Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Williamsová bude ve finále FO usilovat o rekord, Djokovič o chybějící triumf

Paříž – Němka Stefi Graffová možná už po sobotě nebude jedinou hráčkou historie, která ovládla 22 grandslamů. Stačí k tomu jediné, aby Američanka Serena Williamsová ve finále French Open triumfovala. Velkému úspěchu stojí na dosah i Novak Djokovič. Srbský tenista může v závěrečném střetnutí do své sbírky doplnit poslední grandslam, který mu chybí.

Novak Djokovič se na French Open raduje s jedním z podavačů míčků
zdroj: ČTK/AP/ autor: David Vincent

Soupeřkou světové jedničky Williamsové, která porazila v semifinále Kiki Bertensovou z Nizozemska 7:6, 6:4, bude Gabriňe Muguruzaová. Španělka si postup zajistila triumfem nad zkušenou Australankou Samanthou Stosurovou 6:2, 6:4. Djokovič porazil v semifinále Rakušana Dominica Thiema 6:2, 6:1, 6:4 a na antuce v Roland Garros si o titul zahraje počtvrté. Jeho soupeřem bude Andy Murray, který zdolal obhájce titulu Stana Wawrinku ve čtyřech setech 6:4, 6:2, 4:6 a 6:2.

Dvaadvacetiletá Muguruzaová, čtvrtá hráčka světového žebříčku a rodačka z Venezuely, si na French Open zahraje o titul poprvé. Na pařížské antuce ji čeká v sobotu druhé grandslamové finále v kariéře, loni ve finále Wimbledonu podlehla právě Williamsové.

Williamsová, která se v Paříži může zapsat do historických tabulek, měla v semifinále s nenasazeným nizozemským překvapením Bertensovou, až 58. hráčkou žebříčku WTA, hodně práce.

Čtyřiadvacetiletá Nizozemka, která hrála semifinále na grandslamu poprvé, začala ve velkém stylu. Vedla 3:1, ale následně nevyužila tři brejkboly, v deváté hře neproměnila setbol, ztratila podání a rozhodoval tie-break.

I v tom mohla Bertensová set úspěšně ukončit, ale od stavu 7:6 už žádný míč neuhrála. V druhé sadě pak nad favorizovanou soupeřkou vedla 2:0, ale dvakrát přišla o servis a Williamsová čtvrtým mečbolem zápas ukončila.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve finále FO vyzve Murray Djokoviče, Muguruzaová zase Williamsovou

Djokovič na kurtu dominoval

Djokovič nedal na kurtu Suzanne Lenglenové talentovanému mladíkovi šanci. Dvaadvacetiletý Rakušan, jenž hrál semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře, podlehl majiteli jedenácti grandslamových titulů za hodinu a 48 minut. I tak se ale v novém vydání žebříčku ATP dostane poprvé do elitní desítky, posune se před Tomáše Berdycha na sedmé místo.

Djokovič si tak počtvrté na antuce v Roland Garros zahraje o titul. Jeho soupeřem bude světová dvojka Andy Murray, který se v Paříži probojoval do finále poprvé v kariéře a jako první Brit po 79 letech. Murray, jenž v předchozích letech v Paříži třikrát ztroskotal v semifinále, dnes vybojoval svůj úvodní servis až v maratonském gamu, ve kterém se hrálo pětkrát přes shodu. V následující hře sebral soupeři podání a sadu ukončil v 10. hře, kdy odvrátil tři brejkboly.

Ve druhém setu Wawrinku přitlačil a nutil soupeře k chybám. Vyrovnaný třetí set sice ztratil, ve čtvrtém už ale opět dominoval a Švýcara dokázal poprvé na antuce porazit. Pařížské finále tak bude mít stejné složení jako úvodní grandslam sezony v lednu na Australian Open, kde se radoval Djokovič. Srb, jenž vloni ve finále Roland Garros podlehl Wawrinkovi, prohrál poslední vzájemný duel s Murrayem před dvěma týdny ve finále generálky v Římě. Loňské semifinále v Paříži ale patřilo po pětisetovém dramatu Djokovičovi.

Výsledky tenisového grandslamového turnaje French Open v Paříži

Ženy: Dvouhra - semifinále: Muguruzaová (4-Šp.) - Stosurová (21-Austr.) 6:2, 6:4, S. Williamsová (1-USA) - Bertensová (Niz.) 7:6 (9:7), 6:4.

Muži: Dvouhra - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Thiem (13-Rak.) 6:2, 6:1, 6:4, Murray (2-Brit.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2.

Junioři: Čtyřhra - čtvrtfinále: Oliel, Rikl (Izr./ČR) - Clarke, Cicipas (4-Brit./Řec.) 7:6 (10:8), 2:6, 10:8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články