Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Berdych jde do boje o druhé wimbledonské finále, v cestě stojí domácí Murray

Londýn – Je v pozici jasného outsidera a nehraje proti němu ani vzájemná bilance z poslední doby. Tomáš Berdych však jde do semifinále Wimbledonu proti domácímu favoritovi Andymu Murraymu s jasným cílem, podruhé v kariéře se probojovat do finále londýnského turnaje. Pomoci by mu k tomu měly dřívější zbraně. Textový on-line přenos z utkání sledujte na našem webu přibližně od 17:00.

Tomáš Berdych
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Berdych si před šesti lety zahrál finále Wimbledonu. Murray se před třemi lety stal prvním Britem po 77 letech, který slavný turnaj ovládl, ale od té doby na grandslamu neuspěl. Oba tak nadmíru touží projít znovu do boje o triumf.

V cestě už nestojí suverén posledních měsíců a první hráč světa Srb Novak Djokovič. Šance uspět se tak zdá větší. "Určitě je," přikývl Berdych, ale dobře ví, že ho přesto dělí od splnění životního snu dva nesnadné kroky. "Čeká mě zase jiný těžký soupeř. Dneska je to skoro jedno, člověk to musí brát podle toho, kdo čeká dál. Prostě musíte hrát do posledního balónku, ať je tam kdokoliv," řekl.

Třicetiletý Berdych má s dvojnásobným grandslamovým šampionem Murraym, jenž vyhrál také US Open 2012, bilanci šesti výher a osmi porážek. Zpočátku byl český hráč úspěšnější, ale s prohrou v semifinále US Open před čtyřmi lety má bilanci 2:6.

Proto chce na světovou dvojku Murrayho přijít se změnou taktiky. "S tím, co dřív fungovalo poměrně dobře. Uvidíme, jestli to bude to správné," řekl Berdych. Je jasné, že nemůže s Murraym hrát dlouhé výměny od základní čáry. Brit se výborně pohybuje a skoro nekazí, proto je třeba, aby se desátý nasazený Berdych snažil míče ukončovat. "Musím co nejvíce tlačit, být agresivní a nenechat ho tvořit hru," přitakal.

S hráči elitní čtyřky se Berdychovi v poslední době nedaří. Od vítězství nad Rafaelem Nadalem loni ve čtvrtfinále Australian Open s nimi nevyhrál ani jeden z 15 zápasů. "Takže je potřeba na tom něco změnit. Nemám křišťálovou kouli, abych věděl, jestli to bude stačit. Ale to, co bylo předtím, nebylo úplně správně," podotkl Berdych.

S Murraym se dosud na trávě nestřetli. "Musím se podívat na jeho zápasy, kde jsou jeho silné stránky a kde má trochu slabinu," plánoval Murray. "Při své výšce má výborný servis a rád diktuje výměny, což mu ideálně nesmím dovolit, protože pokud to připustím, tak si tam hodně zaběhám," uvažoval svěřenec Ivana Lendla.

Berdych řekl, že Murray postupem času svoji hru změnil. "Hrával defenzivněji a víc čekal, co udělá soupeř. Teď je kreativnější," řekl o svém příštím soupeři a tomu to polichotilo. "Je hezké, když o vás příští sok řekne, že hrajete agresivněji. Bude to ale těžký zápas a musím agresivitu spojit s variabilitou. To na něj (Berdycha) v poslední době fungovalo, ale nic lehkého mě samozřejmě nečeká," řekl Murray.

Berdych prošel do semifinále trochu nenápadně, nemusel hrát proti elitnímu hráči a může nyní překvapit. Zvláště, když je Murray pod tlakem a Britové ho po brzkém vyřazení anglických fotbalistů na Euru a hledání nového premiéra berou jako poslední naději. "Není to tak špatné. Nebo je? Není. Nejsem poslední britskou nadějí, je jich rozhodně víc, než jsem já. Jen se snažím hrát co nejlépe a dělat lidem radost," řekl Murray.

Před důležitým zápasem se Berdych cítil fajn. "Tělo poslouchá. Zvládnul jsem těchto pár těžkých dnů a mám čas pro sebe připravit se na další zápas," řekl český daviscupový vítěz a dodal: "Jsem v jedné z nejlepších pozic, v jaké můžu být."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články