Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Veselý na Rosola nenavázal, tenisté hrají s Francií 1:1

Třinec - Očekávaný výsledek po nečekaném průběhu, taková je bilance prvního dne čtvrtfinále Davis Cupu s Francií v podání českých tenistů. V prvním duelu překvapivě zvítězil Lukáš Rosol nad francouzskou jedničkou Jo-Wilfriedem Tsongou 3:2 na sety. Jiří Veselý ale na svého spoluhráče navázat nedokázal a ve druhé dvouhře prohrál s Lucasem Pouillem po setech 6:7, 4:6 a 5:7. V sobotu je na programu čtyřhra, přímý přenos sledujte od 11:55 na ČT sport a našem webu.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Do čtyřhry nastoupí nejspíš zkušený Radek Štěpánek s Adamem Pavláskem. Proti nim se postaví nejlepší deblisté současnosti a vítězové Wimbledonu Nicolas Mahut a Pierre-Hugues Herbert, kteří si ale spolu v DC zahrají poprvé.

"Nenašel jsem rytmus, hrozně jsem plašil a dělal jsem moc chyb. To na téhle úrovni dělat nesmím. Nehrál jsem dobře. Mrzí mě to," řekl Veselý pro ČT. "V Davis Cupu jsem zatím nenašel, čím bych mohl být úspěšný. Hraju strašně rád za Českou republiku, ale nedaří se mi prodat, co bych chtěl," řekl Veselý.

Třiadvacetiletý Veselý, který je při neúčasti Tomáše Berdycha domácí jedničkou, se poměrně trápil na servisu a důrazný nebyl ani ve výměnách. O většinu gamů při svém podání musel bojovat. Ve skoro hodinovém prvním setu sice ještě odvrátil za stavu 4:5 dva setboly, ale nakonec sadu ztratil v nepovedeném tie-breaku.

Levou rukou hrající Veselý působil svázaně, zatímco čtvrtfinalista Wimbledonu Pouille hrál odvážněji a svižněji. Ve druhé sadě přišel Veselý jako první v utkání o podání, ale ze stavu 1:3 otočil na 4:3. Další slabší chvilku na servisu si ale český hráč vybral o dvě hry později a Francouz druhý set ukončil důrazně esem.

Veselý bojoval, povzbuzoval se, ale působil nejistě a více kazil. I tentokrát dokázal na první brejk odpovědět, ale neustál koncovku setu. Za stavu 5:5 odvrátil tři brejkboly, ale při čtvrtém 21. hráč světa Pouille předvedl parádní prohoz.

Zápas poté Francouz jistě doservíroval čistou hrou a svůj první start v DC proměnil ve výhru. "Zápas mi nesedl od začátku. Moc pozitivního tam nebylo. Snažil jsem se držet, ale s těmi chybami to nešlo," řekl Veselý, který udělal 36 nevynucených chyb.

Rosol zaskočil soupeře už v úvodním setu, následující dvě sady ale získal favorizovaný Tsonga. Ve čtvrtém setu však Rosol odvrátil dva mečboly, zvládl nervydrásající tie-break a nakonec světovou desítku porazil 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 a 6:4.

Rosol zvítězil za tři hodiny a 52 minut. Na oslavu poklekl na kurt a vychutnal si ovace. "Byla neskutečná atmosféra a jsem moc rád, že vedeme 1:0," řekl Rosol. "Je to úžasný pocit. Jsem v euforii a nemám slov. Je to dobrý krok do víkendu, ale zdaleka není vyhráno," dodal Rosol pro ČT.

Třicetiletý tenista navázal na výhru z 1. kola v Německu, kde porazil za stavu 2:2 Alexandera Zvereva. "Je to hodně srovnatelné, ale teď si toho cením víc, protože jsem porazil jedničku soupeřova týmu, kdežto tam to byl souboj dvojek," porovnal Rosol, který si připsal jubilejní desátou výhru v daviscupové dvouhře.

Český hráč začal agresivně, hodně se i tlačil k síti, ale jako první odvracel ztrátu servisu, což v šesté hře zvládl. Vzápětí sám po bekhendovém prohozu uspěl a získal podání Tsongy. Jediný brejk 78. hráči světa Rosolovi k zisku sady stačil.

Od druhého setu ale Tsonga zlepšil podání a získával body z obávaného forhendu. Rosol si neudržel servis v sedmé hře a už ztrátu nesmazal. Na začátku dalšího dějství měl český hráč šest brejkbolů, ale ani jeden v druhém a čtvrtém gamu neproměnil. Pak si vybral slabší chvilku a ztráta podání na 2:3 ho stála celý třetí set.

Ve čtvrté sadě Rosol odvrátil hrozbu ztráty servisu za stavu 3:3. Při jednom ze dvou brejkbolů vytáhl bekhendový prohoz. Set dospěl do tie-breaku a v něm Rosola dvakrát dělil míč od prohry. Díky tvrdému servisu ale odvrátil za stavu 5:6 první mečbol a po dalším přímém bodu z podání i druhý. Naději na obrat si vysloužil při druhém setbolu, při kterém donutil Francouze poslat míč do autu.

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

V méně zaplněné hale, než se čekalo, vstoupil Rosol do rozhodujícího setu nabuzený. Brejk z první hry ale ještě neudržel a za stavu 1:2 za pomoci riskantního křížného forhendu odvrátil brejkbol Tsongy. "Tahal jsem trošku za kratší provázek, byl jsem na dně se silami, ale nějak se to točilo," řekl Rosol o páté sadě.

Strhnout set na svoji stranu se mu podařilo brejkem v sedmé hře na 4:3. Do konce utkání už si podání udržel. Po servisu rychlém 215 km/h si vypracoval dva mečboly, ale pak zapracovala nervozita. Přenechal aktivitu Tsongovi a o oba ve výměnách přišel. Vypracoval si ale třetí mečbol, který proměnil forhendovým prohozem.

Francouzští tenisté nastoupili do zápasu proti českému týmu s černými stužkami. Během vzpomínky na oběti teroristického útoku v Nice byl na ploše přítomen celý francouzský výběr - spolu s hráči a kapitánem i členové realizačního týmu. Francouzští fanoušci v hledišti, tradičně odění do modrých dresů, zvedli písmena s nápisem "Modlete se za Nice". Poté zazněla francouzská hymna a Marseillaisu zpívali hrdě a co nejhlasitěji všichni hráči hostujícího celku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články