Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Veselý o duelu s Berdychem: Pokusím se porazit svůj idol

Londýn - V osmifinálovém programu Wimbledonu dojde na české derby, v němž Jiří Veselý vyzve Tomáše Berdycha. Česká jednička přitom od dospívání byla Veselého vzorem. Teď se oba utkají na prestižním turnaji.

Radující se Jiří Veselý na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: TONY O\'BRIEN

Veselý před lety přišel do prostějovského klubu i díky Berdychovi, kterého obdivoval. O jedenáct let později se oba utkají o místo ve čtvrtfinále. "Tomáš je několik let jasnou českou jedničkou, můžu ho maximálně zaskočit. Pokusím se porazit svůj idol," řekl Veselý. Berdych do duelu nepůjde s tím, že by měl hájit pozici české jedničky. "To je jen další věc, jak se ten zápas může obalit, ale pro mě to je soupeř jako kterýkoli jiný. Jak se vleze na kurt, tak člověk nevidí vlevo vpravo a chce vyhrát. V tomhle se budu snažit nic nepřipustit a jít za tím, co si připravím a co bude můj plán," řekl.

V dosud jediném vzájemném zápasu na ATP uspěl loni v Šen-čenu Berdych. "Nehrál jsem tam špatný zápas, ale respekt tam prostě byl," vzpomínal Veselý. Doufal, že tentokrát nechá ostych stranou. "Věřím, že dokážu prodat, co umím. Tomáše si jako hráče neskutečně vážím, dokázal toho strašně moc. Klobouk dolů. Ale tyhle věci jdou stranou, půjdu na kurt vyhrát," plánoval Veselý.

Pro Berdycha hovoří zkušenosti na okruhu i na trávě. V Londýně hrál už finále a velkých zápasů nespočetně více. Přesto si musí dát na Veselého pozor. "Výborně tady servíruje, tím dělá hodně bodů," všiml si Berdych při sledování několika gamů budoucího soka. "Snaží se hru hodně měnit, hrát variabilně. Zlepšil forhend, víc si na něj věří a hraje ho agresivně. Pro mě bude důležité se soustředit na svůj výkon a udávat tempo, které se bude na kurtu odvíjet," řekl Berdych.

Oba dorůstali tenisově v Prostějově, kam se Veselý přestěhoval z Německa, kde do té doby jeho rodina žila. "V Prostějově trénovali profíci jako Jirka Novák nebo Tomáš, který ke mně byl věkově nejblíže a už se dostal do první padesátky. To mě motivovalo do Prostějova jít a pozorovat ho, jak trénuje, jak bydlí," vzpomínal Veselý. V klubu spolu Berdych s Veselým občas trénovali, ale zase ne tak často, jak by se mohlo zdát. "Já už jsem byl v jiné pozici a objížděl jiné turnaje a on se dral pomalu nahoru přes futury a challengery. Nebyl tolik čas. Jezdili jsme po turnajích, a když jsem se v Prostějově zastavil, tak měl každý jiný program," řekl Berdych.

Poslední dobou se potkávají v daviscupovém týmu a na turnajích ATP. "Náš vztah je pohodový, žádná rivalita. Osm let je dost velký věkový rozdíl. Respektuju ho moc jako hráče a jako lidi se postupně sbližujeme," řekl Veselý a bez ohledu na výsledek doufal, že to bude dál pokračovat. "Třeba od něj ještě nějaké tipy dostanu."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články