Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kvitová si v Číně zahraje o první titul v sezoně

Wu-chan (Čína) - Petra Kvitová si zahraje o svůj první turnajový titul v sezoně. V semifinále ve Wu-chanu deklasovala světovou pětku Rumunku Simonu Halepovou 6:1, 6:2 a v sobotním finále se utká se Slovenkou Dominikou Cibulkovou. V deblu se chystá pikantní český souboj.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Šestadvacetiletá Kvitová, která v osmifinále vyřadila i světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa, může ve Wu-chanu navázat na triumf z roku 2014. V případě zisku trofeje by slavila osmnácté turnajové vítězství.

"Přijela jsem sem a rozhodně nečekala, že budu předvádět takové výkony. Je to ohromné," radovala se Kvitová z postupu do finále. "Ani si nepamatuju, kdy jsem hrála finále naposledy. Jo, loni v Singapuru (na Turnaji mistryň). To už je dávno. Chvilku mi to trvalo a jsem ráda, že jsem znovu ve finále."

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová zápasu s Halepovou dominovala od začátku do konce. K agresivní hře přidala dobrý servis, ale i pohyb a přehled. Za 24 minut vedla 5:0, Rumunce nedala šanci a první set získala po půlhodině hry.

I ve druhé sadě pokračovala Kvitová v perfektní hře a Halepová jen kroutila hlavou po skvělých úderech Češky, která nastřílela 34 vítězných míčů a udělala na své poměry pouhých 16 chyb. První mečbol měla Kvitová za stavu 5:1 ve druhé sadě, ale ten ještě Halepová se štěstím odvrátila. O dvě hry později už Kvitová zápas ukončila. 

"Fyzicky jsem na tom tak tak a jsem ráda, že jsem se nerozpadla, ale jakmile vstoupím na kurt, tak na únavu nemyslím," řekla Kvitová, jež má za sebou ve Wu-chanu především náročnou třísetovou bitvu s Kerberovou, kterou porazila až po třech hodinách a devatenácti minutách. Halepovou ale přehrávala. "Odehrála jsem výborný zápas ve všech směrech a dostala ji pod tlak," řekla tenistka.

"Petra hrála výborně, úžasně. Zkoušela jsem něco změnit, ale vlastně jsem nevěděla co, protože trefovala míče tvrdě a přesně. Zatlačila mě dozadu a měla čas dělat, co chtěla," řekla Halepová, kterou Kvitová porazila poprvé v kariéře.

Kvitová má ve finálových zápasech úspěšnou bilanci. Vyhrála sedmnáct bitev o titul a šestkrát prohrála. "Miluju velké zápasy před nabitými tribunami," řekla před duelem se světovou dvanáctkou Cibulkovou, která vyřadila z turnaje Karolínu Plíškovou. Se Slovenkou má pozitivní bilanci 4:2, ale naposledy ji porazila před pěti lety v Linci. Poslední vzájemný zápas vyhrála již předloni v Indian Wells Slovenka. "Dominika se poslední dobou hodně zlepšila, takže to bude velký boj," řekla Kvitová.

Po postupu do finále se Kvitová posune v žebříčku WTA ze 16. na 13. místo a výhrou by si polepšila na jedenácté. Navíc oživila naděje na postup na Turnaj mistryň do Singapuru a v pořadí sezony se posune z 21. k dvanáctému místu.

O deblový titul se popere Šafářová proti Strýcové

Ve finále čtyřhry se ve Wu-chanu proti sobě postaví bronzové olympijské medailistky z Ria de Janeiro Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. Vítězka nedávného US Open Šafářová po boku své tradiční americké partnerky Bethanie Mattekové-Sandsové, Strýcová v páru s deblovou světovou jedničkou Saniou Mirzaovou z Indie.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou postoupily do finále po výhře 6:4, 6:3 nad americko-čínským párem Christina McHaleová, Pcheng Šuaj. Devětadvacetiletá Češka s o dva roky starší Američankou ve Wu-chanu ještě neztratily ani set.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou společně za necelé dva roky vybojovaly šest trofejí včetně tří grandslamových, aktuálně drží sérii deseti výher. Případný titul v čínském Wu-chanu jim pojistí start na Turnaji mistryň v Singapuru pro nejlepších osm singlistek a párů, což se jim podařilo i loni v první společné sezoně.

Skvělou bilanci mají Strýcová s Mirzaovou, jež dnes nejprve zvládly čtvrtfinále a poté i semifinále proti druhým nasazeným tchajwanským sestrám Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan. Pár, který se dal dohromady teprve v srpnu, už ovládl turnaje v Cincinnati a Tokiu a prohrál pouze jediný zápas ve čtvrtfinále US Open. Pokud by Strýcová s Mirzaovou ve Wu-chanu vyhrály, posunuly by se v žebříčku sezony už na deváté místo. Do Singapuru se nicméně Indka už kvalifikovala s bývalou partnerkou Martinou Hingisovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články