedmá nasazená Šafářová vzala v každém setu bývalé světové jedničce Azarenkové dvakrát podání, a protože sama o servis přišla pokaždé jen jednou, mohla za 81 minut slavit výhru. Dvojnásobnou vítězku Australian Open porazila brněnská rodačka podruhé za sebou poté, co s ní prohrála úvodních šest vzájemných zápasů.

Šafářová přišla o tři měsíce letošní sezony kvůli zdravotním problémům a odehrála jen šest turnajů. Dva zápasy vyhrála až dosud jen na Australian Open, kde vypadla ve třetím kole.

O semifinále bude Šafářová v pátek bojovat s Němkou Tatjanou Mariaovou.

Výsledky turnajů

Ženy

Birmingham (tráva, dotace 871 028 dolarů), 2. kolo: Strýcová (ČR) - Muguruzaová (1-Šp.) 6:2, 6:4, Kvitová (4-ČR) - Gavrilovová (Austr.) 6:2, 6:2, Görgesová (5-Něm.) - Bartyová (Austr.) 7:6 (8:6), 6:3, Curenková (Ukr.) - Kasatkinová (6-Rus.) 1:6, 6:3, 6:3. Čtyřhra - čtvrtfinále: Krejčíková, Siniaková (4-ČR) - Boulterová, Watsonová (Brit.) 6:2, 6:0.

Palma de Mallorca (tráva, dotace 250 000 dolarů), 2. kolo: Šafářová (7-ČR) - Azarenková (Běl.) 6:3, 6:4, Sevastovová (3-Lot.) - Lottnerová (Něm.) 1:6, 6:3, 6:1, Riskeová (USA) - Hercogová (Slovin.) 3:6, 7:5, 6:3, Tomljanovicová (Austr.) - Petersonová (Švéd.) 6:3, 6:3.

Muži

Halle (tráva, dotace 2 116 915 eur), 2. kolo: Federer (1-Švýc.) - Paire (Fr.) 6:3, 3:6, 7:6 (9:7), Ebden (Austr.) - Kohlschreiber (6-Něm.) 4:6, 6:1, 6:2, Čorič (Chorv.) - Basilašvili (Gruz.) 6:4, 6:2, Seppi (It.) - Mayer (Něm.) 6:2, 6:4.

Londýn (tráva, dotace 2 116 915 eur), 2. kolo: Djokovič (Srb.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6:4, 6:1, Kyrgios (Austr.) - Edmund (7-Brit.) 7:6 (7:3), 6:7 (5:7), 6:3, Mannarino - Benneteau (oba Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, F. López (Šp.) - Raonic (Kan.) bez boje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy