Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych je po postupu do finále blízko obhajoby titulu v Šen-čenu

Šen-čen (Čína) - Tomáš Berdych se v Šen-čenu dočkal postupu do prvního letošního finále na okruhu ATP a je tak blízko obhajoby loňského triumfu. Český tenista, který je na čínském turnaji nejvýše nasazeným hráčem, přehrál Brazilce Thomaze Bellucciho ve dvou setech 6:2 a 7:5. O titul se střetne s turnajovou trojkou Richardem Gasquetem z Francie.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Wang Dongzhen

Berdych v pátečním čtvrtfinále zdolal krajana Jiřího Veselého ve třech setech, s jednaosmdesátým hráčem světového žebříčku Belluccim tolik práce neměl. V prvním setu mu dvakrát sebral servis, v druhé sadě sice přišel o náskok 5:2, ale zápas pak při soupeřově podání zakončil čistou hrou. Utkání trvalo hodinu a 22 minut, český tenista po něm má jistých 60 000 dolarů. Ve finále nastoupí na okruhu potřicáté, dvanáct turnajů vyhrál.

"V minulých týdnech jsem na tom nebyl fyzicky dobře, takže je hezké, že se mi tady pár zápasů povedlo a zítra budu moci hrát o titul," řekl Berdych. Vedle svého výkonu ocenil český tenista i prostředí. "Dnes byl plný stadion, skvělá atmosféra, na kurtu jsem si to užil. Líbí se mi tady, tím spíš, když se k tomu přidávají i dobré výsledky," dodal.

Berdych se nedávno vrátil na kurty po měsíční pauze zaviněné zánětem slepého střeva a výsledky v Číně mu přiblížily účast na Turnaji mistrů, i po finále však zůstane devátý. Bellucciho na tvrdém povrchu porazil i počtvrté, jeho jediná prohra ve vzájemných zápasech se zrodila před pěti lety na antuce.

Brazilec přitom ve čtvrtfinále vyřadil turnajovou čtyřku Bernarda Tomice z Austrálie i díky 14 esům, jenže proti Berdychovi mu podání tak dobře nefungovalo. Na esa s českým tenistou prohrál 4:9.

S třetím nasazeným Gasquetem má Berdych bilanci 7:7, jediný letošní zápas v Miami vyhrál. Francouzskému třicátníkovi usnadnila postup do finále skreč Srba Janka Tipsareviče v druhé sadě a může navázat na jediný letošní titul z Montpellieru.

Tenisový turnaj mužů v Šen-čenu v Číně (tvrdý povrch, dotace 704 140 dolarů):

Dvouhra - semifinále: Berdych (1-ČR) - Bellucci (Braz.) 6:2, 7:5, Gasquet (3-Fr.) - Tipsarevič (Srb.) 6:2, 4:1 skreč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články