Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český souboj v Birminghamu ovládla Kvitová, dál jde i Siniaková

Birmingham – První letošní zápas na trávě vyšel Petře Kvitové na výbornou. V českém souboji na turnaji v Birminghamu porazila v úvodním kole krajanku Terezu Smitkovou 6:2 a 6:3. Dál jde i Kateřina Siniaková, jež zdolala 7:5 a 7:5 Japonku Nao Hibinovou. Lucie Šafářová otočila duel s třetí nasazenou Slovenkou Dominikou Cibulkovou a po výhře 5:7, 7:6, 7:5 rovněž vybojovala postup do druhého kola. Nedařilo se naopak Markétě Vondroušové. Po postupu z kvalifikace ztroskotala na Australance Ashleigh Bartyové 5:7 a 6:7.

Petra Kvitová na French Open
zdroj: ČTK

Na úspěšně zvládnutou kvalifikaci nedokázala při debutu v hlavní soutěži turnaje kategorie Premier navázat Markéta Vondroušová. Sedmnáctiletá talentovaná hráčka podlehla Australance Ashleigh Bartyové 5:7, 6:7. Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová porazila Smitkovou bez ztráty podání za necelou hodinu a půl.

Krajance, které patří v žebříčku až 167. místo a do hlavní soutěže postoupila jako "lucky loser" po porážce v kvalifikaci s Vondroušovou, nastřílela šest es a odvrátila oba brejkboly. "Na první zápas na trávě to bylo velmi dobré. Slušně jsem podávala a odzadu zahrála několik výborných míčů. Měla jsem dobrý rytmus," řekla Kvitová, která nad soupeřkou z České republiky vyhrála už 21. zápas za sebou.

O čtvrtfinále bude sedmá nasazená Kvitová bojovat s domácí Britkou Naomi Broadyovou,  Sedmadvacetiletá Kvitová absolvuje v Birminghamu teprve druhý turnaj v sezoně. Po prosincovém přepadení, při němž jí neznámý pachatel pořezal prsty levé ruky, se česká hvězda vrátila v květnu na antukovém Roland Garros a vypadla ve druhém kole.

"Svoji hru jsem (kvůli zranění) nezměnila, jen musím být opatrná a o prsty se starat. Stále to není stoprocentní a možná nikdy nebude. Uvidíme za rok, dva, jak to dopadne, ale snažím se hrát stejně, jako jsem hrávala dřív," řekla sedmá nasazená Kvitová. O čtvrtfinále bude bojovat s domácí Britkou Naomi Broadyovou, jež stejně jako ona startuje na divokou kartu. Šafářová o postup bojovala téměř dvě a tři čtvrtě hodiny.

V úvodních dvou setech sice vždy jako první získala brejk, náskok ale neudržela. První sadu už nezachránila, ve druhé ale odvrátila dva mečboly a vynutila si třetí set. V něm šla jako první do vedení naopak Cibulková, ani ona ale výhodu nevyužila. Šafářová, semifinalistka předchozího podniku v Nottinghamu, v osmé hře vyrovnala a při podání soupeřky pak využila svůj první mečbol.

Její další soupeřkou bude Japonka Naomi Ósakaová. Siniaková zdolala po téměř dvou hodinách Hibinovou v utkání, v němž si tenistky celkem desetkrát vzaly podání. V druhém setu promarnila jednadvacetiletá Češka vedení 5:1 a dovolila soupeřce srovnat. Poslední dva gamy však získala a zápas ukončila při čtvrtém mečbolu. Už v pondělí prošla do druhého kola v Birminghamu osmá nasazená Barbora Strýcová a její další soupeřkou bude Bartyová.

Dvouhra - 1. kolo:

Šafářová (ČR) - Cibulková (3-SR) 5:7, 7:6 (9:7), 7:5

Mladenovicová (5-Fr.) - Tuan Jing-jing (Čína) 6:3 7:6 (7:2)

Vandewegheová - McHaleová (obě USA) 6:4, 6:2

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy