Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Navrátilová: Kodešova a moje mince? Je to velká pocta

Martině Navrátilové se dostalo velké pocty. Společně s Janem Kodešem představila v Praze návrh své vlastní mince. Tu vyrazí v únoru příštího roku Česká mincovna. "Australian Open se kvůli mně asi posouvat nebude, ale pokud to bude možné, ráda bych přijela i na první vyražení mincí," uvedla legendární hráčka.

Martina Navrátilová a Jan Kodeš
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Jak vás překvapilo, potěšilo, když jste se dověděla, že budete mít vlastní minci?

"Vůbec jsem si nemyslela, že by se něco takového mohlo stát. Navíc, když jsem ještě naživu. Pro mě je neuvěřitelné, že pan Kodeš něco takového vymyslel a dokázal to dotáhnout do konce, že se naše mince budou dělat. Považuji to za velkou úctu a velmi si považuji toho, že nám vydají mince společně v jeden okamžik."

Jak se sama sobě líbíte na sádrovém odlitku?

"Mohla jsem mít trochu menší nos. Oči jsou dobré. Ale jinak jsem spokojená. Když mě někdy někdo maloval, většinou jsem si říkala: Ježíš, kdo to je? Tady jsem se fakt poznala."

Považujete si, když vás někde zvěční? Prý jste byla na poštovních známkách v Paraguayi…

"To je jediná, o které sama vím. Ale pak Kodeš říkal, že jsem byla asi na dvaceti známkách v různých zemích světa. Samozřejmě je to něco zvláštního. Ale být na minci, to je ještě něco víc speciálního. Na to bych sama nepřišla. Vždyť na mince se dávají jen prezidenti nebo skutečně významní lidé, královny, princové. Normálního člověka na minci nenajdete. Když mi to pan Kodeš říkal, myslela jsem si, že si dělá legraci, že to nemůže být pravda."

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátilová a Kodeš se stali předlohou pamětních mincí

Jste v mnoha síních slávy, získala jste mnoho ocenění, vážíte si i takových věcí?

"Ale samozřejmě. Taková věc se nedělá každý den, každý rok nebo každé století. Pro mě je to opravu exotické. Vážím si toho hrozně moc a vážím si toho ještě víc, ještě budeme mít vydání mince ve stejný okamžik právě s Honzou Kodešem."

Vy jste byla 332 týdnů na čele světového žebříčku. V posledním roce na něm byla nevídaná rotace. Čím si myslíte, že to je?

"Nevím, ale pro lidi je to možná zajímavější. Ale uvidíme, co se stane, až se vrátí Serena Williamsová. Tak si myslím, že se tam usadí na delší dobu."

Takže si myslíte, že jí mateřská přestávka neublíží?

"To nemohu předpovídat. V takovém stavu jsem nebyla. Je to velmi individuální. Navíc jí bude 37 let, takže všechno bude těžší. Ale Serena zatím zvládla všechno, co chtěla. Takže bych předpokládala, že to zase zvládne."

Pamětní mince Martiny Navrátilové
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Co říkáte na výsledky českých tenistů v končícím roce?

"Berdych neměl nejlepší sezonu, ale… Plíškovy naopak dobrý. Karolína hrála dobře, její sestra Kristýna se také zlepšila. Že hraje Petra Kvitová je zázrak. Myslím, že příští roky vypadá nadějně. Především pro ženský český tenis. Uvidíme, jestli se přidají i hoši."

Co by měli Češi udělat pro to, aby neměli takové výkyvy, aby jejich výkonnost byla stabilnější?

"No to nevím. Samotné mně to vrtá v hlavě. To je velmi individuální věc. Každý se musí zaměřit na to své. U nás to bylo tak, že pokud jsme se dostali do desítky, tak jsme tam zůstali až do konce kariéry."

Tento týden uplyne 23 let od okamžiku, kdy jste oznámila první konec kariéry. Ale pak jste se přece jen na kurty vrátila. Jaký byl ten návrat?

"O tom snad už ani nemá cenu mluvit. Mě tenis bavil a baví, mám ho hrozně ráda, takže jsem si to užívala."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články