Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Černý český den na Wimbledonu. Vypadla Kvitová a další čtyři Češi

Londýn – Českým tenistům středeční program druhého kola Wimbledonu vůbec nevyšel. Z pěti hráčů, kteří nastoupili, neprošel dál ani jeden. Na trávě v londýnském All England Clubu dohráli favoritka Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Kristýna Plíšková, Lukáš Rosol i Jiří Veselý.

Zklamaná Petra Kvitová
zdroj: ČTK/PA autor: Gareth Fuller

Nejblíže třetímu kolu měl Rosol, který v zápase s Gillesem Müllerem z Lucemburska nevyužil dva mečboly a s šestnáctým nasazeným hráčem padl 5:7, 7:6, 6:4, 3:6 a 7:9. Daleko nebyla ani Plíšková, jež zase v druhém setu měla dva brejkboly při vedení 4:1, ovšem s Řekyní Marií Sakkariovou prohrála 7:6, 4:6 a 4:6.

Kvitové naopak duel s Madison Brengleovou z USA nevyšel. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu ale udělala 50 nevynucených chyb a působila unaveně. V závěru třetího setu si vzala čas na ošetření, nechala si změřit tlak a lékařka poslouchala i její dech. S Američankou nakonec prohrála 3:6, 6:1 a 2:6.

Dvaadvacátá nasazená Strýcová padla s loňským nováčkem roku Japonkou Naomi Ósakaovou 1:6, 6:0 a 4:6. Jiří Veselý se zase s All England Clubem rozloučil po porážce 6:7, 4:6 a 2:6 s Italem Fabiem Fogninim.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová skončila ve Wimbledonu už ve druhém kole

Zápas Kvitové připomínal horskou dráhu. V prvním setu svěřenkyně Jiřího Vaňka chybovala, čtyřikrát si ztratila podání a posléze i set. Od stavu 0:1 ve druhém setu ale spustila ostrou palbu a šesti hrami v řadě se dostala do hry.

Ve třetím setu ještě dokázala zareagovat na ztrátu podání v první hře, ale od stavu 2:1 už neuhrála ani game. Navíc se stále častěji znaveně opírala o raketu. Za stavu 2:5 si zavolala lékařku, ale zápas už nezachránila. Odvrátila jeden mečbol, ale padesátou nevynucenou chybou utkání po hodině a tři čtvrtě ukončila.

Kvalifikant Rosol v utkání tvrdých servisů vedl 2:1 na sety, ale levou rukou hrající Müller, vítěz z Hertogenbosche a semifinalista v Queen's Clubu, dokázal srovnat. V rozhodující sadě měl Rosol za stavu 6:5 i díky dvěma dvojchybám soupeře dva mečboly, jenže nedostal šanci je proměnit. Müller při obou dobře servíroval a při druhém si pomohl i jedním ze svých 45 es, které v souboji nastřílel. "První mečbol trochu mrzí, mohl jsem do toho jít odvážněji," řekl Rosol.

Rozhodnutí padlo za stavu 7:7. Rosol nejdříve odvrátil dva brejkboly, ale při třetím vyhodil dobíhaný míč mimo kurt a Müller zápas dopodával. "Byl to dobrý zápas o malých šancích se špatným koncem. Hrál jsem na dobré úrovni, všechno se zlepšilo. S turnajem můžu být celkově spokojený a je vidět, že je na čem stavět. Beru to pozitivně, mohl jsem jenom překvapit," řekl Rosol, který loni prohrál ve Wimbledonu v 1. kole až 10:12 v pátém setu s Američanem Samem Querreym.

Juniorská vítězka Wimbledonu z roku 2010 Kristýna Plíšková vedla nad Sakkariovou (101. hráčkou žebříčku WTA) 7:6 a 4:1 a měla dva brejkboly. Ani jeden ale nevyužila, pustila skvěle se pohybující soupeřku do hry a sama situaci neunesla.

Ve druhém setu prohrála pět her v řadě a pak na pět minut zmizela na toaletu. Po návratu se zdálo, že by mohla myslet na výhru, ale opakovala se situace z první sady. Za stavu 2:1 nevyužila česká hráčka dva brejkboly a pak sama přišla o servis. Ještě měla šanci se vrátit do zápasu, ale nezužitkovala ani náskok 40:0 při servisu Sakkariové za stavu 3:4. Celkem v utkání využila jen dva brejkboly ze čtrnácti.

Nadšeně bojující Sakkariová proměnila mečbol svým třetím esem. Zápas trval bez dvou minut dvě a půl hodiny.

O první set přišla Strýcová s devatenáctiletou soupeřkou za 26 minut, ale pak se uklidnila a přesnou hrou získala sedm gamů v řadě. Až třetí set byl vyrovnaný. "Problém byl za stavu 1:0 a 30:0, kdy jsem jí otevřela dveře zpátky do zápasu. Neudělala jsem nic. Hrála jsem strašně krátké balony," řekla Strýcová.

Zápas zlomila ztráta podání Češky v sedmé hře. Pak sice odvrátila čtyři mečboly, jeden i za pomoci "prasátka", ale s wimbledonskou debutantkou Ósakaovou prohrála za hodinu a 49 minut. "Nemohla jsem se do zápasu dostat. Celý zápas jsem se trápila," řekla Strýcová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články