Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Po finále Fed Cupu a Davis Cupu přivítá Praha i hvězdný Laver Cup

Praha - Bez několika dní za rok se v pražské O2 aréně uskuteční premiérový ročník Laver Cupu, v němž se utká tým Evropy s výběrem světa. Organizátoři v těchto dnech akci přímo v Praze plánují, v O2 areně natáhli síť a nalepili na zem lajny. S trochou představivosti už bylo slyšet, jak vzduchem sviští míč po úderu Rogera Federera a fanoušci bouří nadšením.

Pražská O2 arena hostila v minulosti řadu prestižních tenisových akcí – finále Davis Cupu i Fed Cupu nebo exhibice světových hvězd. Teď se přidá první ročník Laver Cupu. "V roce 2012 finále Fed Cupu a finále Davis Cupu - tehdy jsme si říkali, co ještě může z hlediska tenisu tyhlety dvě akce překonat. A my se toho příští rok dočkáme," řekl Robert Schaffer, generální ředitel O2 areny. 

Světové tenisové hvězdy se v české metropoli představí 22. až 24. září 2017 a do té doby musí být všechno perfektně připraveno. Manuál, jak co udělat, aby vše běželo jako na drátkách, organizátoři nyní ladí na pracovním mítinku přímo v hale.

Je nám líto, video expirovalo.
Praha bude hostit 1. ročník Laver Cupu

"Jsme strašně rádi, že to můžeme mít právě my a O2 arena. Že můžeme být u toho prvního ročníku a můžeme začít dělat obrovskou historii světového tenisu," řekl Vladimír Šafařík, ředitel agentury Česká sportovní. "Rozdíl v přípravě je diametrální. Od A do Z to má kalibr nejvyšší kvality. Oni rozhodují, jak to bude uděláno, a my využíváme znalost domácího prostředí,"dodal.

Česká metropole uspěla ve výběru měst z celé Evropy. "Měli jsme kritéria, plán začít v Evropě a Praha je ideální ve všech směrech. Máme tady všechno potřebné - moderní halu, zkušené pořadatele, kvalitní hotely i zázemí. A pro hráče je to skvělé místo vzhledem ke kalendáři," uvedl výkonný ředitel Laver Cupu Steve Zacks.

Organizátoři dolaďují celý koncept Laver Cupu, proto si nechali nalepit na plochu lajny dvorce a natáhnout síť. Na ploše stála i židle hlavního rozhodčího a ohrádky pro čárové sudí. Také byly povytažené tribuny, aby se vidělo, jak je využít. "Čeká nás hodně práce, protože to bude o inovacích, které tenis nezažil. Jsme průkopníci tenisu a chceme hodně využit moderní technologie," řekl Australan Tom Larner, který má na Australian Open na starosti právě věci okolo turnaje.

Konkrétní příliš nebyl, ale prozradil, že se tak jako v Melbourne využijí sociální sítě. Laver Cup je vymyšlen podle golfového Ryder Cupu. "Světová esa budou spoluhráči a budou bojovat za společnou věc," řekl Zacks. "Chceme, aby v hráčích vzplanula vášeň a zaujetí jako při Ryder Cupu, takže nepůjde o exhibici, ale o vážný souboj o vítězství a nemusíme se striktně držet pravidel z turnajů, "dodal Larner.

Evropský tým povede jako kapitán Švéd Björn Borg a jeho protějškem bude Američan John McEnroe. Jistá je účast Švýcara Federera a Španěla Rafaela Nadala, ideální pro fanoušky by byl start Čecha, nejspíš Tomáše Berdycha. "Kapitán má dvě volné karty, takže to bude na něm. Především půjde o výhru, ale samozřejmě by bylo skvělé, aby byl v týmu český hráč," přitakal Zacks.

"Půjde o neutrální výjimečnou soutěž, která se tady asi nebude opakovat. Už jsme hostili hodně tenisových celebrit, ale teď bude výjimečné, že jich tady budeme mít tolik najednou," připomněl Šafařík fakt, že dříve v rámci exhibice přijeli do Česka třeba Pete Sampras či Andre Agassi, ale nyní bude mít každý tým šest elitních hráčů. Hrát se bude na tvrdém povrchu a ceny vstupenek organizátoři zveřejní do konce roku.

"Budou drahé VIP balíčky a lístky dostupné pro běžné fanoušky, aby si každý přišel na své, a věřím, že tady najdeme skvělé publikum," řekl Zacks. Laver Cup, akce vymyšlená na poctu Australanu Rodu Laverovi, by se měl konat každý rok v září s výjimkou roku, v němž se uskuteční letní olympijské hry. Už je jasné, že v roce 2019 bude ve Spojených státech a pak znovu v Evropě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články