Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chci zůstat na dobré vlně, řekla Plíšková po návratu z US Open

Praha – Karolína Plíšková, finalistka posledního grandslamu letošní sezony, se z New Yorku vrátila domů, kde však nestráví ani celý týden. Čeká ji totiž další série turnajů. Čtyřiadvacetiletá tenistka dosáhla ve Flushing Meadows největšího úspěchu své kariéry a už se mluví o tom, že by mohla být i světovou jedničkou. 

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Víc mě láká vyhrát grandslam. Když získám grandslamový titul, tak asi budu i první, ale teď hledím na další turnaje," řekla čtyřiadvacetiletá Plíšková. Finálová účast na US Open se pochopitelně promítla také do aktuálního žebříčku WTA. Rodačce z Loun nyní patří šesté místo světového pořadí, což znamená kariérní maximum.

"Bereme tenis s pokorou a na první místo nekoukáme. Před námi je pátý, čtvrtý, třetí místo. Snažíme se jít krok za krokem, aby šla pomalinku pořád nahoru," uvedl trenér Jiří Vaněk.

První účast v grandslamovém finále staví Plíškovou do pozice kandidátky na zisk velké trofeje. "S Jirkou víme, že na to mám, i když se nedaří a nejsou úspěchy. A tyhle dva turnaje potvrdily, že na to mám," poukázala Plíšková, která vedle US Open uspěla i na turnaj v Cincinnati, kde získala titul a porazila tři hráčky ze světové pětky.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková přiletěla bez talíře, po US Open bude odpočívat

Newyorský úspěch dodal Plíškové ještě větší odhodlání a chuť do hry. "Tenis už mě baví na maximum," podotkla a doplnila: "Chtěla bych se vrátit do (grandslamového) finále a vyhrát, ale k tomu je dlouhá cesta. Na to zatím nebudu ani myslet."

Podle Vaňka je fyzicky výborně připravená, bez zdravotních komplikací. "A její výhodou je, že nevyletěla nahoru mladá, ale jde postupně. Už je v mladším středním tenisovém věku," hodnotil Vaněk. "Lépe věci vnímá, lépe je vstřebává a je připravená," dodal.

Tenistka doufá, že během US Open nabrala potřebné zkušenosti, aby příště uspěla. "Hrát finále grandslamu je sen. Titul nevyšel o kousek, ale snad to příště už vyjde," přála si Plíšková. Věří, že zvýšený zájem o svoji osobu zvládne. "Na to jsem si už snad loni zvykla. V tenisu to tak je," prohlásila vítězka Fed Cupu.

Úspěch na US Open přišel poté, co odmítla jet na olympijské hry do Ria. Hodně lidí ji za to odsoudilo. "Možná mě přestali mít rádi, ale lépe to asi dopadnout nemohlo. Teď už mě po finále v New Yorku možná zase rádi mají," poznamenala s úsměvem.

Česká reprezentantka si rovněž pochvalovala, že konečně dokázala v zápasech ukázat také kvalitní voleje a vyrovnanou hru od základní čáry. "Zjistila jsem, že to nestojí jenom na servisu, i když podání potřebuju, ale dokážu hrát i bez něj," řekla. "A já jsem ocenil, jak ve finále sama změnila taktiku a ukázala, že má i plán B," pochválil svou svěřenkyni Vaněk.

Na centrkurtu Arthura Ashe Plíšková ukázala, jak je silná mentálně. Proti Venus Williamsové i proti její sestře Sereně hrála s ledovým klidem. "Jakmile vstoupím na kurt, tak už ani v rozehrávce nervózní nejsem. Tak jsem to měla vždycky," vzpomínala.

Sezona letí kvapíkovým tempem dál. Plíškovou čekají asijské turnaje, haly v Evropě a kromě finále Fed Cupu snad poprvé také Turnaj mistryň. "Loni mi to uteklo. Teď jsem tomu dost blízko, tak to snad vyjde. Chci zůstat na dobré vlně. A když se tam dostanu, tak se mi snad povede i něco uhrát," zakončila finalistka US Open.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články