Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dvojitá radost pro Nadala. Poosmé kraloval v Římě a vrací se na trůn světové jedničky

Post světové jedničky se vrací do rukou Rafaela Nadala. Španělský tenista do čela žebříčku ATP poskočil díky osmému celkovému triumfu na turnaji v Římě. Alexandera Zvereva ve finále zdolal 6:1, 1:6, 6:3. Trofej ve čtyřhře si domů neodvezou Češky Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou. V rozhodující bitvě podlehly Australance Ashleigh Bartyové a Nizozemce Demi Schuursové 3:6 a 4:6.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Giampiero Sposito

V soutěži žen obhájila s přehledem titul ukrajinská tenistka Elina Svitolinová. Ve finále porazila stejně jako loni Simonu Halepovou z Rumunska, tentokrát světovou jedničku na antuce ve Foro Italico deklasovala za 69 minut 6:0, 6:4.

Jednatřicetiletý Nadal v duelu dvou nejlepších antukářů této sezony přerušil po 13 zápasech Zverevovu vítěznou sérii. O deset let mladšího rivala, který letos bral tituly v Mnichově a v Madridu, porazil i v pátém vzájemném zápase a přidal třetí antukovou trofej k titulům z Monte Carla a Barcelony.

Nadal sice vstoupil do finále ztrátou podání, dál si ale počínal suverénně a první set získal za 33 minut. Ve druhém se ale karta obrátila a i ve třetím setu začal lépe Zverev. Soupeři sebral počtvrté servis a šel do vedení. Za stavu 3:2 ale duel na zhruba 50 minut přerušil déšť a pauza Nadalovi prospěla. Po návratu na kurt už neztratil ani game a zápas rychle dovedl k zisku 78. titulu v kariéře.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadal zvítězil v Římě a připsal 78. titul v kariéře

Češky na titul nedosáhly

Dvaadvacetiletá Australanka Bartyová získala sedmý deblový titul v kariéře, se Schuursovou se radovaly poprvé. První letošní triumf vybojovala v dubnu v Miami s Američankou Coco Vandewegheovou po finálové výhře nad jinou českou dvojicí Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Čtyřiadvacetiletá Schuursová vyhrála deblový turnaj WTA pošesté, v této sezoně získala již třetí vítězství a pokaždé s jinou partnerkou.

Strýcové se nepovedlo navázat na březnový triumf v Indian Wells s Tchajwankou Sie Šu-wej. Sestini Hlaváčková prohrála i druhé letošní finále v deblu, v Sydney neuspěla po boku jiné tchajwanské tenistky Čchan Jüng-žan.

"Jsem ráda, že jsem odehrála několik zápasů za sebou se stejnou parťačkou, které navíc můžu věřit a vím, co od ní na kurtu čekat. V posledních týdnech se mi nedařilo, jak jsem byla zvyklá. Výsledek v Římě byl odměnou za trénink a práci, kterou jsem podstoupila," řekla po finále Sestini Hlaváčková.

Litovala především promarněné šance ve druhém setu. "Byla obrovská škoda, že jsme nedotáhly druhý set, ve kterém jsme si udělaly obrovský náskok. Do dalších turnajů se z toho však poučíme," dodala. Nyní se obě tenistky vrací do Čech, kde se budou připravovat na Roland Garros.

Ženskou dvouhru ovládla v Římě Svitolinová

Čtvrtá hráčka žebříčku WTA Svitolinová smetla Halepovou v prvním setu za 20 minut, žádné komplikace pak nepřipustila ani ve druhém a při svém podání proměnila druhý mečbol. Ze zisku trofeje se radovala v této sezoně po Brisbane a Dubaji už potřetí, celkem má nyní na kontě dvanáct titulů.

Halepová, jež v semifinále vydřela výhru nad trojnásobnou římskou šampionkou Marií Šarapovovou, uhájila navzdory finálové porážce místo světové jedničky. V čele žebříčku zůstane díky tomu, že v Římě došla dál než dvojka Caroline Wozniacká. Dánka ztroskotala ve čtvrtfinále.

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě:

Muži:

Dvouhra - finále: Nadal (1-Šp.) - A. Zverev (2-Něm.) 6:1, 1:6, 6:3.

Čtyřhra - finále: Cabal, Farah (6-Kol.) - Carreňo, Sousa (Šp./Portug.) 3:6, 6:4, 10:4.

Ženy:

Dvouhra - finále: Svitolinová (4-Ukr.) - Halepová (1-Rum.) 6:0, 6:4.

Čtyřhra - finále: Bartyová, Schuursová (8-Austr./Niz.) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články