Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velkou švýcarskou bitvu ovládl Federer a zahraje si o osmnáctý titul na grandslamech

Melbourne – Trvala více než tři hodiny, nabídla spoustu krásných míčů a nespočet dramatických momentů. Semifinálová bitva na Australian Open mezi dvěma Švýcary Rogerem Federerem a Stanislasem Wawrinkou nabídla skvělou podívanou a vítězně z ní vyšel prvně jmenovaný. Pětatřicetiletá tenisová legenda udolala svého krajana 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3 a má na dosah osmnáctý grandslamový titul.

Roger Federer
zdroj: ČTK/AP/ autor: Masahiro Sugimoto

Soupeřem čtyřnásobného vítěze z Melbourne Federera v nedělním finále bude buď jeho velký rival Rafael Nadal ze Španělska, nebo Bulhar Grigor Dimitrov.

Federer hraje první turnaj po půlroční pauze zaviněné problémem s kolenem a je k nezastavení. "Ani v nejdivočejších snech mě tohle nenapadlo," řekl na kurtu.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer udolal Wawrinku a je pošesté ve finále AO

Na Australian Open tak může navázat na své vavříny z 2004, 2006, 2007 a 2010. Postoupil do osmadvacátého grandslamového finále a prvního od US Open 2015. Svůj poslední sedmnáctý titul získal v roce 2012 ve Wimbledonu.

Zápas s Wawrinkou měl Federer výborně rozehraný. V koncovce získal první set a ovládl i druhou sadu. Wawrinka hrál slušně, ale o něco více kazil a po jednom nepřesném bekhendu dokonce vzal raketu a zlomil ji přes koleno vejpůl.

Po druhém setu se Wawrinka nechal v útrobách stadionu ošetřit a vrátil se s páskou pod pravým kolenem. Jako by se mu podařilo Federera dostat z rytmu, získal třikrát v řadě jeho servis a vrátil se do utkání. "Asi se uvolnil, já jsem nepodával tak dobře a pak bylo těžké ho zastavit. Byl jsem najednou svázaný," řekl Federer.

Wawrinka získal hladce třetí set a po skvělém prohozu korunoval brejk na 5:4 i ve čtvrtém setu. Čistou hrou sadu ukončil a vynutil si rozhodující dějství.

Před začátkem pátého setu odešel na ošetření Federer. Důvodem byly nespecifikované problémy s nohou. "Trápí mě celý týden a v utkání od druhé hry. Normálně si ošetření během zápasu neberu, ale Stan už ošetřován byl, tak jsem si říkal, že ho to nerozruší a fanoušci se také nebudou zlobit," řekl Federer.

Je nám líto, video expirovalo.
Bratři Bryanové duel se španělským párem zvládli a zahrají si finále Australian Open

Na úvod páté sady Federer odvrátil dva brejkboly. "Ježíš, tolik," divil se po utkání v rozhovoru s Jimem Courierem. Za masivní podpory fanoušků se mu podařilo získat rozhodující brejk na 4:2, když Wawrinka při brejkbolu udělal dvojchybu. "Pak to šlo strašně rychle, až jsem se ujišťoval, že vidím skóre správně," řekl Federer.

Využil hned první mečbol a v 35 letech je nejstarším grandslamovým finalistou od roku 1974, kdy hrál devětatřicetiletý Ken Rosewall o titul na US Open. "Nechám tady všechno. I kdybych pak neměl pět měsíců chodit, tak to bude jedno," řekl bývalý první hráč světa.

"Vím, že mám šanci v neděli vyhrát. Být v takové situaci je skvělé. Ať už nastoupím proti komukoli, bude to každopádně výjimečné. Jeden může hrát o první grandslamový titul, nebo to bude epická bitva s Rafou. Nezáleží na tom, kdo bude na druhé straně sítě. Ale chápu, co by to znamenalo hrát proti Nadalovi, o tom není pochyb," uvedl Federer, jenž má se čtrnáctinásobným grandslamovým šampionem nepříznivou bilanci 11:23.

Švýcarský tenista se může stát v open éře druhým nejstarším vítězem grandslamu po Rosewallovi, který po 35. narozeninách získal tři tituly. Hráč nasazený až jako číslo 17 by ovládl grandslamový turnaj poprvé od roku 2002, kdy Američan Pete Sampras vybojoval na US Open poslední ze svých 14 titulů z turnajů velké čtyřky. Po turnaji se Federer každopádně vrátí do elitní světové desítky, z níž vypadl během dlouhé zdravotní pauzy, která trvala od loňského Wimbledonu až do začátku letošní sezony.

Tenisový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 50 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - semifinále: Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - semifinále: B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.) 7:6 (7:1), 6:3, Kontinen, Peers (4-Fin./Austr.) - Polmans, Whittington (Austr.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy