Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Paříži si o titul zahraje Halepová se Stephensovou, Nadal vyřadil Schwartzmana

Americká tenistka Sloane Stephensová porazila na French Open stejně jako vloni ve finále US Open krajanku Madison Keysovou a zahraje si v Paříži o titul. Ve finále vyzve Američanku Simonu Halepovou. Rafael Nadal otočil nepříznivě se vyvíjející duel s Diegem Schwartzmanem z Argentiny a v semifinále narazí na Juana Martína del Potra, který zdolal Marina Čiliče.

Sloane Stephensová
zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

O druhý grandslamový titul v kariéře si Stephensová při druhém finálovém startu na některém z turnajů velké čtyřky v sobotu zahraje se světovou jedničkou Simonou Halepovou. Rumunka porazila v úvodním semifinále Španělku Garbiňe Muguruzaovou 6:1, 6:4. Dvě Američanky se v boji o finále na French Open utkaly poprvé od roku 2002, kdy Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou.

Halepová dosud o trofej z grandslamového turnaje usilovala marně. Vedle dvou finálových účastí z Paříže z let 2014 a 2017 hrála o titul i letos na Australian Open, kde podlehla Caroline Wozniacké z Dánska.

Tentokrát se na Roland Garros utká s lepší z duelu vítězky US Open Sloane Stephensové a Madison Keysové. Dvě Američanky se v boji o finále na Roland Garros utkají poprvé od roku 2002, kdy Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Stephensová - Keysová

Nadal musel se Schwartzmanem otáčet

Schwartzman hrál ve středu výborně a Nadalovi vzal set na Roland Garros jako první od roku 2015. Španěl vyhrál v Paříži 37 setů v řadě a vylepšil si osobní maximum, za rekordmanem turnaje Švédem Björnem Borgem ale o čtyři sady zaostal.

Ve druhém setu vedl Nadal 5:3 a 30:15, když byl zápas kvůli dešti přerušen. V dohrávce už favorit překvapení nedopustil. Schwartzman, přemožitel Adama Pavláska z druhého kola, sice hrál dobře a dokázal donutit desetinásobného vítěze French Open k chybám, přesto mu Španěl povolil v dohrávce pouze čtyři hry a po čtvrtém mečbolu slavil postup.

"Byl to náročný zápas s kamarádem a výborným tenistou. V dohrávce jsem předvedl mnohem lepší tenis, byl jsem agresivnější," řekl Nadal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nadal – Schwartzman

Na grandslamu je Nadal mezi nejlepší čtyřkou posedmadvacáté, čímž předčil Američana Andreho Agassiho. Rekordmanem je v padesátileté open éře Švýcar Roger Federer, který si zahrál grandslamové semifinále už sedmačtyřicetkrát.

Nadal je jako třetí v open éře alespoň jedenáctkrát v semifinále na jednom z grandslamů. Připojil se k Federerovi (14x na Australian Open a 13x ve Wimbledonu) a Jimmymu Connorsovi z USA (14x na US Open a 11x ve Wimbledonu).

Del Potro přetlačil Čiliče a zahraje si semifinále

Zápas del Potra a bývalého vítěze juniorky na Roland Garros Čiliče byl přerušen za stavu 5:5 v tie-breaku první sady. Dva potřebné body k zisku úvodní sady získal Argentinec. Po ztrátě druhého setu prohrával ve třetím už 1:3, ale vývoj otočil.

Del Potro potvrdil, že se mu proti Chorvatovi daří. Turnajovou trojku porazil už pojedenácté v kariéře a poosmé v řadě. Prohrál s Čiličem jen dvakrát. Ve výměnách od základní čáry udělal na kurtu Suzanne Lenglenové méně chyb. "Nemám slov, abych tuhle chvíli popsal. Cítím se tady jako doma," řekl Argentinec fanouškům.

S diváky měl ale v utkání taky problém. Na konci druhého setu mu někdo zakřičel do servisu, del Potro udělal dvojchybu a přišel o game. Hned po podání se otočil a šel k muži v první řadě, kterému něco důrazně říkal.

Nadal vede vzájemnou bilanci nad del Potrem 9:5. Loni vyhrál v semifinále US Open. "Del Potro výborně podává, je odzadu agresivní a má letos fantastické výsledky," chválil Nadal svého příštího soupeře, jenž letos mimo jiné vyhrál turnaj v Indian Wells. "Když budu bránit, prohraju, takže musím hrát aktivně," dodal Španěl.

"Hrát s Rafou je výzva, kterou chce každý. Nevím, jestli vyhraju, ale budu čerpat energii a lásku z fanoušků a to je pro mě nejdůležitější," řekl del Potro. Semifinále dvouhry mužů je na pořadu v pátek a druhou dvojici tvoří Rakušan Dominic Thiem a překvapení turnaje Ital Marco Cecchinato.

Čan Jung-žan a Ivan Dodig získali na tenisovém French Open při prvním společném startu titul ve smíšené čtyřhře. Druhý nasazený tchajwansko-chorvatský pár porazil ve finále šampiony z Australian Open Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Chorvata Mateho Paviče 6:1, 6:7, 10:8.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži:

Muži: Dvouhra - čtvrtfinále: Nadal (1-Šp.) - Schwartzman (11-Arg.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Ženy: Dvouhra - semifinále: Halepová (1-Rum.) - Muguruzaová (3-Šp.) 6:1, 6:4.

Stephensová (10-USA) - Keysová (13-USA) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále: Čan Jung-žan, Dodig (2-Tchaj-wan/Chorv.) - Dabrowská, Pavič (1-Chorv.) 6:1, 6:7 (5:7), 10:8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy